Arama sonuçları

MEB takvimi: Reformdan çıkan ‘tatil’ oldu

MEB takvimi: Reformdan çıkan ‘tatil’ oldu

MEB takvimi: Reformdan çıkan ‘tatil’ oldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, tarafından açıklanan yeni öğretim yılı programı eğitimcilerin eleştirilerine neden oldu. Eğitimdeki yapısal sorunların sürdüğünü belirten eğitimciler, “Sorunlar sürüyor, ama büyük umutlarla beklenen reformdan çıkan ancak tatil kararı oldu” dedi.  Eğitimciler ara tatil kararının hangi sorunları çözeceğini sorarken, bundan en fazla turizmcilerin yararlanacağını vurguladı.

Selçuk yeni öğretim yılı takvimini basın toplantısıyla açıkladı. 2019-2020 öğretim yılı bir hafta erken açılacak, bir hafta geç kapanacak. 13 haftalık yaz tatilinin iki haftası nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak yapılacak. Selçuk, bu yeni programın hem öğrenci hem de öğretmen için “verimliliği artıracağını” söyledi.

MEB TAKVİMİ: REFORMDAN ÇIKAN 'TATİL' OLDU

Peki eğitimciler bu yeni takvim için ne diyor?

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan: Eğitimde atılan adımlarda, kararlarda eğitim emekçileri yer almıyor. Ders içeriklerinin ve saatlerinin değiştirilmesine ilişkin planlamaya da Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla ilgili çalışmalara da öğretmenler dahil edilmedi. Eğitimin temel sorunları sürüyor. Sözleşmeli, ücretli, güvencesiz çalıştırılan öğretmenler, bütçe yetersizliği, iş birlikleri ile kamusal ve bilimsel eğitimin ortadan kaldırılması gibi en köklü sorunlara dair adım atılmıyor. Eğitim, şapkadan tavşan çıkarma meselesi değildir.

MEB, EĞİTİMDEKİ HANGİ SORUNU ÇÖZMEYİ AMAÇLIYOR?

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Eğitimin ana sorunları halen duruyor. Bakan Selçuk, göreve geldiğinde vaat ettiklerine yönelik hiçbir adım atmadı. Eğitim bilimsellikten ve çağdaşlıktan bu kadar uzaktayken tatilleri araya almak, yaz tatillerini kısaltmak içi boş bir uygulama. Öğretmenlerin ara tatillerde öz denetim yapacağı söyleniyor. Bunun hiçbir altyapısı yok. Yeni uygulama ile MEB, eğitimdeki hangi sorunu çözmeyi amaçlıyor. Bir cevabı yok. Türkiye’nin doğusunda ve güneyinde yaz sıcağında öğrencilerin bir hafta daha okulda kalması, tarım işçisi olarak çalıştırılan çocukların 1 hafta daha okullardan uzak kalacağı sorununu acaba düşünmüşler midir? Yine bir deneme yanılma süreci işletiliyor.

NE KADAR ÇÖZÜM OLACAK?

Eğitimci Alaaddin Dinçer: Vaatler ve verilen sözler unutuldu. 2023 Eğitim Vizyon’unun şu ana kadar atılan en somut adımı eğitim yılı iş takviminin dört döneme ayrılarak yenilenmesi oldu. Bir tür ”protokol” Bakanlığına dönüşen MEB, nihayet Vizyon’da yer alan bir icraatı gelecek yıldan itibaren hayata geçirecek.Uzun tatil süresinin öğrencilerde derslerden ve okuldan soğumaya neden olduğu gerekçesine dayandırılan yeni iş takviminin var olan temel ve yapısal sorunlara ne kadar çözüm olacağını hep birlikte yaşayacağız. Eğitimin temel sorıunları sıralamasında ilk sıralardaki sınava bağımlılık ve buna bağlı olarak gelişen devamsızlık sorununun azaltılmasına katkısının olup olmayacağını da göreceğiz.

Türkiye'nin ortalama 15,2 haftalık ortalama okul tatil süresiyle ortalaması 13,9 hafta tatil olan 33 OECD ülkesini geçtiği belirlendi.

Eğitim Bir-Sen tarafından hazırlanan "Eğitime Bakış 2018" raporunda, Türkiye'deki öğretim ve tatil süreleriyle ilgili verilere de yer verildi.

EĞİTİMDEKİ TATİLLER İLE TÜRKİYE OECD ÜLKELERİNE 'FARK' ATIYOR

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üye 33 ülkede yıllık ortalama öğretim gün süreleri ve öğretim süreleri saat bazında karşılaştırıldığında ortaya çıkan tablo şöyle: Türkiye'de tüm kademelerde yıllık eğitim süresi 180 gün iken diğer ülkelerin OECD ortalaması ilkokulda 185, ortaokulda 183 ve ortaöğretimde 180 gün.  Eğitim Bir-Sen tarafından hazırlanan "Eğitime Bakış 2018" raporuna göre OECD ülkeleri arasında ilkokulda yıllık ortalama öğretim gün sayısının en yüksek olduğu ülke 219 günle İsrail olurken, bunu ilkokullarda ortalama 201 gün eğitim veren Japonya, 200 gün eğitim veren Avustralya, Danimarka, İtalya ve Meksika izliyor.

Ortaokul kademesinde benzer şekilde 209 günle İsrail ilk sırada yer alırken, Japonya, Avustralya, Danimarka, İtalya ve Meksika en fazla gün eğitim verilen ülkeler olarak ön plana çıktı. Ortalama öğretim günlerinin en az olduğu ülkeler ise Belçika (İlkokulda 159, ortaokulda 160, ortaöğretimde 160 gün), Fransa (İlkokulda 162, ortaokulda 162, ortaöğretimde 180 gün) ve Letonya (İlkokulda 169, ortaokulda 173 gün) oldu.

KAÇ SAAT EĞİTİM VERİLİYOR?

 

OECD ülkelerinde ilkokullarda zorunlu eğitim süresinin ortalaması 6, ortaokullarda 3 yıl, yıllık ortalama öğretim süresi ise ilkokullarda 799 saat, ortaokullarda da 913 saat oldu. Bu kapsamda Türkiye, ilkokullarda 720, ortaokullarda ise 843 saat yıllık ortalama öğretim süresi ile 34 ülke arasında 23'üncü sırada yer aldı.

Verilere göre, Danimarka ilkokullarda bin 51 saat, ortaokullarda ise bin 200 saat yıllık ortalama öğretim süresiyle ilk sıraya yerleşti. Şili ilkokullarda bin 39 saat, ortaokullarda bin 77 saat, Avustralya ilkokullarda bin saat, ortaokullarda bin saat yıllık ortalama öğretim süresiyle listenin üst sıralarına çıktı.

İlkokullarda Letonya (599 saat), Polonya (619 saat), Finlandiya (651 saat) ortaokullarda ise İsveç ve Slovenya 766 saat ile yıllık ortalama öğretim süresinin en az olduğu ülkeler olarak saptandı.

LİSEDE DERS SAATLERİ EN YÜKSEK ÜLKE

Ortaöğretim kademesinde ise yıllık ortalama öğretim süresinin en yüksek olduğu ülke bin 189 saatle Şili, bin 54 saatle İspanya, bin 36 saatle ABD ve Fransa, bin 23 saatle Meksika oldu. Türkiye 944 saatlik yıllık ortalama öğretim süresiyle orta sıralarda yer alırken ortaöğretimde zorunlu eğitim süresinin 3 yıl olduğu Portekiz yıllık ortalama 805 saat, zorunlu eğitim süresinin dört yıl olduğu Belçika da 835 saatle listenin en alt sıralarında yer aldı.

TÜRKİYE'DE TATİL SÜRESİ NE KADAR?

Raporda, 33 OECD ülkesinin okul tatil süreleriyle ilgili dikkat çekici veriler de paylaşıldı. Buna göre, OECD ülkelerinin tamamında farklı sürelerde yaz tatili bulunuyor. Buna ek olarak, özellikle Avrupa genelinde sonbahar tatili, Noel ve yeni yıl tatili, kış/karnaval tatili ve ilkbahar/paskalya tatili olmak üzere dört tatil dönemi daha uygulanıyor.

2017-2018 öğretim yılında okullarda ortalama tatil süresinin 15,2 hafta olarak belirlendiği Türkiye ile çeşitli ülkelerde ise kamusal veya ramazan ile kurban bayramları  gibi ek tatiller yapılıyor. 

15.2 HAFTA TATİL YAPILIYOR

OECD ülkelerindeki toplam tatil sürelerine bakıldığında 33 ülkedeki tatil ortalaması 13,9 hafta oldu. Türkiye, ortalama 15,2 haftalık tatil süresiyle bu ortalamanın üstünde yer aldı. Öte yandan 17 hafta ile Türkiye'yi de geçen ülkeler Estonya ve Letonya listenin en üst sırasına yerleşti.

Toplam tatil süresinin en az olduğu ülkeler ise 9 hafta ile İsviçre oldu. Bunu 10 hafta ile Meksika ve 10,6 hafta ile Danimarka izledi.

16-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş