Arama sonuçları

Lise ve üniversitelerde boş kontenjanlar

Lise ve üniversitelerde boş kontenjanlar

Dün hem liselerde nakil uygulaması hem de üniversitelerde ek yerleştirme kayıtları son buldu. Ama bu uygulamaların ardından geride “boş kontenjanlar” kaldı. ޞimdi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da “heba” olacak bu kontenjanlar için çözüm üretmek zorunda.

Önce üniversitelere bakalım...

Yükseköğretim kurumları ek yerleştirmede kayıt dönemine 60 bini örgün eğitim kurumlarında olmak üzere 88 bini aşkın boş kontenjan ile girdi. Tıpkı ilk yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirme de kayıt yaptırmayan öğrenciler olacak ve boş kontenjan 100 binleri bulacak. Ülke ekonomisine “kayıp” olarak yazılacak bu kontenjanlar ne olacak? Sorunun yanıtı “Hatalı tercih” diyerek geçiştirilecek mi?

Birçok öğrenci tercihlerinde hata yapıyor, yerleştikleri halde kayıt yaptırmayacakları programları listelerine alıyor. Ancak tercih sürecinde onları yönlendirecek rehberlik hizmetlerinin başta devlet liselerinde olmak üzere okullarda etkin olmadığını da biliyoruz. YÖK’ün araştırması gereken soruların yanıtlarından biri de öğrencilerin neden puan kaybetmeyi göze alarak da olsa üniversitelere kayıt yaptırmaktan vazgeçtiklerini bulmak olmalı. Bir başka yanıtlanması gereken nokta da programlara gerçekçi kontenjan verilip verilmediğini araştırmak.

Günlerdir açıkta kalan öğrenci ve velilerden üniversitelerde ikinci bir ek yerleştirmenin yapılıp yapılmayacağı sorusu geliyor. Biz de onlar adına YÖK’e soralım:

Üniversitelerde boş kalan kontenjanlar için bir ek yerleştirme daha yapılacak mı?

Gelelim liselere...

Yerleştikleri liselerden memnun olmayan ve açık liseye zorunlu yerleştirilen öğrencilerin katıldığı ve 3 kez yapılan nakil uygulamasında da başvurular dün son buldu. 248 bin boş kontenjan son iki nakilde 230 bine indi.

Ancak ailelerin en büyük şikâyeti bu uygulamalarda “okul değiştirememek”.
Bunun en önemli nedeni boş kontenjanların büyük çoğunluğunun imam hatip ve meslek liselerinde olması. Bu iki okul türüne çocuğunu göndermek istemeyen aileler de okul değiştiremiyor. Ancak bazı Anadolu ve fen liselerinde birkaç kişilik de olan boş kontenjanlar da dolmuyor.

Üstelik teşvik alarak bir özel okula gidecek öğrencilerin de olacağı varsayıldığında bu boş kontenjanlar 11 Eylül’den sonra yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından artacak.
Velilerin talebi ise okulların açılması da ertelendiğine göre bir kez daha nakil uygulamasının yapılması. MEB, 7-10 Eylül tarihleri arasında açık lisede kalan öğrenciler için bir kez nakil uygulaması gerçekleştirecek. Ancak velilerin de taleplerini dikkate alarak, bu uygulamanın ardından bir kez daha boş kontenjanlar için nakil gerçekleştirebilir.

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır.

 

05-09-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş