Arama sonuçları

MEF Okulları öğretmenleri ile LGS, YKS ve yeni lise müfredatı semineri

MEF Okulları öğretmenleri ile LGS, YKS ve yeni lise müfredatı semineri

MEF Okulları öğretmenleri ile LGS, YKS ve yeni lise müfredatı semineri.  MEF Okulları öğretmenleriyle Liseye Geçiş Sistemi (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) seminerlerinde buluştuk.

MEF OKULLARI ÖĞRETMENLERİ İLE LGS, YKS VE YENİ LİSE MÜFREDATI SEMİNERİ

MEF Okulları Ulus Kampusu’nda verdiğimiz seminer öncesinde Genel Müdür Erdoğan Bozdemir ortaokul ve lise branş ile rehberlik öğretmenleri katıldı. MEF Okulları Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Göksan da semineri izleyen idareciler arasında yer aldı.

LGS ve YKS sınavlarıyla ilgili bilgilerin verildiği seminerde öğretmenlerden gelen sorular da yanıtlandı.

Liseye Geçiş Sistemi’nde sınavın yanı sıra sınavla ve sınavsız liselere yerleştirme kriterleri ele alındı, LGS ortalamaları hakkında bilgi verildi. YKS’de ise yine sınav sisteminin yanı sıra üniversiteye girmek için gereken net sayıları paylaşıldı.

Özellikle 2020 yılında LGS’ye girecek öğrencilerin sayısının hızla artacağına dikkat çekilen seminerde dikkat çeken noktalar şöyle özetlenebilir:

2020 LGS’YE GİRENLERİN SAYISINDA PATLAMA

Önümüzdeki öğretim yılında yani 2019-2020 öğretim yılında 8’nci sınıfta okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 1.8 milyonu bulacak. Çünkü 4+4+4 eğitim yasası ile 2012-2013 öğretim yılında ilkokula başlayan öğrenci sayısı 600 binin üzerinde oldu. Bu öğrenciler 2020 yılında  Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) girecek.

KONTENJAN YETERSİZ KALACAK

4+4+4 sisteminin kurbanı olan bu öğrenciler de 2020 yılında yapılacak LGS’ye katılacak. Bu anlamda bu yıl sınava girecek öğrenciler geçmiş yıllara göre 600 binden fazla olacak. Bu yüzden de sınavla ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liselerin kontenjanlarının artırılması, yeni okulların yapılması gerekecek. Aksi halde devlet liselerinde ikili eğitim kaçınılmaz olacak.

YAŞ KRİTERİNİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Ayrıca LGS yerleştirmelerinde kullanılan yaş kriterinin de yani doğum tarihine göre küçük olan öğrencilere öncelik tanınması ile ilgili kriterin de değişmesi gerekiyor.

2021 LGS İÇİN DE SAYI ARTACAK

Bu sorun yalnızca 2020 yılında değil, 2021 yılında da yaşanacak. Çünkü ne kadar bir yıl sonra rapor zorunluluğu kaldırılmış olsa da 2013-2014 öğretim yılında da yine 400 binin üzerinde çocuk 1’e başladı. Yani 2021 yılında da sınava girecek öğrenci sayısı yüksek olacak.

ÜNİVERSİTELİ OLMAK ZOR MU?

Türkiye’de YKS puanlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim kurumlarının sayısı 208. Birçok üniversiteye sınav sorularının yarısını yapmasa bile öğrenciler yerleştiriliyor.

FİZİK OKUYACAK AMA EKSİ FİZİK NETİ

Kaldırılan LYS’de testlerin getirisi okumak istedikleri bölüme göre değişiyordu. Örneğin tıp okuyacak öğrenci için biyoloji, kimya sorularının değeri daha yüksek iken mühendislik tercihi yapacak öğrencilerde fizik, matematik soruları daha fazla puan getiriyordu. Ancak bunların tümü şimdi SAY puanıyla alıyor. Bu durumda da örneğin – fizik neti ile öğrencilerin fizik bölümüne girmeleri mümkün oluyor.

EN BÜYÜK SORUN YAVAŞ OKUMA VE OKUDUĞUNU ANLAMAMA

Hem LGS hem YKS’ye giren öğrencilerin en büyük iki sorunu var. Bunlardan birisi zaman yönetimi. Bir diğeri de çok yavaş okumaları ve okuduğunu anlamamaları. Bu yüzden okuma çok önemli hale geliyor. Sınava hazırlanırken, okuma mutlaka ders çalışmanın içine de konmalı. Okuduğunu anlayamazsa Türkçe değil, fizik, kimya, matematik, tarih, coğrafya sorusunu da yapamıyor. Birkaç kez okuyunca da zamanı yetiştiremiyor.

ALTYAPI ÇOK ÖNEMLİ

Ortaokul çok önemli. Öğrencilerin altyapıları ne kadar sağlam olursa, lise ve yükseköğretime geçişte de başarıları artıyor. Bu yüzden de temel eğitim önemli. Daha ortaokulda bu öğrencilerin okuma alışkanlığını kazanmaları, zaman yönetimi konusunda da sorunları çözmeleri gerekiyor.

MEF OKULLARI SEMİNERİ

 

 

 

 

 

 

 

27-08-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş