Arama sonuçları

LGS’de açıkta kalan öğrenciye adres ‘komisyon’ gösterildi

LGS’de açıkta kalan öğrenciye adres ‘komisyon’ gösterildi

 

LGS’de açıkta kalan öğrenciye adres ‘komisyon’ gösterildi. Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 4’üncü nakil sonuçlarının açıklanmasının ardından merkezi olarak yapılan nakil dönemi de kapanmış oldu. LGS son nakil uygulamasında açıkta kalan öğrenci sayısı açıklanmadı. Yerleşemeyene adres olarak ‘komisyonlar’ gösterildi. Veliler ise tepkili: Sorun sadece açıkta kalan öğrenciler değil, istemedikleri okullara yerleşenler ne olacak?  Anadolu liselerinin kontenjanları artırılsın. Boş kontenjan yalnızca meslek ve imam hatip liselerinde var.

LGS’DE AÇIKTA TALAN ÖĞRENCİYE ADRES ‘KOMİSYON’ GÖSTERİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açıklamasına göre son nakillerde sınavla öğrenci alan fen, Anadolu, Anadolu imam hatip ve sosyal bilimler liselerinde doluluk oranı yüzde 100 oldu. Tercihte bulunan öğrencilerden 892 bin 461'i sınavsız, 122 bin 798'i sınavlı okullara olmak üzere toplam 1 milyon 15 bin 259'u istedikleri ortaöğretim kurumlarına kayıt hakkı kazandı.

KAÇ ÖĞRENCİ AÇIKTA KALDI BİLİNMİYOR

Ancak MEB, kaç öğrencinin açıkta kaldığını açıklamadı. Merkezi yerleştirme sonuçları açıklandığında açıkta kalan öğrenci sayısı 91 bin 687 olmuştu. Bu sayı birinci nakil dönemi sonunda 46 bin 17'ye ve ikinci nakil dönemi sonunda da 15 bin 574'e düşmüştü. 3’üncü nakil uygulamasında ise açıkta kalan öğrenci sayısı 8 bin 738 oldu. Ancak MEB, son nakil yerleştirmesinde açıkta kalan öğrenci sayısını açıklamadı.

 

YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NAKİL KOMİSYONU'NA

LGS’de son nakil dönemi yerleştirme sonuçlarının da açıklanmasının ardından açıkta kalan öğrenciler yani sınavla ya da yerel yerleştirmeyle yerleşemeyen öğrenciler 10-14 Eylül'de il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvuracak. Komisyonlar bu öğrencileri boş kontenjanı bulunan okullara yerleştirecek. İl ve ilçelerde kurulan bu komisyonlarda da yerleşemeyen öğrenciler için adres açık lise olacak. Bu durumda aileler ya çocuklarını açık liseye, ya imam hatip ya da meslek liselerine ya da özel okullara yollamak zorunda kalacak.

İSTEMEDİKLERİ OKULLARA YERLEŞENLER NE OLACAK?

Veliler ise tepkili. Sorunun sadece yerleşemeyen açıkta kalan öğrenciler değil, istemedikleri okullara yerleşmek zorunda kalanlar da olduğunu söylüyor. Veliler şöyle konuşuyor:

ZORUNLU TERCİH YAPTIRDILAR

“Nakil döneminde yerleştirme kurallarını değiştirmiş olmaları bizlerin mağduriyetini gidermedi. Okulda bulunma, zorunlu okul tercihi yapma bunlar bizi mağdur etti. Çocuklarımız yüksek notlarla evlerinin yanındaki okullara bu yüzden yerleşemedi. Zorunlu tercih yüzünden listelerimize meslek liselerini yazmak zorunda kaldık. Çünkü başka türlü komşu kayıt alanından Anadolu liselerini yazamadık. Ne oldu? Meslek liselerinin kontenjanları yüksek olduğu için çocuklar oraya yerleşti. 4 kez nakillere katıldık, zorla yerleştiğimiz okullardan çıkamadık. Şimdi de nakil komisyonlarına yalnızca yerleşemeyenler başvuracak diyorlar. Ya biz zorunlu istemediğimiz okullara yerleştirilenler ne olacak? Böyle bir adaletsiz sistem mi olur? Bakan kendisi itiraf etti. Bu sistem çocukların yerleşememesi için kurgulanmış diye. Yazık çocuklarımıza döktürdüğünüz bu gözyaşlarına. “

BOŞ KONTENJAN MESLEK VE İMAM HATİPLERDE

Veliler açıkta kalan öğrencilerin boş kontenjanı olan okullara yerleştirileceği açıklamasına da tepki gösteriyor:

“Boş kontenjan hangi okullarda var? Meslek ve imam hatip liselerinde. Anadolu liselerinde boş kontenjan yok. Bize ya bu okulları tercih ederseniz ya da çocuğunuzu ister açık liseye isterseniz özel okula yollayın diyorlar. Hani kimse istemediği okula yerleşmeyecekti. Bizlere istediğimiz okulları yazabilmemiz için önce zorla istemediğimiz okulları tercih ettirin, sonra da ‘onlar da tercih ettiler, tercihlerine yerleştiler’ deyin. Bu nasıl mantık. “

EVİMİN YAKININDAKİ OKULA YERLEŞMEYECEK MİYDİM?

Yine veliler sistemin tanıtılırken, “Evlerinin yanındaki okullara gidecekler” sözünü hatırlatarak, şöyle diyor:

“Evimizin yanındaki okulu bırakın, kilometrelerce uzaktaki Anadolu liselerine bile yerleşemedik. Bu mu adrese dayalı yerleştirme? Çocuklarımıza da bize de yazık ettiler.”

ANADOLU LİSELERİNDE KONTENJAN ARTSIN

Aileler Anadolu liselerinde de kontenjanların artması gerektiğini söyleyerek, "Biz ikili eğitime bile razı olduk" diyor.

 

08-09-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş