Arama sonuçları

Milli Eğitim bütçesinden: Eğitimde cinsiyet eşitliğini yakaladık

Milli Eğitim bütçesinden: Eğitimde cinsiyet eşitliğini yakaladık

TBMM Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu bakanlıkların bağlı kurum ve kuruluşlarının 2022 yılı bütçeleri görüşülüyor. Bütçeler üzerinde AK Parti Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Orhan Erdem, eğitimin, Türkiye'nin yarınlarını şekillendiren en önemli unsur, insana dair yapılacak yatırımların en değerlisi olduğunu söyledi.

AK Parti hükümetlerinin bu bilinçle hareket ettiğini, eğitim alanına yönelik yatırımlarını bilimsel, pedagojik gelişmelere uygun bir şekilde sürdürdüğünü ifade eden Erdem, "Milli Eğitim Bakanlığımız herkesin eğitim öğretime eşit şartlarda erişmesi; girişimci, yenilikçi, sorumluluk sahibi, sağlıklı ve mutlu bireyler yetişmesi için seferberlik içindedir" dedi.

EN ÇOK ETKİLENEN ALANLARDAN OLDU

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tüm dünyada en çok etkilediği alanlardan birisinin eğitim olduğunu belirten Erdem, Türkiye'de uzaktan eğitimde gelinen noktanın, nitelik ve yaygınlaştırma açısından tek başına dünyaya örnek olduğunu vurguladı. Erdem, şöyle dedi: "Geçtiğimiz öğretim yılı, vaka sayılarının artışına bağlı olarak uzaktan gerçekleştirilmeye çalışılan eğitimi kesintisiz devam ettirme ilkesi esasına oturtulmuştur. Bugün geldiğimiz noktada temel felsefe, okullar ilk önce açılması ve en son kapatılması gereken kurumlar olarak kabul edilmiştir. Okullarımızın gerekli önlemlerin alınarak açık tutulması, normalleşme sürecine önemli katkılarda bulunmuştur."

EĞİTİMDE CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ YAKALADIK

AK Parti İstanbul Milletvekili Emine Sare Aydın, Türkiye'nin her bölgesi için fırsat eşitliğini temel alarak yükseköğretimin önündeki engelleri kaldırdıklarını, şehirlere üniversiteler götürdüklerini dile getirdi.

Üniversite sayısını 74'ten 207'ye çıkardıklarını, en çok uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan ilk 10 ülke arasına girme başarısı gösterdiklerini kaydeden Aydın, şöyle dedi: "Yükseköğretimdeki kız öğrencilerin oranını yüzde 42'den yüzde 49'a çıkardık. Eğitimde cinsiyet eşitliğini yakaladık. Çok büyük bir mutlulukla dile getiriyorum ki şu anda kadın araştırma görevlilerinin sayısı erkek araştırma görevlilerinin sayısını geçmiş durumda. Üniversitelerimizde 10 bin kadın profesör bulunuyor. Bu oran toplam profesörlerin yüzde 32'sini oluşturuyor. Böylece yüksek öğretimdeki kadın oranlarıyla Avrupa ve ABD ortalamalarını geride bırakmış olduk. Bir kadın akademisyen olarak, geldiğimiz noktadan çok ama çok gururluyum."

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesini 19 yılda 30 kat artırdıklarına işaret etti. Öğretmen ve derslik sayısının 2 katına çıkarıldığını anlatan Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi de 'okul, öğrenci ve öğretmen ayrılmaz bir bütündür' diyerek, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği güzel bir çalışma sürecine girdik. Öğretmenlik meslek kanunu için adımlar atıyoruz. Bu düzenlemenin kanunlaşması için her türlü desteği vereceğiz. Bu düzenlemeyle; öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tanımlanacak, öğretmenlerimize yeni mali ve sosyal haklar sağlanacak, öğretmenler arasındaki farklılıklar kaldırılacak, öğretmenlerimizin 3600 ek gösterge hakkı teslim edilecek. Bu tarihi reformun tüm öğretmenlerimize şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum. Hem medeniyet inşa eden hem insan yetiştiren, hepimizin üzerinde büyük emekleri olan öğretmenlerimize bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Tüm bu rakamlar, tüm bu çalışmalar hükümetimizin insan kaynağı yetiştirmeye, eğitim ve öğretime verdiği önemi göstermektedir."

HER İLDE ÜNİVERSİTE VAR

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ise AK Parti iktidarlarında yükseköğretime erişimi kolaylaştırdıklarını belirtti. Türkiye'nin şehirleştikçe, zenginleştikçe, genç nüfusu arttıkça üniversiteleşmeye olan ihtiyacın da arttığını dile getiren Maviş, Şırnak'taki vatandaşın çocuğu Şırnak'ta, Sinop'taki vatandaşın çocuğu da Sinop'ta okuyabilsin diye her ile üniversite açtıklarını ifade etti.

Böylelikle akademisyen ve bilim insanı sayısının da arttığını anlatan Maviş, doktora eğitimine erişim kolaylaştığını, araştırma için daha çok kaynak ayrılır hale geldiğini söyledi.

Üniversiteleri hayatla barıştırdıklarını, toplumla ve şehirle bütünleştirdiklerini vurgulayan Maviş, üniversitelere hakim olan "akademik faşizmi" yıktıklarını, adeta bir kast sistemi gibi belli kimlik ve sınıflar arasında dönen akademik çalışma yapma hakkını Anadolu'nun tüm çocuklarına açtıklarını vurguladı. Bilim yapma tekelini kırdıklarını söyleyen Maviş, şöyle devam etti:

"Artık sahip olduğu kimlik ya da mezun olduğu okul nedeniyle hiç kimse yüksek lisans, doktora ya da yeterlilik sınavlarından elenmiyor. Böylece, düşünce hayatımız çoğulculaştı, çeşitlendi ve demokratikleşti. Bir dönem bu ülkede üniversiteler, darbeci odakların yandaşı oldu, vesayetin gücünü tahkim etmek için adeta akademik yardakçılık yaptı. Cübbelerini giyip, meydanlara çıkıp cumhuriyet mitinglerinde 'Ordu göreve' pankartları açarak darbe çığırtkanlığı yapan rektörler yok artık. Bugün üniversitelerimizde ikna odaları kurulmuyor. Seçilmiş hükümete karşı adeta muhtıra gibi bildiriler yayımlayan rektörler de yok artık. 28 Şubat'tan hafızalarımızda kalan, cuntacı askerlerin brifinglerine topuk selamıyla koşan rektörler de yok artık. Ergen çocuklar gibi marşlar söyleyerek darbe çığırtkanlığı yapan YÖK başkanları da yok. Biz, üniversitelerimizi vesayetin payandası olmaktan çıkardık, akademik onuruyla bilim yapan, milletinin kurumları haline getirdik."

 

12-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş