Arama sonuçları

Meslek ya da imam hatip istemeyen zorunlu açık liseye ya da özel okula

Meslek ya da imam hatip istemeyen zorunlu açık liseye ya da özel okula

Meslek ya da imam hatip istemeyen zorunlu açık liseye ya da özel okula. Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi yerleştirmeler artık bitti. Bundan sonra yerleşemeyen yani açıkta kalan öğrenciler için adres il ve ilçelerde kurulan nakil komisyonları. Bu komisyonlara başvurular için son tarih 23 Ağustos. 6 Eylül’de ise bu komisyonlara yapılan başvuruların sonuçları açıklanacak.

MESLEK YA DA İMAM HATİP İSTEMEYEN ZORUNLU AÇIK LİSEYE YA DA ÖZEL OKULA

Her yıl olduğu gibi yine 2019 LGS’de de açıkta kalan öğrenciler oldu. Bu öğrenciler için il ve ilçelerde nakil komisyonları kuruldu. Kontenjanı olan okullara bu komisyonlar öğrencileri yerleştirecek. Ancak sorun kontenjanı boş olan okulların Anadolu değil, imam hatip ve meslek liseleri olması. Bu iki okul türüne çocuklarını göndermek istemeyen ailelerin önünde ise iki seçenek var: Ya açık lise ya da özel okul.

Veliler ise öfkeli. Çocuklarını istemedikleri okul türlerine göndermeye zorlandıklarını söyleyerek, şöyle diyor:

“Bu şekilde bir okul dayatması olamaz. Boş kontenjan bu iki okul türünde. O zaman bu okullar boş kalıyorsa, neden tüm velilerin arzu ettiği Anadolu lisesi haline dönüştürülmüyorlar. Anadolu liselerinde ikili eğitime bile razıyız. Ama bir yanda alacakaranlıkta okula gidecek, kalabalık sınıflarda ikili eğitim yapılacak bir durum var. Diğer yanda ise boş kontenjanlı bu okullar. Bu nasıl bir israf ve velileri zorlama anlamak mümkün değil.

ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR OKUL DIŞINA

Bu iki okul türünü kabul etmeyenlerin karşısında çocuklarını örgün eğitimden alıp, açık liseye vermek var. Bu olacak şey değil. Ergenlik çağındaki çocukları okul ortamından koparıyorsunuz. Meslek ya da imam hatip istemeyenler zorunlu açık liseye kaydedilecek. Parası olan da özel okula gidecek. Bu nasıl bir eşitsiz sistem?”

SİSTEM ÖZEL OKULA YÖNLENDİRİYOR

Kısaca tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu sistem yerleşemeyen öğrencilerin ailelerini özel okullara yönlendiriyor.  LGS yerleştirmelerinde açıkta kalan öğrenciler çocuklarını iki okul türüne ve açık liseye göndermek istemedikleri için bir şekilde özel okula göndermek zorunda.

TEOG’dan bu yana yerleştirme sisteminin sıkıntılarının özel okullara yaradığını da rakamlar gösteriyor. Özel okullar son 8 yılda adeta rekora koşuyor. Hem özel okul sayısı hem de öğrenci sayıları katlanarak artıyor. 2012-2013 öğretim yılında öğrenci sayıları 613 bin olan özel okullarda öğrenci sayısının 2019-2020 öğretim yılında 1.5 milyona çıkması bekleniyor.

 

20-08-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş