Arama sonuçları

Liseye geçişte çember sistemi nedir?

Liseye geçişte çember sistemi nedir?

Liseye geçişte çember sistemi nedir? TEOG yerine gelen ve ilk kez bu yıl liselere geçişte uygulanacak sistemin soru işaretlerini henüz bitmiş değil. Bu yeni yerleştirme sisteminde 120 bin öğrenci sınavla öğrenci alan okullara yerleşecek. Ancak bu yeni sistemde asıl önemli olan mahalli; yani adrese göre yerleştirme olacak. Çünkü yaklaşık 1 milyon öğrencinin liselere adrese göre yerleştirilmesi planlanıyor.

Gazete Habertürk yazarı Pervin Kaplan yazısında liseye geçiş ile çember sistemini anlattı. İşte Kaplan’ın Liseye geçişte çember sistemi nedir? Yazısı

LİSEYE GEÇİŞTE ÇEMBER SİSTEMİ NEDİR?


Adrese dayalı bu yerleştirmeyi yapabilmek için öncelikle eğitim bölgelerinin oluşturulması ve velilerin tercihi için de tüm okul türlerinin bu bölgelerin içinde yer alması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) oluşturduğu eğitim bölgelerini nisan sonu ya da mayıs başında açıklamayı planlıyor.
Bugüne kadar bakanlık tarafından yapılan açıklamalar dikkate alındığında eğitim bölgelerinin içinde "çemberlerin" yer alacağı ve yerleştirmenin de bu çemberlere göre yapılacağı anlaşılıyor.

HER EĞİTİM BÖLGESİNDE 3 TANE ÇEMBER OLACAK


Yine açıklamaları dikkate aldığımızda çemberlerden şunu anlıyoruz:
Evinden giderek uzaklaşan bu 3 çember sisteminin toplamında öğrenciye sunulacak okul sayısı 9 olacak. Bunlar da 3 Anadolu, 3 Anadolu imam hatip ve 3 tane de Anadolu meslek lisesi.
3 çemberden oluşacağı anlaşılan eğitim bölgelerindeki her çember içinde bu üç farklı okul türünden birer tane lise yer alacak. Veli kendine sunulan 3 okul türünden 9 lise arasından 5 tanesini tercih edecek. Yerleştirme işlemi de öğrencinin tercihlerine göre ve kendisine en yakın çemberdeki okullar taranarak yapılacak. İlk çembere yerleşemeyen, ikinci, üçüncü çembere kadar tercihlerine göre yerleştirilecek.Yerleştirme işleminde dikkate alınacak öğrencinin tercihi ve evine yakınlığı olacak. Okul notları tıpkı sınavla öğrenci alacak okulların yerleştirmelerinde olduğu gibi dikkate alınmayacak. Eğitimci ve velilerin dile getirdiği "Eğer yerleştirmelerde sadece adres ve tercih söz konusu ise okuldaki derslerin önemi kalıyor mu?" sorusu da ayrı bir tartışma konusu.

 

ADRESE DAYALI SİSTEMDE HANGİ SORULAR YANIT BEKLİYOR?

 

Şu ana kadar kağıt üzerinde açıklamaları yapılan ve mükemmel işleyeceği söylenen bu sistemde bilinmezler ve yanıtlanması gereken sorular var.
Öncelikle bazı ilçelerde bir okul türünden bırakın 3 taneyi bir tane bile bulunmuyor. Anadolu lisesi olmayan ilçeler var. Bu durumda eğitim bölgelerinin içinde yer alan bazı okul türlerinde değişiklikler mi olacak? Örneğin meslek ya da imam hatip liselerinden bazıları Anadolu lisesine mi dönüşecek?

5 TERCİH ZORUNLU MU OLACAK?


Bir de 5 tercih ile ilgili soru işareti var. Bakanlık adrese dayalı yerleştirmede 5 tercihin zorunlu olacağını söylüyor. Peki ben çocuğumu sadece bir okul türüne yollamak istiyorsam ve bu okul türünden de "çemberimde" sadece 3 tane lise olacağına göre 3 tercih yaparsam tercihim geçersiz mi olacak?
Çocuğumu yollamak istemediğim okul türlerini de zorunlu yazmak zorunda mıyım?
Eğer 5 tercihte zorunlu tutulacaksam "Hiç kimse istemediği okula gitmeyecek" sözü gerçeği nasıl yansıtıyor?

 

PANSİYONLU OKUL SEÇENEĞİ NEDİR?

Bir de pansiyonlu okullar seçeneği görünüyor. İstemediği okul türlerine çocuklarını göndermek istemeyen aileler 5 tane de pansiyonlu okul tercihi yapacak. Yani evinizin yakınında istediğiniz okul türü bulunmadığı için çocuğunuzu kilometrelerce uzakta bir okula ya da başka bir şehre göndermeye de hazır olmanız mı gerekiyor?
İşte tüm bu soruların yanıtlarını bu yıl çocukları 8'inci sınıfta okuyan 1.2 milyon veli merakla bekliyor.

 

30-01-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş