Arama sonuçları

LYS’lerde son hafta: Beslenmenize dikkat edin

LYS’lerde son hafta: Beslenmenize dikkat edin

Üniversite sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) başlamasına sayılı günler kaldı. Uzmanlar bu dönemde öğrencilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Nesibe Aydın Okulları Rehberlik uzmanları bakın adaylara son haftayı nasıl geçirmeleri gerektiği konusunda hangi uyarılarda bulundu? 

SABAH KUVVETLİ BİR KAHVALTI: Bu dönemde beslenmenize çok dikkat edin. Sabahları, kuvvetli bir kahvaltı yaparak her gün taze sıkılmış meyve suyu ya da süt tüketerek güne başlayın. Bilmediğiniz yerlerden bugüne kadar hiç yemediğiniz, denemediğiniz bir şeyi de kesinlikle yemeyin, içmeyin. Hafif yemekleri tercih ederek çok fazla hamur işi ve tatlı tüketmeyin. Gazlı, alkollü içeceklerden uzak durun.

DOPİNG ETKİSİ YAPACAKSA UZAK KALIN: Uyku getirici, uyku kaçırıcı ya da doping etkisi yapacak ilaçlardan uzak durun. 

GÜNEŞE DİKKAT: Beslenmenize dikkat ederken bir yandan da mikroplardan, cereyandan ve güneşten uzak durun. Güneşte fazla kalmanız kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

UYKUNUZU DÜZENLEYİN: Her gün düzenli olarak 23.00-24.00 gibi yatıp sabah da 07.00-07.30 gibi kalkmanız biyolojik saatinizi 10.00’da gireceğiniz LYS’ye programlamanıza yardımcı olacaktır.

SON GÜNE KADAR ÇALIŞIN: LYS’ler bilgi gerektiren sınavlar. Konulara çalışmak, eksikleri gidermek ve soru çözerek konuları pekiştirmek çok önemli olduğu için, 1 gün önceye kadar ders çalışmaya devam edin. Günde ortalama 5-6 saat civarında çalışın. 

SÖZEL KONULARI TEKRAR EDİN: Sözel konuları tekrar edin, geçmişe dönük formüllere bakın. Deneme testleri çözün, eksiklerinizi görün ve zaman yönetimi konusunda çalışın.  

SON GÜNLER ÖĞRENME DAHA KALICI OLUR: Sınava yakın günlerde algınız daha yüksek olduğundan, öğrenme daha kalıcı olacaktır. Bu yüzden çalışmaya devam edin.

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE DİKKAT: Sabah alıştığınız tarzda kahvaltınızı yapın, gazete okuyun. Hava güzel ise 1-2 saat piknik yapın. Ama güneşte fazla kalmayın. Küçük yürüyüşler yapabilirsiniz. Ancak sakatlanabileceğiniz aktivitelerden uzak durun. Akşam en geç 20.00 – 21.00 gibi evde olun. Hafif bir yemekten sonra rahatlamak için bitki çayları içebilirsiniz. Saat: 23.00 de yatın.Sınav gecesi yatmadan önce 1 bardak süt ile 1 muz ya da 1 kase yoğurt ile çilek tüketmeniz gece iyi uyumanıza ve sabah dinç uyanmanıza yardımcı olur. Sınavdan önceki gece, velilerde sık sık çocuğunun uyuyup uyumadığını kontrol etmek için odaya girip çıkmasınlar. Bu durum öğrencinin uykusunu kaçıracaktır. Başarı dileği için arayanlara siz cevap vermeyin. Her başarı dileyenle konuşmak sizi heyecanlandırır. Yatmadan önce, sınava götüreceklerinizi son kez kontrol edin.

SINAV SABAHI NE YAPMALI: Sabah en geç 07.00 – 07.30 da kalkmalı ve iyi bir kahvaltı yapılmalı. Sabah kalktığınızda iştahınız yoksa küçük bir sandviç hazırlayıp yanınızda götürün. Sınava götüreceğiniz evraklarınızı yanınıza alıp almadığınızı bir kez daha kontrol edin.Sınav yerine en geç 09.15’te ulaşacak şekilde evden çıkın. 

TUVALETE GİDEMEYECEKSİNİZ: Sınav salonuna girmeden önce mutlaka kişisel ihtiyaçlarınızı giderin. Sınav süresince sınav salonundan çıkışınıza izin verilmeyecek. Tuvalet ihtiyacınızın olmaması için, sınava kadarki sürede en fazla 1 bardak sıvı tüketin.

DİKKATLİ OLUN: Başarının önündeki en büyük engel dikkatsizliktir. Dikkatsizliğin en yoğun olduğu zaman dilimi, heyecanın en yoğun olduğu sınavın ilk 10 dakikasıdır. Bu nedenle bu ilk 10 dakikada zor sorularla uğraşmak yerine, kolay sorular seçerek heyecanının azalmasını sağlamalı, sonra zorlayan sorulara geçmelisin.

10-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş