Arama sonuçları

MEB’e Delphi tepkisi

MEB’e Delphi tepkisi

MEB’e Delphi tepkisi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) piyasada kullanılmayan “Delphi programlama dili eğitimi” için Bilgi ve Teknoloji Grubu (BTG) isimli bir firma ile 5 yıllık protokol imzaladı. Cumhuriyet'ten Leyla Kılıç'ın haberine göre, meslek odaları ve bilişim uzmanları, lisans bedeli 11 bin ile 42 bin TL arasında değişen program için imzalanan protokole tepki göstererek “Piyasada neredeyse kullanılmayan, geçmişten miras bir programlama dilini ticari bir yazılım üzerinden öğreteceğiz demek gençleri zehirlemek, geleceklerini ipotek altına almaktır” dedi.

MEB, 16 Ocak tarihinde uzmanların piyasada yüzde 1’in altında kullanıma sahip olduğunu belirttiği, Delphi programlama dilini 1 milyon meslek lisesi öğrencisine öğretmek için BTG adlı firmayla 5 yıllık bir protokol imzaladı. Şu an 1600 okula ücretsiz lisans verecek olan şirket, Delphi lisansını 11 bin ile 42 bin TL arasında fiyatlarla satışa sunuyor. Yani gelecekte kendi işyerini açacak olan öğrenciler okulda Delphi’yi öğrendikleri için işyerlerinde de öğrendikleri bu programlama dilini kullanarak, şirket için talep yaratmış olacak. 

‘PROTOKOL SORUNLU’

MEB’in yaptığı işbirliğine meslek odaları ve bilişim uzmanları tepki göstererek Delphi programlama dilinin piyasada neredeyse hiç kullanılmadığını, şirketin gelecek için pazar yatırımı yaptığını ve MEB’in buna alet olduğunu belirtti. Türkiye Bilişim Derneği İcra Komitesi üyesi Umut Barış Erdoğan, “Açık kaynak kodlu özgür yazılımlar tüm dünyada başarıyla kullanılmakta, bakanlığın ticari bir yazılım üzerinden kod geliştirmeyi öğretme hedefiyle oluşturulan bu protokol sorunludur. Ticari bir firma üzerinden, ticari bir yazılım üzerinden, müfredatı da değiştirerek kodlama eğitimi planı Marshall Planı’ndan farksızdır” dedi.

Bu programlama dilinin istihdamda sorun yaratacağını da kaydeden Erdoğan, “Bakanlık böyle bir protokol imzalamadan önce konuyla ilişkili iç ve dış paydaşlara danışabilseydi iş piyasasındaki ihtiyaçlara yönelik doğru bilgiye ulaşabilirdi. Ulusal çıkarlarımıza uygun pek çok seçenek dururken piyasada neredeyse kullanılmayan geçmişten miras bir programlama dilini ticari bir yazılım üzerinden öğreteceğiz demek gençleri zehirlemek geleceklerini ipotek altına almaktır” diye konuştu. 

Bilgisayar Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada ise “Tüm dünya eğitimde özgür yazılımlara yönelmişken özgür olmayan yazılım geliştirme ortamlarının tercih edilmesi çağdışıdır. Ulusal Mesleki ve Teknik Eğitim Politikasında bir şirketin belirleyici olması kabul edilemez! Öğrenciler mezun olduktan sonra kendi girişimlerini kurduklarında, yüksek bedelli lisans maliyetleriyle karşı karşıya kalacaklardır” denildi. 

06-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş