Arama sonuçları

LYS'de puan hesaplaması nasıl değişti?

LYS'de puan hesaplaması nasıl değişti?

Lisans Yerleştirme Sınavları'ndan (LYS) Matematik Sınavı'nın (LYS-1) içinden 30 soruluk geometri testinin çıkarılmış olması hem testlerin ağırlık katsayılarında hem de puan türü hesaplamalarında değişikliklere neden oldu. 

MF VE TM PUAN TÜRLERİ ETKİLENDİ 
Geometri testinin LYS-1 içinden çıkarılması LYS-1 ve LYS-2 sınavlarının sonuçları ile hesaplanan MF ile LYS-1 ve LYS-3 sınavları ile hesaplanan TM puan türlerinde testlerin ağırlıklarında farklılıklara neden oldu. 

MF-1 puan türünde geometri testinin çıkmasıyla matematik testinin ağırlığı yüzde 39, MF-2'de yüzde 23, MF-3'te yüzde 18, MF-4'te yüzde 33 oldu. Oysa 2016 yılında bu testlerin ağırlıkları sırasıyla  bu testlerin ağırlıkları yüzde 26, yüzde 16, yüzde 13 ve yüzde 22'ydi.

Yine TM-1 puan türünde bu değişiklikle birlikte matematik testinin ağırlığı 33, TM-2'de yüzde 28, TM-3'te ise yüzde 23 olarak değişti. Geçen yıl bu oranlar sırasıyla yüzde 8, yüzde 6 ve yüzde 5'di. 

HAM PUAN HESAPLAMASI DA DEĞİŞTİ
Geometri testinin LYS-1'den çıkarılmasının bir etkisi de Ağırlıklandırılmış Lisans Yerleştirme Sınavları (ALYS) hesaplanmasında değişikliğe yol açması oldu. Yeni hesaplama sistemine göre ALYS'nin hesaplanabilmesi için kaç testten kaç puan almanız gerektiği şöyle oldu: 
MF puan türünde bu hesaplamanın yapılabilmesi için 5 testin en az ikisinin ham puanı 0.5 olması gerekirken, bu oran en az 4 testten 0.5 olarak değişti. TM puan türünde ise 4 testin en az ikisi yerine 3 testin en az ikisinin ham puanı 0.5 oldu. 

GEOMETRİ YAPAN AVANTAJLI OLACAK
Geometri testinin kaldırılarak, bu soruların matematik testi içine alınması Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) isteği üzerine yapıldı. Bakanlık liselerde artık geometri konularının matematik dersinin içine alındığını, bu yüzden de geometri sorularını matematik testinin içinde olmasını istedi. 

SORU SAYISI 30 OLACAK
En çok merak edilen matematik testinin içinde olacağı söylenen geometri sorularının kaç tane olacağıydı. Dün de bu konu açıklık kazandı. Sınavdaki geometri sorularının sayısı değişmeyecek, 30 geometri sorusu matematik testinin içinde olacak. 

ADAYLARI NASIL ETKİLEYECEK?
Geometri sorularının matematik testinin içine alınması ise başta tıp olmak üzere sağlık programlarının yanı sıra mühendislik, beslenme ve diyetisyenlik, hukuk, işletme, uluslararası ilişkiler gibi Matematik-Fen (MF) ile Türkçe Matematik (TM) tercihi yapacak adayları yakından ilgilendirecek. Çünkü matematik testinin içine giren geometri sorularının ağırlığı arttı. Örneğin sağlık programları tercihi yapılan MF-3 puan türünde yüzde 5 etkisi olan geometrinin ağırlığı yüzde 18 oldu. TM puan türlerinde de yüzde 5 ile 8 ağırlığı olan geometrinin ağırlığı bu kez yüzde 23 ile yüzde 33 oldu. Bu durumda da geometri sorularını yanıtlayacak adaylar diğerlerinin önüne geçecek. 

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt bu etkiyi şöyle anlatıyor:  "Örneğin MF-3 puan türünden beslenme ve diyetisyenlik tercihi yapacak öğrenci  için geometrinin etkisi 2016'da yüzde 5, bir sorunun değeri de yaklaşık  0.66'ydı. Bu öğrenci için matematik etkisi yüzde 13'tü ve tek matematik sorusunun değeri de yaklaşık 1.04 puandı. 50 tane matematik sorusu 52, 30 geometri sorusu 20 puan getiriyordu. Bu yüzden de özellikle 25 bin 30 bin hedefi olan öğrenciler geometriyi önemsemiyordu. Şimdi matematik sorularının içinde ağırlıkları arttı. Bir geometri sorusunun değeri matematik soruları ile eşitlendi ve  bu öğrenci için 2017'de yaklaşık 0.9 oldu. Aynı şekilde MF-3 puan türüne bir matematik sorusunun değeri de 0.9 oldu.  Geometri de matematik kadar önemli oldu. TM-'de etki daha çok olacak. Çünkü bu öğrenciler TM puanlarının hesaplanmasında katkısı az olduğu için daha az geometri sorusu çözerdi, şimdi ise orada da matematik kadar önemli. Örneğin TM-3  bir geometri sorunun puan değeri yaklaşık 0.66 iken 2017'de bu değer 1.15 olacak. Bu yüzden de geometriyi iyi bilen bu yıl öne geçecek."

06-01-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş