Arama sonuçları

Meclis’teki önergeye göre rektörler nasıl seçilecek?​

Meclis’teki önergeye göre rektörler nasıl seçilecek?​

Meclis’teki önergeye göre rektörler nasıl seçilecek ya da nasıl atanacak? Dün üniversitelere toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada “rektörlük seçimlerini” eleştirerek, değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rektörlük seçimlerinin değişmesi gerektiğine ilişkin sözlerinin ardından akla Meclis’e getirilen ve muhalefetin tepkisiyle geri çekilen rektörlük seçimleri önergesi geldi. Çünkü bu önergeye göre rektörler seçilmeyecek, atanacak. YÖK, 3 yıl profesörlük yapmış akademisyenlerden 3’ünü seçip, Cumhurbaşkanına yollayacak. Cumhurbaşkanı da içlerinden birini atayacak. YÖK öneri getirmezse de Cumhurbaşkanı kendi seçtiği bir akademisyeni rektör olarak devlet üniversitelerine atayacak.  

ÜNİVERSİTELERDE REKTÖRLER NASIL SEÇİLİYOR?

Üniversitelerde rektörlerin nasıl seçileceği 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre belirleniyor. Devlet üniversitelerinde rektör adaylarını belirlemek için seçim yapılıyor. Akademisyenlerin oylarına göre en çok oy alan 6 aday YÖK’e gönderiliyor. YÖK, bu 6 aday ile mülakat yaparak, sayılarını 3’e indirip, Cumhurbaşkanı’na içlerinden birini rektör olarak ataması için gönderiyor. Cumhurbaşkanı da 3 adaydan birini rektör olarak atıyor. Rektörler 4 yıllığına atanıyor. 4 yılını dolduran rektör tekrar aday olarak seçimlere girebiliyor ancak iki dönemden fazla rektörlük yapamıyor. 

ERDOĞAN SEÇİMLERİ NASIL ELEŞTİRDİ?

Dün 2016-2017 yılı toplu akademik yıl açılışını yapan Erdoğan konuşmasında üniversitelerde yapılan rektörlük seçimlerine de değindi ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan’ın rektörlük seçimleriyle ilgili sözleri şöyle oldu: 

Rektör adaylarının öğretim üyelerinin oylarıyla tespit edildiği sistemin kendisibir sorun haline dönüşmüş durumda. Demokratik görünümdeki rektörlük seçimleri, üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri ve kırgınlıkları artıran bir süreç. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖKün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum..”

MECLİS’TEN ÇEKİLEN ÖNERGE SANDIĞI KALDIRIYORDU

Erdoğan’ın bu sözleriyle gündeme gelen “Rektörler nasıl seçilsin?” ya da atansın sorusunun yanıtı geçtiğimiz ağustos ayında TBMM Ak Parti tarafından getiren önergede veriliyor.  Torba Yasa görüşmeleri sırasında gündeme getirilen ancak muhalefetin tepkisiyle geri çekilen önerge devlet üniversitelerinde “sandığı” ortadan kaldırıyor. 

Hazırlanan önergeye göre devlet üniversitelerinde öğretim üyeleri artık rektör adaylarını belirlemek için sandık başına gitmeyecek. Bunun yerine YÖK 3 yıl profesörlük yapmış akademisyenlerden 3’ünü seçecek ve Cumhurbaşkanı da aralarından birini rektör olarak atayacak. Bir aylık süre içerisinde eğer atama yapılmazsa ve 2 hafta içinde de YÖK yeni adaylar gösteremezse Cumhurbaşkanı doğrudan kendi belirlediği bir adayı rektör olarak atıyor. Rektör 4 yıllığına atanıyor ve ikinci kez aynı isim rektör olarak atanabiliyor. Ancak iki dönemden fazla aynı isim rektörlük yapamıyor. 

REKTÖRÜ AZLETME YETKİSİ

Aynı önerge Cumhurbaşkanına rektörü azletme yetkisi de veriyor. YÖK’ün teklifi üzerine Cumhurbaşkanı rektörleri geçici olarak görevden uzaklaştırabiliyor veya görevine de son verebiliyor. 

Bu önerge üzerine Meclis’te kriz çıkmış muhalefetin tepkisi üzerine de önerge geri çekilmişti.

19-10-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş