Arama sonuçları

LGS tercihleri yarın başlıyor: Nasıl tercih yapacaksınız?

LGS tercihleri yarın başlıyor: Nasıl tercih yapacaksınız?

2019 LGS tercihleri yarın başlıyor: Nasıl tercih yapacaksınız? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na göre 2019 LGS tercihleri hem sınavla hem de sınavsız yerleştirmeler için 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. MEB, geçtiğimiz 1 Haziran’da yapılan LGS puanlarını 24 Haziran'da açıklanmıştı. 

LGS tercih ve yerleştirme kılavuzuna göre, LGS kapsamında lise tercihleri yarın başlayacak ve 12 Temmuz saat 17.00'ye kadar sürecek. Sonuçlar ise 22 Temmuz’da açıklanacak.

2019 LGS TERCİHLERİ YARIN BAŞLIYOR: NASIL TERCİH YAPACAKSINIZ?

Tercihlerinizi e-okul üzerinden ya da bir ortaokul müdürlüğünden yapabilirsiniz. Ama mutlaka bir ortaokul müdürlüğüne onaylatmanız gerek. Aksi halde geçersiz olur.

2019 Liseye Geçiş Sistemi’ne (LGS) göre 3 farklı tercih yapılacak. Bunlardan biri sınavla öğrenci alan, diğeri yerel yerleştirmeyle öğrenci alan, diğeri de pansiyonlu okullar. Her birinden 5’er okul tercih hakkı var.

 

YEREL YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Yerel yerleştirme tercihi tüm öğrenciler için zorunlu. LGS puanıyla da tercih yapacak olsanız yerel yerleştirme tercihlerini yapmak zorundasınız. Yerel yerleştirme için en fazla 5 okul seçebilirsiniz. Tercihlerinizin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Ama bu 5 tercihin 3’nü kendi kayıt bölgesinden seçmek zorunda. Ayrı şekilde 5 tercihin de en fazla 3’ü aynı okul türünden olabilir. Yani 5 tercihinizin tümünü Anadolu ya da meslek lisesi seçemezsiniz.

AYNI OKUL TÜRÜNDEN YALNIZCA 3 OKUL

Yerel yerleştirmede 3 okul türü seçilecek.

Anadolu Lisesi

Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi

Anadolu İmam Hatip Lisesi.

 

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Öğrenciler yerel yerleştirme tercihlerine 3 kritere göre yerleştirilecek. Bunlar:

1-Öğrencilerin ikamet adresleri.

2-Okul başarı puanları üstünlüğü

3-Devam-devamsızlık kriterleri. Özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı. Burada 8’nci sınıf devam durumu dikkate alınacak.

Tercih edilen lise bakımından: İkamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih eden öğrenci komşu ve diğer alandaki öğrencilere göre avantajlı olacak.  Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan birine yerleşen öğrenciler pansiyonlu okul tercihi yaptıysa bu dikkate alınmayacak.

 

LGS PUANIYLA SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN LİSELER TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
 

LGS puanıyla tercihlerinizi yüzdelik dilimlere göre yapacaksınız. MEB, okulların geçen yıl en yüksek ve en düşük hangi yüzdelik dilimlerden öğrenci aldıklarını açıkladı. Ayrıca tercih robotu da hazırladı. 5 okul tercih edebilirsiniz. Bu tercihlerde okul türü il-ilçe kısıtlaması yok. LGS puanıyla yerleştirme okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre yapılacak.

 

YÜZDELİK DİLİMLERİNİZİ NASIL KULLANACAKRSINIZ

Yüzdelik dilim hesaplaması sınava giren aday sayısının 100’e bölünmesiyle elde edilen bir rakam. Sınava da 1 milyonun üzerinde öğrenci girdiği için her yüzdelik dilim içinde yaklaşık 10 bin aday bulunuyor. Yani yüzde 1’lik dilim içindeyseniz ilk 10 bin içindeki öğrenci arasındasınız demek. Yüzde 5’lik dilimde yer alıyorsanız, ilk 50 bin arasındaki öğrenci arasındasınız.

Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gülan yüzdelik dilimleri dikkate alarak tercihlerinizi nasıl yapacağınıza ilişkin önerilerini şöyle sıralıyor:

 “Verileri incelediğimizde soru çözme sayıları ve doğru sayılarının ilk 10 binde yükseldiğini görüyoruz. İkinci 10 binde de bir miktar yükselme var. Ancak ilk 100 binde çok fazla bir oynama yok. Bu da şunu gösteriyor. Sadece en yüksek puanla öğrenci alan 3-4 özel okul ile 6-7 devlet okulu için daha dikkatli tercih ve takip gerekebilir. Bunun dışındaki okullarda çok büyük oynamalar olmaz. Bunu puanlar bazında değil yüzdelik dilimler bazında söylüyoruz. Yüzdelik dilimlerdeki değişiklik, sadece en yüksek puanlı bir kaç okulda bir kaç yüz öğrenciyi etkileyecektir. 

ANADOLU LİSESİ TERCİHİ YAPACAKLAR NASIL DAVRANMALI?

Anadolu Lisesi tercihi yapacaklar yüzdelik dilimlerine göre hareket etsinler. Ama geçen yıl gerçekleşen yüzdelik dilimlerin az da olsa yükselebileceğini dikkate alsınlar, yani yüzdelik dilimlerinin çok üzerinde okulu tercih listesine koymasınlar. Sadece 5 okul tercih hakkı olduğu için risk almasınlar.

YÜZDELİK DİLİMLE TERCİH ÖRNEKLERİ

 

Bu yüzden de okulların geçen yıl öğrenci aldıkları yüzdelik dilimlerin kendi değeri üzerinden yüzde 10 oranında yükselebileceğini dikkate alsınlar. 

Şöyle bir örnek verebiliriz.

Bir okul geçen yıl ilk yüzde 1’lik dilimden öğrenci aldıysa o okulu bu yıl yüzde 0.9 gibi bir dilimden alabilir gibi düşünsünler. 

İlk yüzde 3’lük dilimden alan bir okulu da yüzde 2.7 veya yüzde 2.8 den alabilir gibi düşünsünler. Böylece riske girmezler. 

İlk yüzde 5 ile yüzde 10 arasında öğrenci alanlarda çok fazla oynama olmaz, daha az oynar. Yüzde 10’nun altındaki dilimler ise pek değişmez.

Yine de 5 tercihinizi kullanırken, bir tercihinizi yüzdelik diliminiz yetmese de hayallerinize, sonraki üç tercihinizi yüzdelik diliminize yakın okullara, son tercihinizi ise sizin altınızda bir tercihe ayırın ki bu tercih de emniyetiniz olsun.

 

2 KEZ NAKİL UYGULAMASI OLACAK

22 Temmuz’da yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından ise yerleşen ya da yerleşemeyen tüm öğrencilerin katıldığı ve 2 kez yapılacak nakil uygulaması olacak. Tercihlerine eylül ayına kadar yerleşemeyen öğrenciler açık liseye kaydedilecek.

 

TERCİH ROBOTU HAZIRLANDI

 

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl ilk defa öğrencilerin tercihlerinde rehberlik etmesi amacıyla yüzdelik dilimlerine göre tercih robotu hazırladı.

 

30-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş