Arama sonuçları

Liseye geçişte yeni sistem Meclis gündeminde

Liseye geçişte yeni sistem Meclis gündeminde

Liseye geçişte yeni sistem Meclis gündeminde. Geçtiğimiz Pazar günü Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından kaldırılan TEOG yerine liselere geçişte getirilen yeni sistem açıklandı. Öğrencilerin yüzde 92’sinin adreslerine göre ve okul notları esas alınarak yerleştirilmesini öngören, yüzde 8’inin de sınavla öğrenci alan 600 okula girebileceği bu sistemin tartışmaları sürüyor.

Kamuoyunda olduğu gibi Meclis’te siyasi partilerin grup toplantılarında da Meclis’teki bütçe görüşmelerinde de TEOG yerine gelen yeni sistem gündeme geldi. Özellikle Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’ın sınavla öğrenci alacak 600 lise için “nitelikli okul” tanımı tartışıldı. Yılmaz, bu sözünü sınavla öğrenci alan okullar olarak değiştirdi.

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM MECLİS GÜNDEMİNDE

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ve üniversitelerin 2018 bütçelerinin görüşmeleri devam ediyor.  AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, "Okul öncesi dahil, genç beyinlere sorgulama, analiz etme ve yaratıcı düşünce sistematiğinin verileceği bir eğitim sistemine yönelinmesini öneriyorum" dedi.

EMLAK SEKTÖRÜ İLANLARI DEĞİŞTİ

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, TEOG yerine getirilen yeni sınav sistemiyle öğrencilerin evlerine yakın liseye gidecek olmasının yeni bir emlak sektörü oluşturduğuna işaret etti. Durmaz, komisyon üyelerine "5 popüler lisesine yakın 10 ev" şeklindeki bir kiralık ev ilanını gösterdi.

AİLELER GELECEK ENDİŞESİ TAŞIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da ailelerin çocuklarının geleceğiyle ilgili ciddi endişeler taşıdığını söyledi. AK Parti'nin eğitimde sürekli değişiklik yaptığını belirten Bekaroğlu, şöyle konuştu:

 "Eğitimde dünya kadar değişiklik yaptınız, sil baştan değişiklikler yaptınız ama hala gerçekten eleştirel düşünebilen, seçme yeteneğini geliştirebilen, kişilik geliştirebilen bir eğitim sistemi yok. Nitelikli okullarda da yok, niteliksiz okullarda da yok."

SINAV YARIŞI DAHA DA ZORLAŞTI

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer de yeni sınav sistemi nedeniyle velilerin kaygılı olduğunu savunarak, sınav yarışının daha da zorlaştığını kaydetti. Bu bütçe ile eğitim ihtiyaçlarının karşılanamayacağını öne süren Usluer şöyle dedi: "Milli eğitim yoğun bakımda. Bu para ile yoğun bakımdaki hastayı nasıl iyileştireceğiz?"

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ise eğitime ayrılan bütçe ile geleceğe yatırım yapıldığını, yatırımlarla öğretmen başına düşen öğrenci sayısının düşürüldüğünü, derslik sayısı ve üniversite sayısının artırıldığını bildirdi.

GAP Tarım Üniversitesi kurulması için kanun teklif hazırladığını ifade eden Cevheri, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan destek istedi.

ÖĞRETMENE TEŞVİK VERİLMELİ

Cevheri, Doğu ve Güneydoğu'da eğitim veren öğretmenlere, bölgede kalmalarını teşvik için belli miktarda maaş artışı ve kira desteği verilmesini de talep etti.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, bilgi ve teknolojiyi yönetecek beyinlerin ancak eğitimle ortaya çıkacağını dile getirerek şöyle konuştu: "Okul öncesi dahil genç beyinlere sorgulama, analiz etme ve yaratıcı düşünce sistematiğinin verileceği bir eğitim sistemine yönelinmesini öneriyorum."

ÜNİVERSİTELER DÜNYA SIRALAMASINDA DÜŞTÜ

Türkiye'deki üniversitelerin uluslararası sıralamalarda geriye düştüğüne dikkati çeken Günay, bunun sebeplerinin de araştırılması gerektiğini belirtti.

İMAM HATİP DIŞINDA SEÇENEKLERİ KALMADI

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, ortaöğretime giriş sisteminde yapılan değişiklikle öğrencilere imam hatip dışında başka tercih bırakılmadığını öne sürdü. Çam şöyle dedi: "Bazı yerlerde 3 imam hatip lisesi var, bir de lisesi, onun da kontenjanı belli. Bu kadar dengesiz bir okul dağılımının olduğu eğitim sisteminde, öğrencileri 5 okulla sınırlandırıp sonra da 'Öğrencilerimizi istemedikleri okula göndermeyeceğiz' açıklamaları ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor."

DERSLİK SAYILARI ARTIRILDI

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ise 16 yılda, 2002'ye kadar yapılmış derslik sayısının ikiye katlandığına işaret ederek, "İnançlarının gereğini yapıyor' diye gençlerimizin üniversitelerden atıldığı dönemleri, milyonlarca gencin yükseköğretim hayalini gerçekleştiremediği yılları unutmadık, unutturmayacağız."

TALİMATLA EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞTİ

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ise Başbakanlık veya Cumhurbaşkanlığından gelen talimatnamelerle eğitim sisteminin oluşturulamayacağını söyledi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, toplumun bir kesimi üzerinden eğitim politikası geliştirmenin sorunları daha da artırıcağını dile getirdi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise eğitimde 15 yılda 6 bakan değiştiğini ifade ederek, bunun başarısızlık tablosu olduğunu savundu. AK Parti'nin bakan değişince sistemi de değiştirdiğini ifade eden Botan, "Bu sistemin adı olsa olsa yapboz sistemidir" dedi.

Botan, bu sistemle bilimsel sonuçlar elde edilmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü.

AA

 

07-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş