Arama sonuçları

LYS'de açık uçlu soru zaman ve puan kaybettirecek mi?

LYS'de açık uçlu soru zaman ve puan kaybettirecek mi?

LYS'de açık uçlu soru zaman ve puan kaybettirecek mi? Üniversite sınavlarına bu yıl girecek adaylar ilk kez ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS) açık uçlu sorular ile karşılaşacak. 5 oturumla LYS'lerin her sınavında 3'er tane olmak üzere adaylara toplam 15 açık uçlu soru yöneltilecek. Adaylar bu sorularla ilgili endişeli, eğitimcilerin ise açık uçlu sorularla ilgili eleştirileri var.

Eğitimcilerin eleştirisi öğrencilerin ilkokuldan itibaren test usulü sınavlarla eğitim gördükleri, açık uçlu sınavlara ise alışkın olmadıkları yönünde. Bu yüzden de okullardaki sınavların tümü çoktan seçmeli test usulünde yapılırken, üniversite sınavlarında öğrencilere açık uçlu sorular sorulmasının öğrencilere hem zaman kaybettireceği hem de alışkın olmadıkları için ayrı bir strese yol açacağı vurgulanıyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve eğitimci Prof. Dr. Yaşar Özden bu soruların öğrencilerin kaygısını artırmayacağını ve zaman kaybettirmeyeceğini söylemenin mümkün olmadığını belirtiyor. Özden, " Göç yolda düzelir mantığıyla alınmış bir karar gibi görünüyor . Bir deneyelim sonra karar veririz mantığı var. Ancak böyle hayati bir sınavda denenmeden önce düşünmek gerekir" diyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Şimşek de bu tür soruların müfredat içinde yer alması, öğretmenlerin ve öğrencilerin de bu tür sorulara göre yetişmiş olması gerektiğini belirtiyor. Şimşek, "Eğitimde bütüncül yaklaşım gösteremiyoruz. Altyapın aynı kalıyor ama PISA'da da böyle var deyip, soru tarzını değiştirebiliyoruz. Bu tür soruları ne öğrenci ne öğretmen yatkın" diye konuşuyor.

ÇOCUKLARI TEST EDİYORUZ

MEF Üniversitesi Psikoloji bölümü akademisyenleri de ilkokuldan itibaren öğrencilerin teste alıştırıldığını belirterek, şöyle diyor: "Şimdi LYS’de açık uçlu sorulu sistemini test etmek için çocuklarımızı kullanıyoruz. Öğrenciler açık uçlu sorulara dirençliler. Bu direnci kırmak  zaman alacak. Yaşanan sınav kaygısı artacak. Özellikle de bu soruların 'adil' değerlendirip, değerlendirilmedikleri kaygısı ve itirazlar bu açık uçlu sorularla daha da artacak. "

HEM İŞARETLEYECEK HEM DE KODLAMA YAPILACAK?

Kılavuzda adayların açık uçlu soruları nasıl yanıtlayacaklarına ilişkin bilgiler de yer alıyor. Buna göre aday sorunun cevabı olan rakam ya da bilgiyi cevap kağıdının ilgili alanına yazacak, sonra da kodlayacak. ÖSYM'nin örneklerini verdiği açık uçlu sorularda da bu kodlamanın nasıl yapılacağı gösteriliyor.

ÖNCE ZAMAN KAYBETMİŞ OLACAK

Öğrenci önce boşluğu sorunun cevabını yazacak. Örneğin cevap Merkür ise bunu yazısı ile yazacak. Sonra da tıpkı çoktan seçmeli cevap kağıtlarında olduğu gibi bu kelimeyi doğru harfleri bularak, kutucuğun içinde harflerin (bu sayı da olacak) M-E-R-K-Ü-R şeklinde yuvarlak içinde harfleri bularak kodlayacak. Bu kodlamada hata yaparsa puan alamayacak. Ayrıca zaman da kaybedecek. Çünkü çoktan seçmeli soruda cevap olarak tek şıkkı işaretleyen öğrenci bu kez bu cevabı hem yazarak, hem de harfleri ya da rakamları arayarak tek tek kodlayacak. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak.

Ancak aday sorunun cevabını doğru olarak yazsada eğer kodlamayı unutursa ya da kodlamayı eksik yaparsa bu cevaplar işleme alınmayacak.  

CEVAP TEK KELİME OLACAK

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir açık uçlu sorularda cevabın tek kelimeden oluşacağını açıkladı. 

CEVAP KAĞIDININ ARKASINDA DA OLABİLECEK

Kısa cevaplı soruların cevabı cevap kâğıdının ilgili alanına yazılacak ve kodlanacak. Bu soruların cevap anahtarları cevap kağıdının arka yüzünde de yer alabilecek. Bu yüzden aday bir yandan cevap kağınının arkasını çevirip, bir yandan da kodlama yaparken zaman da kaybetmiş olacak. Uzmanların uyarı da kiminde 5’inci kiminde 20’inci soru açık uçlu olacak ve bu da adayların cevap kağıtlarında kaydırma yapmalarına yol açabilecek.

HATA YAPAN PUAN KAYBETMEYECEK

Kısa cevaplı sorular ilk kez adayların karşısına çıkacağı için puan hesaplamaları da diğer sorulardan farklı olacak. Çoktan seçmeli sorularda 4 yanlış bir doğru cevabı götürürken, bu sorularda aynı hesaplama yöntemi kullanılmayacak. Yanlış yapan doğru cevaplarından kaybetmeyecek, sadece puan alamayacak. Doğru yapan ise puan alacak.

Kaynak: Habertürk-Pervin Kaplan- YGS Başvuru Rehberi

 

05-01-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş