Arama sonuçları

LYS başvurularında nasıl değişiklik yapabilirsiniz?

LYS başvurularında nasıl değişiklik yapabilirsiniz?

LYS başvurularında nasıl değişiklik yapabilirsiniz? Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başvuruları 17 Nisan Pazartesi günü son buluyor. Başvuru süresi son bulmadan adaylar bilgilerinde değişiklik yapabilirler. Birçok adaydan gelen soru "LYS başvurumda nasıl değişiklik yapabilirim?" oluyor. 

LYS BAŞVURU DEĞİŞİKLİKLERİ NASIL YAPILIR? 

ÖSYM tarafından yayımlanan 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu bu değişikliklerin nasıl yapılacağını şöyle anlatıyor:  

KİMLİK BİLGİLERİNDE DEĞİŞİKLİK OLANLAR: 2017-ÖSYS'ye başvurduktan sonra kimlik bilgilerinde değişiklik olan adaylardan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kimlik bilgisi olanlar, bu değişikliği önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) yaptırmalı. Bu değişiklikler ancak, MERNİS’te yapıldıktan sonra aday tarafından ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılabilecektir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kimlik bilgisi olmayan adayların ise, bu değişikliği başvuru süresi içinde Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile Merkezimize bildirmeleri gerekiyor. Merkezimiz, YGS ve LYS için bina/salon atamalarını gerçekleştirmeden önce, MERNİS’te yer alan adaya ait kimlikbilgilerini, bir defaya mahsus olmak üzere ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine yansıtarak sistemdeki bilgiyi güncelleyecek. 

KİMLİK BİLGİLERİNİN 'UYRUĞU' ALANINDA DEĞİŞİKLİK OLANLAR: 2017-ÖSYS'ye başvurduktan sonra uyruğu ile ilgili değişiklik yapmak isteyen adaylardan MERNİS’te uyruk bilgisi bulunanlar, bu değişikliği önce MERNİS’te yaptıracaklar. Bu değişiklikler, ancak MERNİS’te yapıldıktan sonra aday tarafından ÖSYM’nin 

https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılabilecek. MERNİS’te uyruk bilgisi bulunmayan adaylar ise bu değişikliği, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ekine ilgili resmî belgeyi ekleyerek Merkezimize başvuracaklar. Uyruk bilgisini değiştiren adaylar, cevap kâğıtlarına sınava giriş belgelerinde yer alan TC Kimlik Numarasını kodlamak zorundadır. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı kimlik bilgilerinde değişiklik olan adayların daha önce almış oldukları sınav/yerleştirme sonuçları, değişen kimlik bilgilerine göre yeniden düzenlenmez. 

EĞİTİM BİLGİLERİNDE DEĞİŞİKLİK OLANLARMEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adaylardan eğitim bilgisinde güncelleme gerekenler, bu işlemin önce MEB e-okul sisteminde yapılmasını sağlamalıdır. Değişiklik/düzeltme ancak, MEB e-okul sisteminde yapıldıktan sonra aday tarafından ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde güncellenebilir. MEB e-okul sistemi kaynaklı olmayan eğitim bilgisinde değişiklik/düzeltme bulunan adaylar resmî belge ile başvuru esnasında ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenen Başvuru Merkezlerinden bu değişikliği yaptıracaklardır. Başvuru tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamayacaktır. Merkezimize gönderilen eğitim bilgilerinde ekleme/değişiklik/düzeltme talepleri Merkezimizce işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır. 

ENGEL/SAĞLIK BİLGİLERİNDE DEĞİŞİKLİK OLANLAR: Başvuru süresi içinde engelli olmayan, ancak, başvuru süresi tamamlandıktan sonra engelli duruma gelen adaylardan, engelli salonu dışındaki sınav salonlarında sınavlarını yapmalarına engel fiziki durumlarında meydana gelen değişiklikler (alçı, sargı bezi kullanma, hastalık, ortopedik engel, sağlık ile ilgili kullanılması zorunlu araç gereç vb.) sağlık raporu ile belgelendirilerek, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar

ÖSYM-SHDB’ye ulaştırılmalıdır. Bu adaylardan raporları kabul edilenler “EngelliSalonu”nda sınava alınacaklardır. Engelli Salonu dışında sağlık nedeniyle de olsa herhangi bir alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. kullanılamaz. Başvuruda engelli/sağlık sorunu olan ve sağlık raporunu, başvuru süresi içinde Merkezimize ulaştıran adayların (adayların sınav bina/salon atama işlemleri tamamlandıktan sonra) yeniden gönderilen raporları (ek raporları)  işleme alınmaz.

FOTOĞRAF DEĞİŞİKLİĞİ: ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde mevcut olan geçerli fotoğrafını değiştirmek isteyen adaylar; 

1) Genel Amaçlı Dilekçe örneği, 

2) Fotoğraflı ve onaylı nüfus cüzdanı sureti, 

3) Son 3 ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf, 

4) Fotoğrafını değiştirme talebinin nedenini belirten belge (varsa) ile sınava başvuru süresince ve sınava başvuru süresi tamamlandıktan sonraki ilk 5 gün içinde ÖSYM’ye başvuruda  bulunacaklardır (Süre hesabında ÖSYM evrak kaydı esas alınır. Süre tamamlandıktan sonra ÖSYM’ye ulaşan belgeler işleme alınmaz.). Adayın talebi, ÖSYM tarafından uygun görüldüğü takdirde fotoğraf değişikliği ÖSYM tarafından belirtilen tarihler arasında ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden gerçekleştirilecek. 

DİĞER BİLGİLERİNDE DEĞİŞİKLİK OLANLAR: 2017-ÖSYS'ye başvurduktan sonra sınava ilişkin bilgilerinde, iletişim bilgilerinde değişiklik/düzeltme olan adaylar, bu bilgilerini  başvuru süresi içinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kendileri değiştirebilecek. ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden aday tarafından yapılabilecek tüm değişiklikler ancak, ÖSYM tarafından belirlenecek tarihlere kadar yapılabilecek. ÖSYM’nin  https://ais.osym.gov.tr internet adresinden aday tarafından yapılan bilgi değişiklikleri, ilgili sınavın güncelleme sayfasından yapıldığı takdirde ilgili sınav ile ilgili işlemlere yansıtılır. Profilim sayfasından yapılan değişiklikler ilgili sınava yansıtılmaz

16-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş