Arama sonuçları

LGS'deki tartışmalı sorular Meclis'e taşındı

LGS'deki tartışmalı sorular Meclis'e taşındı

LGS'deki tartışmalı sorular Meclis'e taşındı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, LGS fen bilimleri testinde yer alan tartışmalı iki soruyu önergeyle Meclis gündemine taşıdı.

LGS'DEKİ TARTIŞMALI SORULAR MECLİS'E TAŞINDI

Gülüm, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şunları dile getirdi:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sınavla öğrenci alan liselere yerleştirme için yapılan ve yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı LGS sınavı bu yıl 01 Haziran 2019’da yapılmıştır. Ancak  soru ve cevap anahtarının MEB'in resmi sitesinde yayımlanmasının ardından Fen Bilimleri testinde yer alan iki soruyla ilgili tartışmalar başlamıştır.  Öğrenciler ile eğitimcilerin bir kısmı LGS Fen Bilimleri A Kitapçığı’ndaki 9. ve 12. sorularının hatalı olduğunu öne sürmektedirler.

SORULARLA İLGİLİ TARTIŞMA VAR

LGS Fen Bilimleri A Kitapçığı’ndaki 9. Soruda;

“Genç bir girişimci olan Ali, beyaz eşyaların metal yüzeylerini boyama işine giriyor. Öğrendiklerini uygulamak isteyen Ali ilk denemede negatif (-) yükle yüklediği beyaz eşyanın metal yüzeyine nötr boya tanecikleri püskürttüğünde boyanın bu metalin yüzeyine düzgün dağılmadığını, bazı bölgelerde koyu ve açık renklerin oluştuğunu görüyor.

Bu sorunu çözmek için Ali ikinci denemede, birinci denemedekiyle özdeş olan metal bir yüzeyi yine negatif (-) yükle yükleyerek metalin yüzeyine bu kez pozitif (+) yüklü boya taneciklerini püskürttüğünde boyanın yüzeye düzgün dağıldığını görüyor. 

Buna göre ikinci denemede beyaz eşyanın metal yüzeyine boyanın düzgün dağılmasının sebebi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?

  • Nötr cisimlerin yüklü cisimler tarafından çekilmesi
  • Zıt yüklü cisimlerin birbirini çekmesi
  • Aynı yüklü cisimlerin birbirini itmesi
  • Nötr bir cismin başka bir nötr cisim tarafından etkilenmemesi” denilmektedir.

Eğitim uzmanları, öğrencilerin birincil kaynağı olan okul kitabı ve MEB sistemine ait Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kanalında yer alan videoya göre 9. sorunun cevabının B şıkkı olması gerektiğini ifade etmektedirler. Ancak MEB sitesinde doğru cevap C şıkkı olarak verilmiştir. 

12'İNCİ SORUDA NE DİYOR?

Tartışma konusu olan 12. Soru ise;

“Nötr bir elektroskobun topuzuna bir cisim dokunduran Mustafa, elektroskobun yapraklarının açıldığını gözlemliyor. Bu gözlemine dayalı olarak Mustafa, dokundurduğu cismin pozitif  (+) yüklü olduğunu iddia ediyor. Zeynep ise cismin yük cinsinin belirlenmesi için Mustafa’nın gözleminin yetersiz olduğunu öne sürüyor.

Buna göre Zeynep aşağıdakilerden hangisini yaparsa kendi düşüncesini destekler?

  • Negatif (-) yüklü olduğu bilinen bir cismi nötr bir elektroskobun topuzuna dokundurursa
  • Pozitif (+) yüklü olduğu bilinen bir cismi nötr bir elektroskobun topuzuna dokundurursa
  • Nötr bir cismi, nötr bir elektroskobun topuzuna dokundurursa
  • Yaprakları açık bir elektroskobu topuzundan topraklarsa” şeklindedir.

Yine eğitim uzmanlarına göre; öğrencilerin 12. soruyu çözebilmeleri için elektroskobun çalışma prensiplerini bilmesi gerekmektedir. Oysa ki MEB kazanımlarında elektroskobun çalışma prensibine girilmez denilmektedir. Dolayısıyla soru içeriği kazanım dışı kalmaktadır.

BU SORULAR DOĞRU MU?

 

  • Bu yıl yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda herhangi bir hatalı soru tespit edilmiş midir? Hangi testte kaç yanlış veya hatalı soru tespit edilmiştir?
  • 12. sorunun çözülebilmesi için elektroskobun çalışma prensiplerinin bilinmesi gerektiği ortadayken MEB kazanımlarında “Elektroskobun çalışma prensibine girilmez” ifadeleri yer almaktadır. Dolayısıyla içeriği kazanım dışı kalan 12. soru hangi gerekçeyle LGS sınavına giren öğrencilere yöneltilmiştir?
  • Söz konusu iki sorunun sınav anında öğrencilere zaman kaybettirdiği ve motivasyon bozukluğuna neden olduğu dikkate alınırsa, bu durumun olabildiğince adil bir şekilde çözülmesi için hangi adımları atacaksınız?
  • Her yıl yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiği sınavda ciddi sayıda hatalı veya yanlış soru sorulmasının gerekçesi nedir?
  • Merkezi sınavlarda hatalı sorular nedeniyle bugüne kadar Bakanlığınıza bağlı ilgili kurumlara kaç dava açılmıştır? Bu davaların kaçı öğrenciler lehine sonuçlanmıştır?
  • Bir milyon öğrencinin hayatını etkileyen söz konusu sınavda bu tarz hataların tekrar yapılmaması için ne tür önlemler alacaksınız?

 

13-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş