Arama sonuçları

LYS'de başarı için hangi konulara bakmalısınız?

LYS'de başarı için hangi konulara bakmalısınız?

LYS'de başarı için hangi konulara bakmalısınız? Üniversite sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) sayılı günler kaldı. Geçtiğimiz mart ayında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) herhangi bir puan türünde 180 puan barajını geçerek LYS'lere katılma hakkı kazanan aday sayısı 1 milyon 506 bin 479 oldu. Bu adayların tümünün LYS'lere katılma hakkı var ancak kaç adayın başvurduğunu henüz ÖSYM açıklamış değil. 

LYS'DE BAŞARI İÇİN DİKKAT EDİN 

LYS'ler 10-11 ile 17-18 Haziran tarihlerinde iki hafta sonu 5 ayrı oturum halinde gerçekleştirilecek. Sınava sayılı günler kala Nesibe Aydın Okulları eğitimcileri LYS'de başarı için nelere dikkat etmeniz gerektiğini sıraladı. İşte derslere göre LYS'de başarı için hangi konulara dikkat etmelisiniz?  

MATEMATİK İÇİN BU KONULARA DİKKAT EDİN 

Öğrencilerin LYS’de başarı kazanmak için tanımları-teoremleri iyi bilmesi ve kavram-lar arasındaki bağlantıları kurabiliyor olması gerekir. LYS’de soru tiplerini ezberleyerek başarılı olmak mümkün değildir. Bilgi, matematiksel düşünme gücü ve işlem kabiliyeti LYS’de başarıiçin temel anahtarıdır. Bunun için öğrenciler, konuları öğrenmeye çalışmalı, kavramlar arasındaki ilişkileri iyi anlamlandırmalı ve hızlarını artıracak nitelikli soru çözmelidirler. Özellikle geçmiş son iki-üç senenin sorularını çözerek süreli denemeler yaparak kendilerini hızlandırmalıdırlar. Türev ve İntegral’den 11-12 soru çıkabileceği düşünülürse, bu konulara çok iyi çalışmalı ve bu konuların kavram ve teorilerini özümsemiş olmalıdırlar. Geometri için ise özellikle Çokgen, Dörtgen ve Çember konularına önem verilmelidir. Bu konulardan da 13-14 soru çıkmaktadır. 

FİZİK İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN KONULAR NEDİR?

12. sınıf müfredatında bulunan Modern Fizik, Evren Hakkında Genel Bilgiler konusunda belirleyici sorular çıkacaktır. Geriye kalan sorular, her zamanki müfredat konularından (Mekanik Enerji, Elektrik Akımı, Manyetizma, Optik, Dalgalar) olacaktır. Öğrenciler özellikle,12. sınıf MEB kitabından kazanımları tekrar edebilirler.

KİMYA'DA BAŞARI İÇİN BUNLARI UNUTMAYIN 

LYS-2’de ağırlıklı olarak 11 ve 12. sınıf konularından soru çıkmaktadır. Soru yoğunluğuna bakıldığında Organik Kimya konusu dikkat çekmektedir. Organik Kimya çabuk unutulan bir konu olduğu için sık sık tekrar edilmelidir. Ayrıca, kimyanın ezbere dayalı konularının da zaman zaman tekrar edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, her gün bir kimya denemesi çözerek eksikler belirlenmeli ve eksik görülen konular yeniden tekrar edilmelidir. Geçen yıl Organik Kimya, Elektrokimya, Asit ve Baz, Kimyasal Türler Arası Etkileşim konularından ağırlıklı soru gelmiştir. Bu yıl da aynı konulardan ağırlıklı soru gelmesini bekliyoruz.

BİYOLOJİ İÇİN İNSAN FİZYOLOJİSİNE DİKKAT 

Öğrenciler, bol bol deneme çözüp yaptıkları hatalara göre eksik konuları belirlemeli ve bu konuları tekrar etmelidir. Özellikle İnsan Fizyolojisi konusuna çok iyi çalışmalılar. PopülasyonGenetiği konusu bu yıl müfredata yeni eklendiği için soru gelmesi beklenmektedir. Her yıl olduğu gibi YGS konularından %65 ağırlıklı soru gelecek olması nedeni ile öğren-cilerin son iki hafta bu konuları tekrar etmeleri önemlidir. LYS-2’de 11 ve 12. sınıf müfredat konularındanağırlıklı olarak soru çıkması beklenmektedir.

TÜRKÇE SORULARI İÇİN BUNLARI GÖZDEN KAÇIRMAYIN

Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Paragraf Bilgisi, Ses Bilgisi, Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri, Sözcükte Yapı, Sözcük Türleri, Cümle Bilgisi, Anlatım Bozuklukları, Şiir Bilgisi, Düz Yazı Türleri, Edebi Akımlar, Türk Edebiyatı konularını kapsa-yan denemeler çözmelerini öneriyoruz. Özellikle Cumhuriyet Edebiyatından çok fazla soru çıktığı için zaman zaman tekrar ederek bilgilerini taze tutsunlar.

TARİH SORULARINDA HANGİ SINIF KONULARI ÖNEMLİ?

LYS Tarih sorularında, 9, 10 ve 11. sınıf müfredatına ek olarak, 12. sınıf konusu olan “Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” de yer almaktadır. Sınava hazırlanan öğrencilerin özellikle, İslamiyet Öncesi Türk Tarihi, Türk-İslam Tarihi, Osmanlı Tarihi, %25 etkili olan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihine ağırlık vermesi gerekiyor. LYS-4’te yer alan soru tipleri genelde bilgiye dayalıdır bu nedenle son tekrarın soru-cevap şeklinde yapılması faydalı olacaktır.

 COĞRAFYA İÇİN HARİTA ÜZERİNDE ÇALIŞIN  

Harita üzerinden Türkiye Coğrafyası tekrarı yapılmalı, eğer konu eksiğine yönelik çalışma yapılacaksa konu anlatımlı özet kitaplardan yararlanmalıdırlar. LYS-3 ve LYS-4 oturumlarında, YGS müfredatındaki konularla ilgili sorulan soruların oranı yüzde 50’ye kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle YGS konuları unutulmamalı ve bu konuların tekrarları yapılmalıdır. 2016-2017 eğitim - öğretim yılı YGS Coğrafya sorularının analizi yapıldığında,Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Kazanım Testlerinin soru tarzı ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle bu testlerin son iki haftada çözülmesinde fayda vardır. YGS konularından özellikle, Dünyanın Şekli ve Hareketleri, Coğrafi Konum, İklim Bilgisi, Dış Kuvvetler, Nüfus ve Yerleşme, Ekonomik faaliyetlerin Sınıflandırılması, Türkiye’nin İklimi ve Bitki Örtüsü konuları LYS-3 ve LYS-4’de çıkabilmektedir.LYS müfredatı konularından da en fazla ağırlık verilmesi gereken konular; Bölge Çeşitleri ve Sınıflandırılması, Ekosistem ve Madde Döngüsü, Ülkeler Coğrafyası, Doğal Kaynakların Sınıflandırılması ve Kullanımlarında Çevre Duyarlılığı, Çevreve Toplum. 

FELSEFE SORULARINDA HANGİ TAKTİK UYGULANMALI?

Sınav, bilgi ağırlıklı olduğu için kavramları iyi öğrensinler. Bol tekrar yapsınlar. Özellikle kavramlarla ilgili kısımları sık sık tekrar etsinler. Hiç bilmedikleri ya da öğrenmedikleri bir konuyu son bir haftada öğrenmeye çabalamasınlar. Psikoloji dersi için Duyum Algı, Öğrenme, Ruh Sağlığı ve Sosyal Davranış konuları, Sosyoloji dersi için, Sosyolojiye Giriş, Toplumsal Yapı ve Kurumlar, Kültür konuları, Mantık dersi için Klasik ve Sembolik Mantığın Temel Bilgileri konularından her yıl olduğu gibi, bu yıl da soru beklenmektedir.

HANGİ GÜN HANGİ LYS VAR?

Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4): 10 Haziran Cumartesi, saat 10.00, 135 dakika

Matematik Sınavı (LYS-1): 11 Haziran Pazar, saat 10.00, 135 dakika

Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2): 17 Haziran Cumartesi, saat 10.00, 135 dakika

Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) 17 Haziran Cumartesi, saat 14.30, 120 dakika

Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3): 18 Haziran Pazar, saat 10.00, 120 dakika 

 

28-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş