Arama sonuçları

Norm kadro fazlası için çözüm alan değişikliği

Norm kadro fazlası için çözüm alan değişikliği

Norm kadro fazlası için çözüm alan değişikliği diyen öğretmenler yönetmeliğe uygun alan değişikliği istiyor.   Geçtiğimiz 25 Kasım'da norm kadroların güncellenmesiyle birlikte binlerce öğretmenin norm kadro fazlası durumuna düştüğünü söyleyen eğitimciler, tüm  branşları kapsayacak şekilde alan değişikliği yapılmasını talep ediyor.

MEMUR ÖĞRETMENLER DE TALEP EDİYOR

Bu arada öğretmen olarak atanamadıkları için devlet kurumlarında memur olarak çalışmak zorunda kalan "memur öğretmenler" de öğretmen açığına karşı kurumlar içi geçiş açılmasını talep ediyor.

KAMUDA TASARRUF VE NORM FAZLASI İÇİN

Hem norm kadro fazlası olan hem de devlette memur olarak çalışan öğretmenler "Kamuda tasarruf ve norm kadro fazlası çözümü için" yönetmeliğe bağlı olarak alan değişikliği yapılmasını istiyor.

BAKANLIĞA SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) seslerini duyurmaya çalışan öğretmenler bakanlıktan alan değişikliği ile ilgili karar beklediklerini ifade ediyor. 

Öğretmenler neden alan değişikliği yapılması gerektiğini şöyle anlatıyor: 

4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ İLE BİRLİKTE: 2012 yılında 4+4+4 eğitim sistemi geldiğinde okula kayıt yaşı düştüğü için ilkokul birinci sınıf kayıtları her zamankinin iki katı oldu. Dolayısıyla 2012 deki birinci sınıf şube sayıları her zamankinin iki katı oldu. Ve o öğrenciler 2016 Haziran ayında mezun oldu. Norm güncelleme işlemleri de tamamlandı. 

SINIF ÖĞRETMENİ FAZLA ÇIKTI: 2012 yılında yaş düştüğü için bir okulda birinci sınıf şube sayısı 4 , ikinci sınıf şube sayısı 2 , üçüncü sınıf şube sayısı 2 ve dördüncü sınıf şube sayısı 2 oldu. 2016 yılına geldiğimizde birinci sınıf şube sayısı 4 olan sınıf mezun oldu ve o okulda 2 tane sınıf öğretmeni norm fazlası oldu. Ülke genelinde bütün ilkokullarda durum aynı. Yaklaşık 20 bin sınıf öğretmeni norm fazlası oldu. Ve sınıf öğretmeni açığı ise yaklaşık olarak 10 bin civarındadır. Bakanlıkta şuan norm fazlası öğretmen sayıları ve açıkları mevcuttur. Örneğin ülke genelinde Türkçe öğretmeni norm fazlası 500 ise açık 8-9 bindir. Ama sınıf öğretmenliğinde norm fazlası sayısı açık sayısından fazladır.

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZSA SORUN ÇÖZÜLMEZ: Bu duruma bakanlık bir önlem almazsa norm fazlası sınıf öğretmeni sorunu çözülemeyecektir. Bu sorundan en başta atama bekleyen sınıf öğretmenleri olumsuz etkilenecektir. Daha sonra ise görevdeki sınıf öğretmenleri olumsuz etkilenecektir. Görevde olan sınıf öğretmenlerinin tayinleri zaten zor çıkıyordu uzun yıllar daha tayinleri hiç çıkmayacak. Sınıf öğretmeni atamaları uzun yıllar yapılamayacak. 

YÖNETMELİĞE UYGUN YAPILMALI: Bakanlık biran önce yönetmeliğe göre alan değişikliği yapmalıdır ve bütün normları açmalıdır. Bakanlık alan değişikliği yaparsak normaçıklarında dengesizlik olur savunmasını yapıyordu şu an alan değişikliği yapılamazsa normaçıklarındaki dengesizlik giderilemez. 12 yıllık zorunlu eğitimin 3'te 1 ini sınıf öğretmenleri okutuyor. 90 bin öğretmen açığı var ise bunun 3' te 1 i sınıf öğretmeni olması gerekirken sınıf öğretmeni açığı 10 bin , norm fazlası ise 20 bin. Sadece alan değişikliği de kurtarmaz çünkü en son 2013'te yapılan alan değişikliğinde 100 bine yakın norm açılmasına rağmen 15 bin öğretmen alan değişikliği yapmıştı ve bunun en fazla 6-7 bini sınıf öğretmeniydi. Şuan yönetmelikteki gibi alan değişikliği yapılıp bütün normlar açılsa en fazla 7-8 bin sınıf öğretmenliği normlarında rahatlama olacaktır. 7-8 bin sayısı 20 bin norm fazlası için yeterli değildir.

BÜTÜN NORMLAR AÇILMALI: Bakanlığa çözüm önerimiz ; yönetmelikteki gibi alan değişikliği yapılmalı , bütün normlar açılmalı ve 40 tercih hakkı verilip, son tercihte herkese ilçe emri hakkı verilmelidir. Bu çözüm önerisi uygulansa bile 20 bin norm fazlası sınıf öğretmeninin en fazla 10-12 bini eritilecektir. Bu nedenle bakanlık alan değişikliği konusundaki korkularını bir kenara bırakıp çözüm önerimizi aynen uygulamalıdır. Çünkü bakanlığın korktuğu gibi alan değişikliği bekleyen veya alan değişikliği yapacak öğretmen sayısı çok fazla değildir. Norm açıklarındaki dengesizliğin giderilmesi için alan değişikliğinde yönetmeliğe aynen bağlı kalınıp ve ilçe emri verilmesi şarttır.

 

06-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş