Arama sonuçları

Lider, ‘eski köye yeni adet’ getirendir

Lider, ‘eski köye yeni adet’ getirendir

Lider, ‘eski köye yeni adet’ getirendir. Garanti Bankası eski Genel Müdürü ve CEO’su Akın Öngör görev yaptığı 1991-2000 yılları arasında aldığı sıra dışı kararlar ve ortaya koyduğu yeniliklerle sektörde büyük bir dönüşüme önderlik etti. Garanti Bankası’nın piyasa değerini 150 milyon dolardan 5 milyar dolara taşıyan Öngör, Türkiye’nin genel yönetim kültüründen uzak adımlar atarak hedefe ulaştığını söyledi.   

 

LİDER, ‘ESKİ KÖYE YENİ ADET’ GETİRENDİR

Öngör, 2003 yılına kadar Garanti Bankası Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi, GarantiBank International, Garanti Moskova, Garanti Sigorta ve Garanti Teknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Bu dönemde Türk Amerikan İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanlığı ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu üyeliğini de üstlendi.

Akın Öngör, Yaşar Üniversitesi’nde “Liderlik ve Değişim Yönetimi” başlıklı söyleşiye konuk oldu. İş hayatından edindiği bilgileri ve tecrübeleri öğrencilerle paylaşan Öngör, etkili bir liderde olması gereken özellikleri şöyle anlattı:

ÖNCELİKLE VİZYON SAHİBİ OLMAK GEREKİYOR

“Etkili ve güçlü bir lider öncelikle vizyon sahibi olmalı. 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılışı küreselleşmenin hız kazanacağının adeta bir işaretiydi. Dolayısıyla bu değişimi görüp, olası senaryolara göre hareket etmek oldukça önemliydi. Türkiye ekonomisinin de dünya ekonomisiyle bütünleşeceği bir dönemde biz de en iyisi olalım diyerek yola çıktık. Önümüze doğru, akıllı ve gerçeklere dayalı bir vizyon koyarak dünyanın da en iyi bankalarından biri olmayı başardık. Hiçbir torpil kullanmadan sadece bileğinin hakkıyla yer alan kişilerden oluşan çok başarılı bir ekip kurduk. Etkili bir lider, en iyilerle çalışacak kadar kendisine güveni olan bir liderdir. Eski köye yeni adet getirerek yeni fikirlere açık olduk, yeni ve mevcut sistemleri sorguladık. Yani yaratıcılık ve inovasyon yönetimine önem verdik. Aman değişmeyelim, mevcut durumu koruyalım mantığı ise çok yanlış. Değişmeyi başaramayan kurumlar dışarıda kalır bu nedenle değişim yönetimine hakim olmak şart. Ve nihayetinde kararlı bir şekilde ve dinamizm yaratarak sonuca vardık.

 

HEP BERABER HAREKET ETMELİ   

Aslında Türkiye’deki hakim kültüre farklı bir duruş iş hayatında avantaj sağlıyor. Türkler genellikle kendi içine kapalı bir çalışma anlayışına sahip. Ancak hep birlikte hareket edildiği zaman daha çok verim alabiliyorsunuz. Adaletli davranarak, kadın erkek eşitliğini sağlayarak, hiç kimseye torpil yapmayarak, üstlendikleri görevi başarıyla yerine getirdiklerinde ödüllendirerek, değişik fikirlere açık olup bu fikirleri takdir ederek, takım çalışmasını teşvik ederek ve en iyi teknolojiyi kullanmalarına olanak vererek çalışanlarımızı motive etme anlayışını benimsedim. Ayrıca Türkiye’deki tüm çalışanlarımızın beklentilerini anlayabilmek için her 3 ayda bir büyük spor salonlarında vizyon toplantıları gerçekleştirdik. Neredeyse 2 yıl boyunca konuşmaktan çekinen çalışanlarımız zamanla taleplerini çekinmeden dile getirmeyi başladılar.   

 

DUYGUSAL ZEKA OLMAZSA OLMAZ

Liderlikte yüzde 25 civarında analitik zeka, yüzde 75 oranında da duygusal zeka gerekli diyebilirim. Bu nedenle duygusal zekamızı geliştirmek çok önemli. Duygusal zekayı geliştirebilmek için öncelikle kişi öz farkındalık kazanmalı. Ben kimim, kendimi nasıl görüyorum, yaşam felsefem ne, hayattan neler bekliyorum gibi soruları kendi içinde bulabilmeli. Kendini yönetebilmeli yani isteklerini, dürtülerini, kıskançlıklarını, sevgisini, duygusal hallerini kısacası iç halini yönetebilmeli. Kendini hep daha da iyisini yapabilmek için motive edebilmeli. Aldığı karalarda kendisini başkalarının da yerine koyabilmeyi bilmeli yani empati duygusunu geliştirmeli. Sosyal becerilerini de geliştirebilmeli ki insanlarla anlaşamadığı noktada etkin ve sakin kalabilsin.”  

13-12-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş