Arama sonuçları

LGS’deki sorular eşitsizliği normalleştirdi

LGS’deki sorular eşitsizliği normalleştirdi

LGS’de çıkan matematik sorularının zorluk derecesiyle ilgili açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube, “Matematik sorularının bu derece zorlu hazırlanması bir tercih miydi?” diye sordu.

Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) bu yıl 1 milyon 243 bin 801 öğrenci girdi. Bu öğrencilerden 174 bin 160’ı yani sınava girenlerden yalnızca yüzde 14,1’i merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşebilecek.

BirGün'de yer alan habere göre, Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube, yaptığı yazılı açıklamayla, gerçekleşen LGS sınavının adaletsiz olduğunu belirtti. Açıklamada, şöyle denildi: “Geçen sene mart ayından yüz yüze eğitimin gerçekleştirilemediği, fırsat eşitsizliklerinin derinleştiği, milyonlarca öğrencinin erişim olanağının bulunmadığı, uzaktan eğitimde sürekliliğin sağlanamadığı bir dönemde, 2021 LGS’ye giren 8. sınıf öğrencileri son yılların en zor matematik soruları ile karşılaştılar.”

"ZORLUK DÜZEYİ SINAVIN KİMLER İÇİN YAPILDIĞINI MI GÖSTERİYOR?"

Matematik sorularının bu derece zorlu hazırlanması tercih olup olmadığı sorulan açıklamada, şunlar dile getirildi: “Zorluk düzeyi sınavın kimler için yapıldığını mı gösteriyor? Biliyoruz ki özel okullarda okuyan, ekonomik düzeyi çok iyi olan az sayıdaki öğrencilerin dışında salgın döneminde bu sınava hiçbir öğrenci yeterince hazırlanamamıştır. Matematik testinde soruları böyle zorluk seviyesinde hazırlamak ve 8. sınıf öğrencilerine yöneltmek özel okul öğrencilerine bir avantaj sağlamaya dönük müdür?”

"MEB KAMUOYUNA ACİLEN BİR AÇIKLAMA YAPMALIDIR"

LGS ile var olan eşitsizlikler ve mağduriyetlerin normalleştirildiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Matematik sorularının zorluğu ile de özel ders alabilen, uzaktan eğitimi çeşitli araçlarla takviye edebilenlere ayrıcalık gösterilmiştir. Bu durumun kabul edilebilir bir tarafı yoktur.Liselere geçiş için öğrencinin lehine planlamalar yapılarak Liselere Geçiş Sınavı kaldırılmalı öğrenciler bu cendereden kurtarılmalıdır .Her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemin oluşturulmalıdır.Bakanlık LGS ile ilgili iki gündür bu konuda kendisine yöneltilen sorulara henüz bir yanıt vermemiştir. MEB kamuoyuna acilen bir açıklama yapmalıdır.”

10-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş