Arama sonuçları

MEB’den ‘İslami psikoloji’ işbirliği

MEB’den ‘İslami psikoloji’ işbirliği

MEB ile Erciyes Üniversitesi, ‘Maneviyat Psikolojisi’ alanında işbirliği yaptı. Sempozyumun tanıtımında psikolojinin insani anlamda yeterli olmadığı iddia edildi, ‘İslami psikoloji’ vurgusu yapıldı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Kayseri Erciyes Üniversitesi, “Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu” için işbirliğine gitti. Sempozyumunun tanıtım yazısında, psikanalitik yaklaşımın insana karamsar baktığı savunularak ‘Manevi psikolojinin, kökenini manevi ve geleneklerden alan yerli bir psikoloji anlayışına dönüş fikrini güçlendirdiği’ belirtildi. İstanbul Sözleşmesi’nin, “Ensest ilişkinin önünü açacağını” savunan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da konuşmacılar arasında yer aldığı sempozyumun konu başlıklarından biri, “İslami psikoloji” oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Erciyes Üniversitesi, “Uluslararası Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu” kapsamında işbirliği anlaşması imzaladı. İşbirliği çerçevesinde İbn Haldun Üniversitesi ev sahipliğinde 14-15 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul’da sempozyum düzenlenmesi kararlaştırıldı.

PSİKOLOJİ YETERLİ DEĞİL

Görevleri arasında, “Okul psikolojik hizmetleri ve rehberlik hizmetleri” de olan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün din danışmanlığı ile ilgili bir çalışmaya ortak olması tepki çekti. Sempozyumun tanıtım yazısında, ruhsal kökenli hastalıkların dünyada hızlı bir artış göstermesinin, “Psikolojinin insanı anlama noktasında yeterli olamadığı düşüncesine yol açmıştır” iddiasında bulunuldu.

GÜÇLÜ BİRİKİM

Yazıdaki çarpıcı iddialar bunlarla da sınırlı kalmadı. Yazıdaki dikkat çeken ifadeler özetle şunlar oldu: “Davranışçı yaklaşımın insanı ölçülebilir ve üzerinde deney yapılabilir bir varlık olarak görüp adeta bir makine şeklinde değerlendirdiği, bilişsel yaklaşımın ise zihne odaklanarak insanın ruh ve manevi kalp alanını dikkate almadığı, bireyin kendini gerçekleştirmesini hedefleyen hümanistik yaklaşımın insana fazlasıyla iyimser yaklaşarak onun olumsuz duygu, düşünce ve davranışlarını dikkate almadığı görülmektedir.

Psikanalitik, davranışçı-bilişsel ve hümanistik yaklaşımlardan sonra psikolojinin dördüncü gücü olarak değerlendirilen transpersonel (benötesi) psikoloji yaklaşımı, kendini gerçekleştirmenin ötesine geçerek insanın aşkın bir doğaya sahip olduğunu vurgulamıştır. Ancak maddi paradigma ve kartezyen felsefe merkezli olarak benötesine yaklaşımı nedeniyle transpersonel psikoloji yaklaşımı, manevi alana açılım noktasında beklenen düzeyde bir etki meydana getirememiştir. Dolayısıyla daha güçlü birikime sahip maneviyat merkezli yaklaşımlara ihtiyaç duyulmuş ve günümüzde birçok psikoloji yaklaşımı yüzeysel de olsa maneviyata vurgu yapmaya başlamıştır.”

Konuşmacıları arasında Nevzat Tarhan, Hasan Kaplan ve Mustafa Atak gibi isimlerin yer aldığı komisyonun konuları şöyle sıralandı:

•Cinsel sorunlara İlişkin Manevi Danışma ve Rehberlik
•İslami Psikoloji ve Manevi Danışmanlık
•İntiharlar ve Manevi Danışmanlık
•Huzurevlerinde Manevi Danışma ve Rehberlik
•Bağımlılık Terapi ve Tedavisinde Manevi Danışma ve Rehberlik

UCUBE SİSTEM

Türk PDR Derneği Başkanı Oğuz Özat, “Geçmişte bu konudaki tepkilerimizle ve uyarılarımızda eğitim sistemine giremeyen bu ucube sistem, son dönemde eğitim sistemine de sokulmaya çalışmaktadır” dedi. Özat, şunları söyledi: “Erciyes Üniversitesi ile İbni Haldun Üniversitesi Ortaklığında yapılan bu sempozyuma maalesef görev alanı olmadığı halde Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü paydaş olmuştur. Psikolojik hizmet değer aktarımı kabul etmez. Manevi danışmanlığın eğitim sistemine girmesini bırakın MEB’in bu yöndeki çalışmalar paydaş olması dahi yanlıştır. Kaldı ki MEB’de Din Öğretimi Genel Müdürlüğü diye bir genel müdürlük vardır.”

07-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş