Arama sonuçları

LYS’ye girecek adaylar bunlara dikkat etmeli

LYS’ye girecek adaylar bunlara dikkat etmeli

Üniversite sınavının YGS’den sonraki ikinci aşaması olan LYS 18 Haziran’da başlayacak ve beş ayrı oturumda yapılacak sınavlar iki haftada tamamlanacak. Üniversite sınavının ikinci aşaması LYS için geri sayım devam ederken, Tarsus Amerikan Koleji (TAC) Rehberlik Servisi Bölüm Başkanı Sinan Öz, sınava hazırlanan öğrenciler ve aileleri için tavsiye ve uyarılarda bulundu:

NETLER TERCİH İÇİN YOL GÖSTERECEK: Türkiye’de yükseköğrenim görmenin yolu ÖSYM tarafından düzenlenen YGS ve LYS sınavlarına girmekten geçiyor. Her ne kadar bu süreç, puanlar üzerinden ilerliyormuş gibi görünse de; ders bazında yapılan netlerin sonucu ve puana göre oluşan başarı sıralaması, tercih döneminde kullanılan en önemli verileri oluşturuyor.

DANIŞMANLIK LİSEDE BAŞLAMALI: Bu hazırlanma süreci lise eğitimiyle birlikte başlıyor. Konuların öğrenilmesi, test çözme becerilerinin artırılması, zaman yönetimi, deneme sınavlarıyla hız ve dikkat gibi birçok becerinin kazanılması büyük önem taşıyor. Ayrıca bu sınavların yapılarının iyi bilinmesi ve doğru sınav danışmanlığı ışığında uzun ve kısa vadeli hedeflerin belirlenmesi de hayati önem taşıyor. Sanılanın aksine, bu danışmanlık ve rehberlik etme süreci de lise eğitimiyle birlikte başlamalı.

İKİ SINAV ARASINDA BÜYÜK FARK VAR: Sınavların doğası ve yapısı hakkında detaylı bilgileri edinmek için, sınav danışmanlığının nasıl olması gerektiği konusu üzerinde durmakta fayda var. Yapılan iki sınav arasında hem kapsam hem de tarz açısından büyük farklılıklar bulunuyor. Bu iki sınavın yapılarını anlamak, hazırlanma sürecinin başlangıcı için çok önemlidir.

YGS’DE PERFORMANS ÖNEMLİ: YGS’de çıkan soruların çok büyük kısmı 9. sınıf ders müfredatını kapsıyor. Ayrıca dört ana ders grubu matematik, sosyal bilimler, fen bilimleri ve Türkçe derslerinden 40’ar adet olmak üzere 160 soru soruluyor. Her bir soru için bir dakika süre tanınıyor. Süre kısıtlamasının olması, bu sınavın performansı da ölçtüğünü göstermektedir. Bu sebeple konuları iyi öğrenmenin yanında bolca soru çözmek; hem çok çeşitli olan soru stillerini görmek, hem de bolca deneme sınavına katılarak sınav psikolojisi, zaman yönetimi ve dürtü kontrolü özelliklerinin geliştirilmesi adına önemlidir. YGS’nin yerleştirme puanına etkisi yüzde 40’tır.

LYS’DE BÖLÜM DERSLERİ BELİRLEYİCİ: LYS farklı oturumlar şeklinde yapılmaktadır. Öğrencinin eğitim görmek istediği bölüme yönelik olarak gireceği oturumlar farklılaşır. Örneğin MF puanının hesaplanmasını isteyen öğrencinin LYS-1: Matematik ve LYS-2: Fen Bilimleri sınavına girmesi gerekiyor.

LYS UZUN VADELİ BİLGİYİ ÖLÇÜYOR: Burada ise sorular genellikle 10. 11. ve 12. sınıfların müfredatındaki konuları kapsar. LYS’de her soru için en az 1,5 dakika süre verilir. Bu sebeple LYS uzun vadeli ders çalışma becerisini, bilgiyi edinme ve kullanmayı ölçen bir sınavdır. LYS’nin yerleştirme puanına etkisi yüzde 60’tır.

ENERJİYİ YGS’YE AKTARMAK HATA: YGS sprint koşusu iken LYS uzun mesafeli bir koşu gibi görülebilir. YGS zaman baskısıyla en iyi performansı ölçmek isterken, LYS uzun vadede bilgileri öğrenme ve aktarmanın istendiği bir yapıdadır. İlk sınav olması nedeniyle zamanın ve enerjinin büyük kısmının YGS’ye aktarılması ve çalışmalarının planlanmaması, yapılan en büyük hatalardan biridir.

TERCİH İŞLEMİ ASIL SÜRECİ BAŞLATIYOR: Öğrencinin yetenek, ilgi ve değerlerinin lise hayatı boyunca tespit edilerek ileride seçeceği bölümlerin netleştirilmesi gerekir. Aslında en son işlem gibi görülen sınav sonucuna göre yapılan tercih işlemi, bu süreci başlatan en önemli ve yapılacak ilk iştir. Bu hedeflere ulaşmak için gerekli net, puan ve başarı sıralamaları ile en az birkaç farklı meslek ve hedeflenen üniversitelerden oluşan bir listenin oluşturulması faydalı olmaktadır. Hedefler belli bir aralıkta, örneğin ilk bin ila 7 bin gibi bir aralıkta oluşturulursa, hem ulaşılabilir hem de gerçekçi hale getirilmiş olacaktır.

HER ÖĞRENCİ KİŞİLİK YAPISINA UYGUN ÇALIŞMALI: Sınava hazırlanan her birey farklı tarz ve kişiliğe sahiptir. Kişinin güçlü ve zayıf yönlerinin saptanarak çalışma şekillerinin dizayn edilmesi, yönlendirilmesi ve takip edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda disipline olabilme, bu uzun soluklu hazırlık aşamasının en önemli etkenidir. Bu nedenle iyi şekilde organize olmuş ve öğrenciyi uzun vadede tanıyan ve bilen eğitimciler; özellikle Psikolojik Danışmanlar ile sınavlara hazırlanılması çok daha büyük başarı getirecektir.

SINAVA EN İYİ OKULDA HAZIRLANILIR: Öğrenciyi sadece bir değerlendirme aracı olan bu sınavlara hazırlamak, okullarda yalnızca bir amaç değil, alınan eğitimde öğrencinin ihtiyaç duyduğu bir beceri olarak görülmelidir. Bu sebeple bu hazırlanma sürecinin bir bütün olarak en iyi gerçekleştirileceği yerler, öğrencilerin en iyi tanındıkları yerler olan okullar olacaktır.

14-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş