Arama sonuçları

LGS Yerleştirmeleri: Yerel yerleştirme nasıl olacak?

LGS Yerleştirmeleri: Yerel yerleştirme nasıl olacak?

LGS Yerleştirmeleri: Yerel yerleştirme nasıl olacak? Sınavla öğrenci alan okulları tercih edebilmek için tüm veliler önce yerel yerleştirme tercihleri yaptı. 5 tercih hakkı vardı ama tümünü kullanmak zorunlu değildi. 1, 3 ya da 5 tercih yapıldı.

Peki yerel yerleştirmede bu tercihlerinize nasıl yerleştirileceksiniz?

LGS: YEREL YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan tercih ve kontenjan kılavuzuna göre bakın yerel yerleştirme işlemi nasıl yapılacak?

Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresleri, ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterlerine göre değerlendirilerek yapılacak. ”

Şimdi bu kriterlere bakalım. Aynı okulu tercih eden öğrenciler yerleştirilirken hangi kriterler önemli olacak?


1.KAYIT ALANI ÖNCELİĞİ:

 

Aynı okulu öğrenciler tercih etti. Bu öğrenciler arasında okulu kendi kayıt alanından tercih eden, komşu kayıt alanındakine göre öncelikli olacak. Aynı okulu komşu kayıt alanında tercih eden de diğer kayıt alanındaki öğrenciye göre öncelikli.

 

2.OKULDA BULUNUŞLULUK

 

Aynı okulu tercih aynı kayıt alanındaki öğrencilerin bu alandaki ortaokulda dönem olarak daha fazla bulunmaları yani okumaları avantajlı olacak. Bu ortaokulda dönem olarak daha uzun süre okumuş olması yaptıkları aynı lise tercihlerinde öncelikli olmalarını sağlayacak.

 

3. TERCİH ÖNCELİĞİ

 

Öğrencilerin tercih sıralamaları yerleştirme bakımından avantaj sağlayacak. Aynı okulu kaçıncı sırada tercih ettiğinize bakılacak. Daha üst sıraya yazmış olmak avantajlı olmanızı sağlayacak.

 

4.BAŞARI PUANLARI

 

Dördüncü kriter ise Ortaokul Başarı Puanları (0BP) olacak. Bu puan da 6,7 ve 8’inci sınıf notlarından oluşan bir puan. 5’inci sınıf notları bu puanının oluşmasında etkili değil.

80.00-100 dilimindeki öğrenci 60.00-79.99’a göre daha öncelikli.

60.00-79.99 başarı diliminde olanlar da 60.00’ın altındakilere göre avantajlı.

Ancak burada dilimlerle ilgili çok eleştiri var. Örneğin notu 80 olanla 99 olan aynı mı değerlendirilecek. MEB’e sorduğumuzda evet dedi. Mantıklı olan bu başarı dilimlerinin de kendi içinde sıralanması olmalı. Çünkü 80 ile 100 aynı olur mu?

 

5.ÖZÜRSÜZ DEVAMSIZ

 

Okullara yerleştirmelerde bir başka kriter devamsızlık olacak. Öğrencilerin 8’inci sınıfta okula devam durumları yerleştirmede değerlendirilecek.

Bunda da başarı puanlarında olduğu gibi dilimler var. Örneğin özürsüz devamsızlığı 0-5 olanlar 5.5-10 olanlara göre avantajlı.

 

6.YAŞI KÜÇÜK OLAN

 

Yerel yerleştirmede yaşı küçük olanlar öncelikli yerleştirilecek. Bu kriter biliyorsunuz sınavla öğrenci alan okullara yerleştirmede Ortaokul Başarı Puanı’ndan sonra ikinci kriter olarak geliyordu. Çocuğun doğum tarihi bütün kriterlerin önüne nasıl geçer diye soruyordum. Burada son kriter olması gerektiği gibi

 

YEREL YERLEŞTİRME OLURSA DİKKATE ALINMAYACAK

 

Eğer yerel yerleştirmeyle bir okula girerseniz eğer pansiyonlu okul tercihi yaptıysanız bu dikkate alınmayacak. Ama yerleşemezseniz ve pansiyonlu okul tercih ettiyseniz buna bakılacak.

Eğer yerleşemezseniz o zaman açık liseye otomatik olarak kaydınız yapılmış olacak.

 

 

 

 

 

20-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş