Arama sonuçları

MEB araştırması: Öğrenciler okuduklarını anlayamadıkları için problem çözemiyorlar

MEB araştırması: Öğrenciler okuduklarını anlayamadıkları için problem çözemiyorlar

MEB araştırması: Öğrenciler okuduklarını anlayamadıkları için problem çözemiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Milli Eğitim Dergisi’nde yayımlanan ve ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerinin incelendiği araştırma, eğitim sisteminindeki yetersizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırmaya katılan beşinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlayamadığı için problemleri çözemediği, tüm ortaokul öğrencilerinin ise problem çözümünde sorun yaşadığı belirtildi.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Milli Eğitim Dergisi’nin son sayısında, MEB tarafından yapılan “Ortaokul Öğrencilerinin Problem Çözme ve Problem Oluşturma Becerilerinin İncelenmesi” isimli çalışmaya yer verildi. Ortaokul öğrencileri ile “Uygun örnekleme” yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen çalışma, eğitim sisteminin içinde bulunduğu olumsuz tabloyu tüm çıplaklığıyla gün yüzüne çıkardı.

BASİT SORULAR ÇÖZÜMSÜZ KALDI

Araştırmada, “Ortaokul öğrencilerinin problem çözme ve oluşturma becerileri nasıldır?” sorusuna yanıt arandı. Bu kapsamda, beşinci sınıf 20 öğrenciye problem sorusu yöneltildi. Probleme ilişkin cevap analiz tablosuna göre, 20 öğrenciden yedisi, problemi anlamak için çaba dahi göstermedi. Planı uygulama basamağında öğrencilerden sadece ikisi uygun ve doğru çözüme ulaşabilirken 18’i ise istenen performansı gösteremedi. Değerlendirme basamağında öğrencilerin tamamına yakını sonucu nasıl doğrulayacağını bilemedi.

Altıncı sınıf öğrencilerinin problemi anlama ve çözme becerisi de düşük kaldı. Araştırmaya göre, altıncı sınıf 25 öğrenciden beşi kendilerine yöneltilen problemi anlamadığını ifade etti. Sorunun çözüm aşamasının plan hazırlama basamağında öğrencilerin hiçbiri uygun çözüme ulaştırıcı strateji belirleyemedi. Planın uygulamasında ise öğrencilerden dördü doğru ve uygun çözüme ulaşırken 21’i doğru çözümü bulamadı.

Benzer tablo yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinde de yaşandı. Yedinci sınıf öğrencilerinin araştırma kapsamında sorulan soruya verdiği yanıtların analizinde, 19 öğrenciden sadece ikisinin doğru ve uygun çözümü bulduğu kaydedildi. Sekizinci sınıfta okuyan 24 öğrencinin büyük bölümü de araştırma için sorulan soruya doğru yanıt veremedi.

OKUDUĞUNU ANLAYAMAMA

Araştırmanın sonuç raporunda altı, yedi ve sekizinci sınıf öğrencilerinin problemleri anlayabildikleri ancak beşinci sınıf öğrencilerinin problemleri anlayamadıkları belirtildi. Öğrencilerin problemleri anlayamamasının, “Okuduğunu anlama konusunda sorun yaşanmasından” kaynaklandığı değerlendirmesinde bulunuldu. Tüm ortaokul öğrencilerinin problem çözümü için plan hazırlamadan doğrudan çözüme odaklandığı bildirildi. Ortaokul öğrencilerinin, “Plan hazırlama” basamağında yetersiz olduğu ve çözüm için gerekli stratejiyi belirleyemedikleri sonucu elde edildi.

SORUMLU OLAN EĞİTİM MODELİ

Çalışmayı değerlendiren Eğitim Uzmanı Ali Taştan şunları söyledi:

“Gerçekten eğitim sistemimizin en başat sorunu okuduğunu anlamamak. PISA’da da okuma anlama konusunda da son sıralardayız. Bu da destekliyor araştırmayı. En temelde çocuklarımıza okuma alışkanlığı edindirmemiz gerekirken çocukların önüne test koyduğumuz için okuduğunu anlayan kendisini ifade eden çocuklar yetiştiremiyoruz. Eğitim sisteminin sınava yönelik modelden çocukların okuduğu, kendini ifade ettiği şekle dönmesi gerekiyor.”

19-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş