Arama sonuçları

MEB Eşitlik Analizi: Çocuk sayısı eğitimi etkiliyor, kız çocuklarına ev işi yaptırılıyor

MEB Eşitlik Analizi: Çocuk sayısı eğitimi etkiliyor, kız çocuklarına ev işi yaptırılıyor

MEB Eşitlik Analizi: Çocuk sayısı eğitimi etkiliyor, kız çocuklarına ev işi yaptırılıyor.  Dünya Bankası finansmanıyla hayata geçirdiği, “Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi” kapsamında Türkiye’de eğitime erişimde yaşanan sorunları kabul eden Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) benzer bir itirafı EBA için de yaptığı ortaya çıktı. BirGün’den Mustafa M. Bildircin’in haberine göre “MEB Eşitlik Analizi” isimli çalışmada, okul çağındaki çocukların bulunduğu yoksul hanelerde EBA’ya erişimin yüzde 39’da kaldığı belirtildi.

MEB EŞİTLİK ANALİZİ: ÇOCUK SAYISI EĞİTİMİ ETKİLİYOR, KIZ ÇOCUKLARINA EV İŞİ YAPTIRILIYOR

Dünya Bankası’ndan finans desteği istediği proje kapsamında hazırladığı dosyada yoksul ile zengin öğrenci arasında uçurum olduğunu itiraf eden MEB’in, “Eşitlik Analizi 2020” çalışmasında da EBA’ya erişimde yaşanan sorunları sıraladığı öğrenildi.

YOKSUL VE KALABALIK AİLELERDE ERİŞİM SORUNU

Raporda, “Daha yoksul arka planı olan ve daha kalabalık evlerde” geniş ailesi ile birlikte yaşayan öğrencilerin uzaktan eğitime erişim ile uzaktan eğitimi takip konusunda zorlandığı kaydedildi. Yoksul hanelerde yaşayan çocuklar ile görece daha iyi ekonomik duruma sahip çocuklar arasında EBA online sistemine erişim konusunda büyük farklılıklar bulunduğu belirtildi.

YOKSUL-ZENGİN AYRIMI

MEB’in Eşitlik Analizi Raporu’na göre, Türkiye’deki hanelerin EBA için cihaz erişimi ortalaması yüzde 68 ile 88 arasında değişirken yoksul hanelerde bu oran yüzde 39’a kadar düştü. Raporda, üç veya daha fazla çocuğun bulunduğu hanelerde ise bu oranın daha da düşük olduğu vurgulandı. Raporda, şöyle denildi: “Sonuçlar, bölgesel yoksulluk dilimlerine göre incelendiğinde EBA’ya erişim seviyelerinde eşitsizlik bulunduğu görülmektedir. Ortalama olarak en yoksul bölgelerdeki öğrencilerin 59’u EBA’ya bağlanırken aynı zaman dilimi içinde en varlıklı bölgelerdeki öğrencilerin yüzde 29’u EBA’ya bağlanmıştır.”

KIZ ÖĞRENCİLER DAHA DEZAVANTAJLI

MEB’in, kız çocuklarının uzaktan eğitime erişime ilişkin yaptığı değerlendirme de dikkati çekti. Raporda, kız öğrencilerin, “Daha fazla ev işi yapmaları beklendiği için” erkek öğrencilere kıyasla daha fazla dezavantajlı olabileceği ifade edildi.

17-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş