Arama sonuçları

LGS’de ‘tartışmalı’ matematik sorusu: MEB ne dedi? Soru iptal edilir mi?

LGS’de ‘tartışmalı’ matematik sorusu: MEB ne dedi? Soru iptal edilir mi?

LGS’de ‘tartışmalı’ matematik sorusu: MEB ne dedi? Soru iptal edilir mi? Geçtiğimiz hafta sonu yapılan ve 1.6 milyon öğrencinin girdiği tahmin edilen Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) matematik testinde bir soru tartışma yaratmıştı. Matematik öğretmenleri “birim” verilmediği için soruda hata olduğunu dile getirmişti.

İki oturumlu LGS’nin sayısal bölümünde 20 matematik, 20 fen bilimleri sorusu yer aldı. Matematikçiler ise bu bölümdeki matematik testinde bir sorunun hatalı olduğunu dile getiriyordu. Veliler de Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) itiraz dilekçesi ile başvurdu. Peki bakanlık bu velilere ne yanıt verdi?

LGS'DE 'TARTIŞMALI' MATEMATİK SORUSU: MEB NE DEDİ? SORU İPTAL EDİLİR Mİ?

İşte bakanlığını Matematik Komisyonu’nun soru ile ilgili yanıtı:

Söz konusu soru 2020 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav ve Başvuru Kılavuzu’nun 8. Maddesinde belirtilen, “Her alan için 8’nci sınıfın sınava esas derslerinden, 2019-2020 eğitim öğretim yılı birinci dönem sonu itibarıyla öğretimi tamamlanan konu ve kazanımlara göre öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacaktır.” ifadesine uygun olarak Matematik Dersi Öğretim Programı’nın “M.8.1.3.2 tam kare olmayan kareköklü bir sayının hangi iki doğal sayı arasında olduğunu belirler.” Ve “M.8.1.2.2. Üslü ifadeler ile ilgili temel kuralları anlar, birbirine denk ifadeler oluşturur.” kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır.

SONUÇ: Test maddesinde itirazınıza konu olacak hata ya da eksiklik yoktur. Test maddemiz 8. sınıf öğrencilerinin yanıtlayabileceği düzeyde olup, bilimsel geçerlik, madde yapısı, dil ve anlatım yönünden doğrudur. “

ÖĞRETMENLER NE DEMİŞTİ?

 

Matematik öğretmenlerinin bu soruyla ilgili yorumları şöyle olmuştu:

“Soruda hata var. Farklı açıdan bakılabilir, birim verilmemiş bunu çocukların yakalaması çok zor, gerçi çocuklar bu soruyu çözerken hatayı fark etmediler ama bu soru aslında hatalı ve farklı sonuç elde edilebiliyor. Kurgulama hatası yapılmış. Soru kökünde problem var. Kenar uzunluklarıyla ilgili birim belirtilmeliydi. Birim verilmemiş, santimetre olarak birim vermesi gerekirdi. Hatta pozitif kuvvet diye yazmadığı için negatif kuvvet olarak da alınabilirdi. Buna göre afiş kare şeklinde çıkıyor.  Bu durumda ‘afis dikdörtgen seklinde’ yazıyor  diyenler olabilir. Fakat kare dikdörtgenin özel halidir ve 2018 LGS’de de 4. Soruda böyle kabul edilmişti.

Sorunun cözümünde bir kenarını 2*5 cm ve diğer kenarını 5*-5 km=32cm aldığımızda alanı 1050cm*2 den küçük bir kare elde edebiliyoruz. Soru kökü doğru değil. Konuştuğumuz öğrenciler cm olarak aldılar ama milimetre, kilometre olarak da alabilirlerdi. “

27-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş