Arama sonuçları

Mühendislik fakülteleri arasında derin uçurum

Mühendislik fakülteleri arasında derin uçurum

Mühendislik fakülteleri arasında derin uçurum. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu bugün gerçekleşiyor. Sınavın ardından öğrencilerin tercih dönemi başlayacak. Mühendislik bölümleri en çok tercih edilen alanlardan olma özelliğini taşıyor. Ancak BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, ‘her ile üniversite’ sloganıyla hareket eden AKP iktidarının yarattığı sistem nedeniyle bölümler arasındaki puan farkları mühendislik eğitimini de oldukça kötü etkiliyor.

MÜHENDİSLİK FAKÜLTELERİ ARASINDA DERİN UÇURUM

Açılan üniversitelere verilen kontenjanlar nedeniyle aynı bölümde okuyan öğrenciler arasında ciddi farklar oluşuyor. Örneğin makine mühendisliği bölümünde bu fark 252 puana kadar çıkıyor.

Bu konuda uzun süredir çağrılar yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) 50 bin başarı sırası şartı istiyor. Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne göre ise (TMMOB) bütün mühendislikler için en az 100 bin başarı şartı gerekiyor. Bu şekilde mühendislik okuyanlar arasında nitelik ve puan farkının azaltılacağı düşünülüyor. YÖK ise 300 bin, 240 bin gibi başarı sırası şartları koyuyor.

Bazı mühendis bölümlerine üniversiteye girenlerin aldığı en yüksek ve en düşük puanlarla aralarındaki farklar şöyle:

 

Elektrik mühendisliği:

En yüksek: 466

En düşük: 336

Puan farkı: 130

 

Elektrik/elektronik mühendisliği:

En yüksek: 499

En düşük: 306

Puan farkı: 193

 

Bilgisayar mühendisliği:

En yüksek: 494

En düşük: 30

Puan farkı: 194

 

İnşaat mühendisliği:

En yüksek: 494

En düşük: 292

Puan farkı: 202

 

Jeoloji mühendisliği:

En yüksek: 486

En düşük: 349

Puan farkı: 137

 

Kimya mühendisliği:

En yüksek: 499

En düşük: 347

Puan farkı: 152

 

Makine mühendisliği:

En yüksek: 495

En düşük: 270

Puan farkı: 225

 

Endüstri mühendisliği:

En yüksek: 499

En düşük: 333

Puan farkı: 166

 

Çevre mühendisliği:

En yüksek: 486

En düşük: 364

Puan farkı: 122

 

Harita mühendisliği:

En yüksek: 475

En düşük: 345

Puan farkı: 130

 

DİPLOMA DAĞITAN KURUMLAR

BirGün’e konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül ‘her ile üniversite’ düşüncesinin mühendislik eğitiminde büyük sorunlar yarattığını ifade etti.

Gül şunları söyledi: “Mantar gibi çoğalan bölümler, kontrolsüz artırılan kontenjanlar, eksik laboratuvarlar ve yetersiz akademik kadro eşliğinde üniversiteler diploma dağıtan belgelendirme kuruluşları haline dönüştü. Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı eğitimi ülkenin sanayi, kentleşme, tarım, ulaşım, enerji, kalkınma politikalarıyla doğrudan ilgilidir. Deprem, sel gibi doğa olaylarının afete dönüştüğü ülkemizde teknik eğitim, toplumun sağlığı, güvenliği gibi konularla doğrudan bağı olduğu için ayrıca öneme sahip. TMMOB üye sayısı 580 bine ulaşmış durumda. İşsizlik çığ gibi büyüyor. Yeni açılan bölümler ve artırılan kontenjanlar bu soruna içinden çıkılmaz bir hale sokuyor.”

KONTENJAN ARTIŞI NELERE YOL AÇIYOR?

Arıtılan kontenjanlarla mühendislik fakültelerinde hem akademisyen açısından hem de araç gereç açısından da ciddi bir nitelik kaybı yaşandığını ifade eden Gül şöyle konuştu: “Eğitim kamusal ve nitelikli olmak zorundadır. Ülkemizin araştıran, bilgi üreten, teknolojiyi kullanabilen, sosyal bilimlere açık, çevresini sorgulayan, yaratıcı, üretken, toplumla bütünleşen, yerel değerleri göz ardı etmeyen, meslek örgütüne ve örgütlenmesine inanan, ülke ve meslek sorunlarına duyarlı mühendis, mimar ve şehir plancılarına ihtiyacı vardır.”

27-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş