Arama sonuçları

Lisede kodlama kampı: Siri notları tahmin edecek

Lisede kodlama kampı: Siri notları tahmin edecek

Lisede kodlama kampı: Siri notları tahmin edecek. Türkiye’nin lise seviyesindeki ilk kodlama kampı SaÄŸlık ve EÄŸitim Vakfı (SEV) tarafından düzenlendi. 10 gün boyunca günde 10 saat kodlama yapan liselilerin Ä°zmir Amerikan Koleji’nin (ACI) kampusundaki kampına Facebook, Microsoft gibi dünya devlerinden uzmanların bazıları katıldı. Bazıları ise Silikon Vadisi’nden canlı yayınla baÄŸlanarak deneyimlerini paylaÅŸtı.

LÄ°SEDE KODLAMA KAMPI: SÄ°RÄ° NOTLARI TAHMÄ°N EDECEK

SEV’e baÄŸlı Üsküdar Amerikan Lisesi (UAA), Ä°zmir Amerikan Koleji (ACI), SEV Amerikan Koleji (SAC) ve Tarsus Amerikan Koleji’nden (TAC) biliÅŸim teknolojilerine ilgi duyan 26 öÄŸrenci, mySEV Bootcamp isimli yatılı kodlama kampı için bir araya geldi. 

Kampta öncelikle okul yönetim yazılımı üzerinde fikirler oluÅŸturan öÄŸrenciler, mevcut eksiklikleri ve problemleri tanımladı, fikirlerini projelendirdi. GeliÅŸtirme kısmıyla mySEV Bootcamp etkinliÄŸini tamamladı.lar. Kamp süresince çeÅŸitli sunum ve eÄŸitimlere katılan öÄŸrenciler, son üç gün ise kendi kullandıkları okul yönetim yazılımlarını kendileri geliÅŸtirdi.

YAPAY ZEKÂLI NOT TAHMÄ°NÄ°

ÖÄŸrenciler yapay zekâ ile not ortalaması tahmini yapan robot, öÄŸrencilerin “bugün yemekte ne var” gibi her türlü sorusuna cevap alabileceÄŸi “Ceylin “ adındaki sesli asistan, öÄŸrencilerin tüm dilek ve önerilerini iletebileceÄŸi akıllı bir Feedbox  geliÅŸtirdiler. GeliÅŸtirdikleri projeleri kampın organizasyon komitesinde bulunan, genç giriÅŸimcilere destek olan TraAngels’in kurucularından TAC’76 mezunu Namık Kural’a sundular.

ÖÄžRENCÄ°LER, ÖÄžRENCÄ°LERÄ° SEÇTÄ°

Kampa katılacak öÄŸrenciler de yine öÄŸrenciler tarafından seçildi. ÖÄŸrencilerden oluÅŸturulan bir düzenleme komitesi ile baÅŸvurular alındı. BaÅŸvurularda, öÄŸrencilerden daha önceki çalışmalarını göstermeleri, ileride geliÅŸtirmeyi düÅŸündükleri proje fikirleri soruldu. Gelen baÅŸvurular, adeta bir iÅŸ baÅŸvurusu gibi, yine öÄŸrencilerden oluÅŸan düzenleme komitesinde deÄŸerlendirilerek kampa katılacak 26 öÄŸrenci seçildi.

SÄ°LÄ°KON VADÄ°SÄ°’NDEN TAVSÄ°YELER

Google, Facebook, Microsoft, Logo, Univera, UberCloud, CraftBase, ACM, Loki, PMI Turkey, Scrum.org, CraftBase, UberCloud gibi dünya devlerinde çalışmalarını sürdüren deneyimli uzmanlar da kodlama kampına destek verdiler. BiliÅŸim dünyasında en üst seviyelerde çalışan uzmanların bir kısmı kampa gelerek konuÅŸma yaparken bazıları da Silikon Vadisi’ndeki ofislerinden canlı yayın ile öÄŸrencilere bu alanın içerisinden ipuçları verdiler.

 SaÄŸlık ve EÄŸitim Vakfı Genel Müdürü Binnur Karademir, mySEV Cooding Bootcamp adı verilen kodlama kampının, Türkiye’de lise seviyesinde yapılan ilk kodlama kampı olduÄŸuna dikkat çekti. Kodlama kamplarının (Coding Bootcamp), IT dünyasında son yıllarda giderek yaygınlaÅŸtığını belirten Karademir, ÅŸu bilgileri verdi:

“BiliÅŸim çağının temel gereklerinden biri olan ve algoritmik düÅŸüncenin kazandırılmasını saÄŸlayan ‘kodlama’ artık hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Vakıf olarak biz de okullarımızda daha ilköÄŸretim sıralarından itibaren bu alanda öÄŸrencilerimize eÄŸitim veriyoruz. Çalışmalarımızı bir adım daha ileriye taşıyarak lise düzeyindeki ilk kodlama kampını düzenlemeye karar verdik. Kodlamaya meraklı,  yazılım geliÅŸtirebilen, ileride meslek yaÅŸamlarında bu alanda çalışmayı düÅŸünen öÄŸrencilerimiz, tatillerinin son günlerinde bu kadar yoÄŸun bir çalışma temposu olan bir kampa büyük bir hevesle katıldılar.”

“SÄ°Z KULLANACAKSINIZ, SÄ°Z TASARLAYIN”

“Siz kullanacaksınız, siz tasarlayın demek istedik” diyen Karademir, ÅŸöyle devam etti:  “SaÄŸlık ve EÄŸitim Vakfı’na baÄŸlı dört lisemizdeki öÄŸrencilerimizin kendi kullandıkları okul yönetim yazılımının ve mobil uygulamasının, yine öÄŸrencilerimiz tarafından geliÅŸtirilmesi, onların fikirleri ile kullanıcı, öÄŸrenci dostu olmasını arzu ettik. ÖÄŸrencilerimizi 6 ÅŸirkete ayırdık ve onlar da ÅŸu an dünya standardında yazılım geliÅŸtiren birer yazılım ekibi gibi çalıştılar. Çıkan projeleri geliÅŸtirerek okullarımızda kullanmayı hedefliyoruz.”

EĞİTÄ°MLER DÜNYA DEVLERÄ°NDEN

SEV tarafından düzenlenen mySEV Bootcamp ÅŸu isimler katıldı: CraftBase yazılım firmasından Lemi Orhan, PMI Turkey Ä°zmir gönüllüsü Özge Ömürlü, Loki ÅŸirketinin CEO’su  Ahmet Polat, AI Labs kurucusu (CEO) Yusuf Sarıgöz, Google Cloud Developer Expert (GDE) Ä°smail Baskın, GDG Cloud Izmir yöneticisi, Mehmet Karaköse, Microsoft Kopenhag’da görev yapan Ä°zmirli mühendis Gökhan Yılmaz, Facebook USA’da çalışan ACI mezunu Alperen Elçi, IRobot’ ta çalışmış ACI mezunu Bilgehan SaÄŸlık,  Google’ da teknik program yöneticiliÄŸi yapmakta olan ACI mezunu BaÅŸar Akyelli, Silikon Vadisi’nde hayat bulmuÅŸ bir startup olan UberCloud’un kurucularından Burak Yenier ve mühendisi Fethican CoÅŸkuner.

BOL BOL OKUYUN

Yazılım sektöründe iRobot da dahil robotikten finansa farklı firmalarda çalışan, ÅŸu an Veson Nautical da Software Engineer (yazılım mühendisi) olarak çalışan ACI 2013 mezunu Bilgehan SaÄŸlık, gençlere ÅŸu tavsiyede bulundu: “Gelecekte biliÅŸim alanında çalışmak istiyorsanız farklı deneyimler edinin. Neyle ilgili olduÄŸu önemli deÄŸil, bol bol kitap okuyun. Sonuçta programlama, bir problemi çözmek için mantık yaratmaktır. Ä°yi fikirlerin beklenmedik bir yerden gelebileceÄŸini aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca stres yapmayın; yazılım sektörü çok büyük ve yazılımcı açığı gittikçe büyüyen bir gerçeklik, bir iÅŸ bulmak neredeyse garanti.”

SADECE DERS Ä°LE YETÄ°NMEYÄ°N

Ä°zmir’deki kodlama kampına ABD’den canlı yayınla baÄŸlanan Facebook USA’da çalışan ACI 2014 mezunu Alperen Elçi, biliÅŸim teknolojilerine ilgi duyan, bu alandaki ÅŸirketlerde çalışmayı hedefleyen gençlere iki önemli tavsiyede bulundu:  “Birincisi, kendi kendinize becerilerinizi geliÅŸtirmenizi öneririm. Yazılım alanı, hem çok pratik ister hem de kendini sürekli günceller. Bu bakımdan, öÄŸrencilerin ders ortamında öÄŸreneceklerinden çok kendi baÅŸlarına proje yaparak, internetteki kaynaklardan yazılım dili, kütüphane, algoritma ve benzeri konuları öÄŸrenmeleri önemli. Ä°kinci olarak problem çözme becerilerini geliÅŸtirmeleri önemli. Problem çözme becerisini geliÅŸtirmek için öÄŸrencilerin, kendi bilgi seviyelerini zorlayacak projeler üzerinde çalışmalarını tavsiye ederim. Algoritmik kodlama problemleri (örneÄŸin HackerRank, CodeForces) de bu alanda geliÅŸim için çok etkilidir.”

 

 

 

10-09-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ