Arama sonuçları

Meslek liseliye ek puan geri mi geliyor?

Meslek liseliye ek puan geri mi geliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Meslek lisesi öğrencilerine kendi alanında mühendisliğe yerleştiğinde ek puan verilmesi gerekiyor. YÖK Başkanı da buna sıcak bakıyor” dedi.  Gülay, Antalya'da düzenlenen Mesleki Eğitim Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, ortaöğretime giden her 100 öğrenciden 42'sinin mesleki eğitimi tercih ettiğini, Türkiye'nin çok büyük bir genç potansiyelinin bulunduğunu ifade eden Gülay, "Öğrencilerimize hem milli manevi değerlerini öğreteceğiz hem ahlaklı bir usta olması için uğraşacağız hem de globalleşen dünyada yeni teknolojileri aktaracağız" dedi. İşte Gülay’ın açıklamaları:   

3 BİN 583 MESLEK LİSESİNDE 1.6 MİLYON ÖĞRENCİ VAR

Türkiye genelinde 3 bin 583 meslek lisesinde 132 bin 56 öğretmenin görev yapıyor. Bu okullarda 1 milyon 68 bin 660 öğrenci eğitim alıyor. Mesleki eğitime 28 Şubat sürecinde çok büyük bir darbe vuruldu. O dönemde meslek lisesi öğrencileri üniversite sınavlarına eksi katsayı ile başladı. O dönemde büyük sancılar yaşandı. 

MESLEKİ EĞİTİM OLARAK YÜZDE 90’LIK BİR HEDEF KİTLEMİZ VAR

Liselere geçişte yeni sistemde mesleki eğitim olarak yüzde 90’lık bir hedef kitlemiz var. Çünkü yüzde 10 öğrenci sınav ile yerleştirilecek. Bu yüzde 90’lık hedef kitlesinden ne kadar çok mesleki eğitime öğrenci kazandırabilirsek o zaman sektörün aradığı nitelikli iş gücünü kendilerinin de seçme imkanı olarak teslim etme imkanımız olur. Yüzde 10’luk dilimde mesleki eğitim nerede olması gerekiyorsa orada olacak. Türkiye'nin temelden yetişen nitelikli mühendislere de ihtiyacı var. Nitelikli mühendis yetiştireceksek öğrencilerimiz, YÖK'ten de kendi alanlarında ilave puan ile yerleştiğinde o zaman nitelikli mühendis yetiştireceğimizi düşünüyorum.

YÖK, EK PUANA SICAK BAKIYOR

İmalat sanayinde yıllık 14-15 bin mühendise ihtiyaç var. Bunu da mutlaka mesleki ve teknik Anadolu liselerinden yetiştirmek zorundayız. Aksi takdirde bir bilgi kaybı oluyor. Bu öğrencilere kendi alanında mühendisliğe yerleştiğinde ek puan verilmesi gerekiyor. YÖK Başkanı da buna sıcak bakıyor. 

Meslek lisesi öğrencilerinin tamamının üniversite yolları açık. Yeni yerleştirme sisteminde ülkemizin gerçek ihtiyacı olan mühendislerin de buralardan yetiştirilmesini istiyoruz. Fizik, matematik ve kimya bilmeyen öğrenci iyi bir mühendis olamaz. Bunları bilecek. Ama bunun yanında meslek dersleri de verdiğinizde o çocuk bilgi israfı olmadan mühendis olarak yetişecek.

 

HER TÜRLÜ YAZILIMI BİLEN ÖĞRENCİLERİ YERLEŞTİRMEYİ AMAÇLIYORUZ

Tematik liseler endüstri 4.0'ın gerektirdiği nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla oluşturuldu. Her türlü yazılımı bilen öğrencileri üniversitelere yerleştirmeyi amaçlıyoruz.

MESLEKİ EĞİTİMİN SAHİBİ VAR

Liselere yerleştirmelerde TEOG sistemi kaldırılarak mahalli yerleştirmeye dayalı sistem uygulanmaya başlandı. Yeni sistemin mesleki eğitimi olumsuz etkileyeceği yönündeki görüşler doğru değil. Türkiye'de mesleki eğitimin sahibi var. Milli Eğitim Bakanımız, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarımız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız sahibi.

81 İLİN MESLEKİ EĞİTİM SIRALAMASI ÇIKARILACAK

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın talimatıyla okulların puan ortalamalarını ve 81 ilin mesleki eğitim sıralamasını ortaya çıkaracağız.

ÖZEL ÇIRAKLIK MERKEZLERİ YOLDA

Teknik kolej gibi devlet teşviki vererek özel çıraklık merkezleri açmak istiyoruz. Bunun çalışmalarını tamamladık. Çalıştayda özel ve kamu sektörü temsilcilerinin mesleki eğitimi daha iyi hale getirmek için yapılanlar konusunda görüşlerini alacağız. Bu fikirlerin tamamı değerlendirmeye alınacak. Çalıştayda ayrıca mesleki eğitimin kamuoyuna doğru anlatılması konusunda fikir jimnastiği yapılacak. Mesleki eğitimin 2018-2023 yıllarını kapsayacak yeni strateji belgesini, yani yeni yol haritamızı da belirleyeceğiz. 

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce, mesleki ve teknik eğitimin geleceğine yön vermek amacıyla ilgili paydaşların görüş ve önerilerinin alınacağı çalıştay, 12 Ocak'a kadar sürecek.

08-01-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş