Arama sonuçları

Nasıl yarışacaklar? 127 devlet üniversitesinin bütçesi Oxford’un üçte ikisi kadar

Nasıl yarışacaklar? 127 devlet üniversitesinin bütçesi Oxford’un üçte ikisi kadar

İYİ Parti milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Milli Eğitim ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının 2022 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı. İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, kaliteli eğitim ve nitelikli insan gücünün milletlere stratejik üstünlük kazandıran en önemli avantaj olduğunu söyledi.

Sunat, mesleki ve teknik eğitimin ülkelerin ekonomik kalkınmasında ve gençlerin istihdamında önemli rolü olduğunu dile getirerek, şöyle dedi: "Ülkemizde mesleki eğitimde beceri uyuşmazlığı sorunu, arz talep dengesizliğiyle iç içe geçmiş durumda. TÜİK'in verilerine göre, 2020'de 15-24 yaş arası gençler arasında meslek lisesi mezunu olan gençlerin istihdam oranı yüzde 40, ilköğretim mezunu olanların ise yüzde 50.”

İYİ Partili Sunat, öğrencilerin staj yapmak için de yer bulamadığını belirtti.

EV GENÇLERİNİN SAYISI ARTIYOR

OECD'nin bu yılki raporuna göre, 24-25 yaş arası genç nüfusun yüzde 32'sinin ne işte ne de eğimde olduğunu belirten Sunat, bu gençlere "ev genci" denildiğini ve sayılarının her geçen gün arttığını belirtti. Sunat öğretmenlerin şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini de söyledi.

127 DEVLET ÜNİVERSİTESİNİN BÜTÇESİ

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz de üniversitelerin bütçelerinden fiziksel imkanlarına, eğitimden araştırmaya, öğrencisinden öğretim üyelerine, asistanından rektörüne kadar sorunlar yumağı içinde olduğunu belirtti. Türkiye'de 127 devlet üniversitesinin toplam bütçesinin 57 milyar 740 milyon lira olduğunu kaydeden Filiz, "Bu miktar, İngiltere'de sadece Oxford Üniversitesi'nin bütçesinin üçte 2'si kadardır. Bu yoksulluk bütçesiyle üniversitelerimiz ne yapabilir, gelişmiş ülke üniversiteleriyle nasıl yarışabilir?" dedi.

İŞSİZ ÜNİVERSİTELİ SAYISI

Filiz, işsiz üniversite mezunu sayısının 1 milyon 200 bini aştığına dikkati çekerek, "En son, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı belediyeye iş için müracaat edenlerin sayısını 181 bin 221 olarak açıkladı. Bunların 11 bin 120'sinin yüksek lisans ve 658'inin doktora derecesine sahip olması gerçekten düşündürücü" diye konuştu.

REKTÖRLERİN YAYINI BİLE YOK

Üniversite rektörlerinin akademik performanslarını eleştiren Filiz, şöyle dedi: "Rektörlerin bir kısmının uluslararası yayını yok, bir kısmının hiç atfı yok. Üniversitelerde kurulların bir önemi ve yetkisi kalmadı, rektör birçok fakülte dekanlığına vekalet ediyor veya aynı kişilere sayısız görev veriliyor."

12-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş