Arama sonuçları

LYS'de başarı sıranızı nasıl kullanacaksınız?

LYS'de başarı sıranızı nasıl kullanacaksınız?

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ile Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yerleştirme puanlarınızı kullanarak üniversiteler için tercih listenizi çoğunuz hazırladı ya da hazırlamak üzere. LYS tercihlerinizde başarı sıranızı nasıl kullanacağınızı biliyor musunuz?

Öncelikle tercihlerinizi yaparken 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu kullanacaksınız. Ancak dikkat, bu kılavuz değişecek. Çünkü OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile 15 vakıf üniversitesi kapatıldı ve bu üniversiteler kılavuzdan çıkarıldı. Tercihlerinizde son kılavuzu kullandığınızdan emin olun. Bu kılavuz ise dağıtılmayacak, ÖSYM’nin sitesinden edineceksiniz. 

Her yıl olduğu gibi yine LYS’de tercihlerinizi yaparken puanlarınızı değil, başarı sıranızı kullanmanız gerektiğinin altını çizelim. Puan ile tercih yapmak hatalı. Çünkü puanlar bir sınavda sorulan soruların kolaylık ya da zorluk derecesine göre değişir. Tıpkı bu yıl olduğu gibi. Özellikle TM ve TS puan türlerinde Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nin kolay olması yüzünden başarı sıralarında gerileme var. Geçen yıl Y-TM-1 puan türünde geçen yıl 321 puanlı adayın başarı sırası 107.191 iken, bu yıl sıra 169.815'e geriliyor. Y-TM-2 puan türünde 316 puanlı aday geçen yıl 127.147 başarı sırasında ama bu yıl sırası 199.696. Y-TM-3'te de durum değişmiyor. 375 puanlı aday geçen yıl 51.713, bu yıl 92.000 başarı sırasında. 

Y-TS-1'de 451 puanlı adayın başarı sırası geçen yıl 1929, bu yıl 3312 oluyor. Y-TS-2 puan türünde de 460 puanlı aday geçen yıl 1421 başarı sırasına sahipken bu yıl aynı puanlı adayın başarı sırası 3619 oluyor. 

TERCİHLER HANGİ ARALIKTA YAPILMALI?
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, tercihlerde başarı sırasında hangi aralığın kullanılması gerektiğini şöyle anlatıyor: 

YÜZDE 50'YE DİKKAT EDİN:  Adaylar bütün puan türleri tercihlerine başarı sırasının yüzde 50 üstünden programları tercih listesine koymaya başlayabilir. Ancak yüzde 100 hatta daha da fazla alt başarı sırasına kadar inmeniz gerekiyor.  Örneğin; 50 bininci sırada yer alan bir öğrenci tercihlerini 25 binden yapmaya başlayabilir. 100 bine kadar hatta daha da alta inmesi açıkta kalma olasılığını düşürür. 

ÜST BAŞARI SIRALARI: Üst başarı sıralarında çok fazla yığılma olması nedeni ile bu grup öğrencilerin tercihlerinin yüzde 100 altına da inilmesi yararlı olacak. 

KONTENJAN ÇOK ARTMADI: 2016’da kontenjan artışı çok olmadı. Bu yüzden tercih yaparken mutlaka 2015'e göre bölümlerin kontenjan artış ya da azalışlarına bakmak gerekiyor. Örneğin bir bölüm 50 kişi alırken kontenjanını 40'a düştü ise bu bölüm için başarı sırasının yükselebileceği yorumu yapılabilir.

Bu yazı Pervin Kaplan tarafından hazırlanaıp, Habertürk Gazetesi’de yayımlanan LYS Tercih Rehberi adlı yazı dizisinde de kullanılmıştır.

 

27-07-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş