Arama sonuçları

Müfredatın da seyreltilmesi gerekmiyor mu?

Müfredatın da seyreltilmesi gerekmiyor mu?

Müfredatın da seyreltilmesi gerekmiyor mu? Uzaktan eğitime erişemeyen milyonlarca öğrenci varken, canlı derslerde sınırlama getirilmişken sınavlarda yüz yüze eğitimdeki müfredattan öğrencileri sorumlu tutmak bir çelişki değil mi? Müfredatın da seyreltilmesi gerekmiyor mu?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamalarına göre 2020-2021 öğretim yılı hem uzaktan hem de yüz yüze eğitim ile geçecek. Yüz yüze eğitim ise salgının seyrine göre belirlenecek. Eğitim yüz yüze bile olsa sınıflar seyreltilecek. Yani öğrenciler gruplara bölünecek, ayrı günlerde yüz yüze eğitim alacak. Kalan günlerde ise eğitim uzaktan EBA ve EBA TV kanallarından sürecek.

Sınavlara gelince öğrenciler hem uzaktan hem de yüz yüze eğitimdeki konular ve kazanımlardan sorumlu olacaklar. Bakan Selçuk’un uyarısına göre öğrenciler “EBA derslerini kaçırmasınlar, yoksa sınavda zorlanırlar.”

MÜFREDATIN DA SEYRELTİLMESİ GEREKMİYOR MU?

Canlı derslere gelince; özel okulların çoğunda uzaktan eğitim sabah 08.30’da başlıyor ve öğrenciler 7-8 saat ders görüyor. Devlet okullarındaki öğrenciler ise EBA’ya bağlanmayı başarabilerlerse derslere katılıyor. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) canlı dersler için saat sınırlaması getirdi. Canlı Ders Saatleri ilkokullarda günlük toplam 4 saat, ortaokullarda ise günlük 6 ders saati aşamayacak. Yani haftalık ders saatleri de seyreltilmiş oldu.

Peki ya müfredat?

Hayır onda bir seyreltilme durumu yok. Yüz yüze eğitime göre hazırlanan müfredat aynen uzaktan eğitimde de sürüyor. Konu sınırlaması ya da kazanım sınırlaması yok.

2021 LGS VE 2021 YKS’YE GİRECEK ADAYLAR

Ders sınavlarına olduğu gibi haziran ayında yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) soruları bu durumda yüz yüze eğitime göre hazırlanmış müfredata göre hazırlanacak. Ders saatleri azalmasına rağmen öğrenciler tüm konulardan sorumlu olacaklar. Bakanlığın 1.5 milyon eğitim sendikalarının en az 6 milyon öğrencinin erişim sorunu yaşadığı uzaktan eğitime göre hazırlanmamış bu müfredattan öğrenciler sınava girecek.

YÜZ YÜZE EĞİTİMDE HANGİ SONUÇLAR ALINDI?

Yüz yüze eğitim ile bu müfredatın sonuçlarını hatırlayalım isterseniz.

2020 LGS’de 20 soruda matematik ortalaması 2020 yılında 4.89, 2019’da bu oran 5.09, 2018’de 4.98. Sınava giren 1.4 milyon öğrenciren yalnızca 1041’i matematikte 20 soruyu doğru yanıtladı. YKS’de tüm adayların katıldığı TYT’de ise matematikte 40 soruda ortalama 6.082. Bu arada 550 binden fazla aday TYT’nin ilk barajını 120 soruda 15 net çıkaramadıkları için aşamadı.

Yüz yüze eğitime göre hazırlanmış bu müfredatla “yetişen” öğrencilerin sonuçları böyle. Yüz yüze eğitimde başarılı olamamış bu müfredat şimdi uzaktan eğitimde geçerli. Yüz yüze eğitimin başarısı ortada iken, uzaktan eğitim bu müfredatla yapılıyor.

Sizce de bir çelişki yok mu?

27-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş