Arama sonuçları

'Neden esameleri okunmuyor?'

'Neden esameleri okunmuyor?'

'Neden esameleri okunmuyor?' Türk üniversiteleri neden 500 içinde yer almıyor? Dokuz Eylül Üniversitesi’nin akademik yıl açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk üniversitelerinin neden dünyanın en iyi 500 üniversiteleri arasında yer almadığına ilişkin sözleri tartışmalara neden oldu.

'NEDEN ESAMELERİ OKUNMUYOR?'

 

Erdoğan konuşmasında şöyle dedi: “Türkiye'nin nasıl oluyor da dünyanın en büyük 500 üniversite arasında esamesi okunmuyor?  Eğitimde altyapı ve kapasite bakımından büyük mesafe kat etmemize rağmen, içerik ve sistemde büyük sıkıntı var. İdeolojik saplantılar ve kariyer hırslarının esiri kadrolarla üniversitelerin hayırlı çıktılar üretmesi mümkün değildir.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile bir görüşme yaptığını anlatan Erdoğan,  “Önümüzdeki kısa zaman içerisinde atacağımız adımlarla yeni bir diriliş gerçekleşecektir diye düşünüyorum” dedi.

Peki Erdoğan’ın “Türkiye'nin nasıl oluyor da dünyanın en büyük 500 üniversite arasında esamesi okunmuyor? “ sözleri ise tartışmalara neden oldu. Cumhuriyet’ten Figen Atalay haberinde bu soruya şu yanıtı verdi:

BİNLERCE AKADEMİSYEN İHRAÇ EDİLDİ

Türkiye’de son iki yılda binlerce akademisyen çeşitli gerekçelerle ihraç edildi. Akademisyenler, açığa alınma, kadro hakkını kaybetme, işsiz kalma korkusuyla seslerini hiç çıkaramaz hale geldi.

Akademik özgürlükten söz edilemeyeceğini gösteren örneklerden biri de 404 öğretim üyesinin “Barış Bildirisi”ne imza attıkları için meslekten ihraç edilmesi oldu. Akademisyenler haksız yere mesleklerinden olurken, yerlerini akrabalar, eşler, çocuklar, eski müsteşarlar doldurdu! Buna en son örneklerden biri, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi için açılan kadro sınavını öğretim üyelerinin eş ve çocuklarının kazanması oldu.

KİŞİYE ÖZEL REKTÖRLÜK KARARNAMESİ

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “Rektörlük için üç yıl profesörlük yapmış olmak” şartının kaldırılmasının ardından henüz bir ay önce profesör olan eski Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in Ankara Hacı Bayram Üniversitesi’ne rektör olarak atanması da tepkilere neden olmuştu.

EĞİTİM POLİTİKALARI NE OLDU?

Birgün’de yer alan haberde ise bu sorunun yanıtının uygulanan eğitim politikaları olduğuna dikkat çekildi. Bu haber de şöyle: AKP döneminde özellikle rektör atamaları üzerinden üniversiteler üzerinde etkinlik kurmaya yönelik çabalar, Erdoğan şahsi gücünü pekiştirdikçe daha da kapsamlı bir hale gelmeye başladı.

EVRİM TEORİSİNİN REDDİNDEN AKADEMİYE KADAR

Evrim teorisinin reddinden üniversitenin kapılarının sermayeye açılmasına kadar kapsamı geniş birçok alanda yapılan bu saldırılardan bazı başlıklar şöyle özetlenebilir:

>> OHAL dönemindeki KHK’ler ile Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan birçok akademisyen mesleğinden ihraç edildi. Bu süreçte ihraç edilenler arasında Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu gibi alanında yetkin ve dünya çapında tanınan isimlerin de yer alması büyük tepki topladı.

>> Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini yürüttüğü sırada "Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor. Ben her zaman cahil halkın ferasetine güveniyorum" açıklamalarıyla gündeme gelen Prof. Dr. Bülent Arı, YÖK Denetleme Kurulu üyeliğine atandı.

>> Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atadı.

KURULLARDA EĞİTİMCİ 1 TANE VAR

>>Başkanlık sisteminde bulunan Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları’na geçen haftalarda yapılan atamada, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’na 8 kişi atanmış, bunlardan sadece 1’inin eğitimci kökenli olması dikkat çekmişti.

>>13 Eylül'de Resmi Gazetede yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre rektörlük için gereken 3 yıl profesörlük yapmış olma şartı kaldırıldı.

>> Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na bağlı (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi’nin (ULAKBİM) Müdür Yardımcılığı görevine Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar atandı. Sancar, “araştırıcılara basılı ve elektronik kaynakları kullanarak belge ve bilgi sağlama hizmetleri vermekten sorumlu” birim olan Cahit Arf Bilgi Merkezi’nin sorumluluğuna getirildi.

 

20-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş