Arama sonuçları

Liselilerden orman yangınlarına karşı yapay zeka programı

Liselilerden orman yangınlarına karşı yapay zeka programı

Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) tarafından 2019 yılından bu yana düzenlenen Türkiye’nin lise seviyesindeki ilk kodlama kampı “AI mySEV Bootcamp”, bu yıl SEV ve Koç Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirildi.  Okullar açılmadan yaz tatilinin son günlerinde gerçekleşen kodlama kampına SEV’e bağlı Üsküdar Amerikan Lisesi (UAA), İzmir Amerikan Koleji (ACI), SEV Amerikan Koleji (SAC) ve Tarsus Amerikan Koleji’nden (TAC) bilişim teknolojilerine ilgi duyan 50 öğrenci katıldı.

Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Genel Müdürü Prof. Dr. Güray Erkol, kodlama kampının 2019 yılından bu yana düzenlendiğini belirterek, şunları söyledi: “Kökleri iki asır öncesine uzanan bir Vakıf olarak, ülkemizde eğitim alanındaki inovasyon kültürünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla yaptığımız çalışmalardan biri de kodlama kampı. Bu yılki kodlama kampında öğrencilerimiz iklim değişikliği, orman yangınları, küresel salgın, hastalıklar gibi konularda yapay zekâ tabanlı programlar geliştirdiler. Bu da bize teknolojiye hâkim ama aynı zamanda ülke ve dünya meselelerine duyarlı bireyler yetiştirme hedefimizde başarılı olduğumuzu gösterdi. Sağlık ve Eğitim Vakfı olarak; kodlama yaparken, yazılım geliştirirken dünya sorunlarına çözüm arayan gençleri geleceğe miras bıraktığımızı görmekten gurur duyuyoruz.”

 YANGINLARA KARŞI YAPAY ZEKÂ

Yapay zekâ alanına odaklanılan mySEV AI bootCamp’e katılan liseliler, iki haftalık yoğun program boyunca bir yandan üniversite seviyesindeki derslere ve laboratuvar çalışmalarına katıldılar bir yandan da yapay zekâ konusunda sektörün öncü isimleriyle bir araya geldiler. Programın devamında tüm öğrendiklerinden yola çıkarak yapay zekâ odağında birçok proje önerisi oluşturdular. Öğrencilerin kamp sonunda geliştirdikleri projelere ise son dönemde yaşadığımız iklim değişikliği, orman yangınları ve pandemi gibi sorunlar yön verdi.  Öğrencilerin detaylı alan araştırması yaparak geliştirdikleri yapay zekâ proje önerilerinden bazıları şunlar:

  • Cybaile: Bölgelerin değişken iklim koşulları, su miktarı vb. durumları inceleyerek, topraktaki minerallere göre ekilebilecek tohum öneren ve tarımı destekleyen yapay zekâ programı.
  • Treecon: Yangın sırasında, sahadan gelen verilerle (rüzgâr, nem, yanma hızı, risk analizi vb.) orman yangınıyla mücadele eden ekipleri yönlendiren yapay zekâ programı.
  • FirefAIghters: Yangın riski olan bölgeleri, çeşitli sensörler kullanarak analiz eden ve yangın risklerini önceden ilgili mercilere ileten yapay zekâ programı.
  • EyeUpon: Güvenlik kamerası kayıtlarını durumun kritikliğine göre ayırt ederek, güvenlik görevlilerini bilgilendiren yapay zekâ programı.
  • RecAIclers: Geri dönüşüm yapılacak çöpleri sınıflandırarak ayıran yapay zekâ programı.
  • Robotherapist’s Army: Kullanıcıların ses, görüntü ve yazılı etkileşimlerindeki duygularını analiz ederek, mental rahatsızlıkları olup olmadığını teşhis eden yapay zekâ programı.
  • Mogdec: Kullanıcıların sağlık verilerini ve hastalıklarını dikkate alarak kişiye özel diyet oluşturan yapay zekâ programı.
  • Aimeda: Hastalardan alınan röntgen verilerini analiz ederek hastalık teşhisi yapan yapay zekâ programı.

DÜNYA DEVLERİNİ DİNLEDİLER

Kodlama kampının organizasyon komitesi tamamen öğrenci, öğretmen ve mezunlardan oluştu.  Kampa katılan öğrenciler, Koç Üniversitesi’nin önde gelen hocalarının Makine Öğrenmesi, Siber Güvenlik, İlaç Tasarımında Yapay Zekâ, Robotlar İçin Hareket Planlama, Otonom Sürüş ve Hareket Tahmini gibi derslerine katılma fırsatı buldular.

Öğrenciler ayrıca kamp boyunca her biri alanının öncüsü konuşmacıların sunum yaptığı panellere katılarak hem akademideki hem de sektördeki gelişmelerle ilgili bilgilendiler. mySEV Bootcamp’e; Microsoft’tan Didem Ün Ateş, Netflix’ten Caroline Matthews, Stanford Üniversitesi’nden Ömer Gül ve Erdem Bıyık, Global AI Hub’dan Mert Cobanov, MIT’den Eren Can Kızıldağ ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nden Dr. Peter Coles gibi isimler katılarak tecrübelerini paylaştılar.

SEV ve Koç Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen kodlama kampında, öğrencilere ders veren Koç Üniversitesi’nin akademisyenleri ise şu isimlerden oluştu: Prof. Dr. Deniz Yüret, Prof. Dr. Attila Gürsoy, Prof. Dr. Yücel Yemez, Prof. Dr. Engin Erzin, Prof. Dr. Çağatay Başdoğan, Doç. Dr. Aykut Erdem, Doç Dr. Çiğdem Gündüz Demir, Dr. Fatma Güney ve Dr. Emre Gürsoy.

30-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş