Arama sonuçları

Obezite kızlarda ergenliği tetikliyor, erkeklerde geciktiriyor

Obezite kızlarda ergenliği tetikliyor, erkeklerde geciktiriyor

Obezite kızlarda ergenliği tetikliyor, erkeklerde geciktiriyor. Obezite artık, çocukluk döneminin en önemli sağlık sorunlarından biri  haline geldi. Erişkin dönemde obez olan her 3 kişiden 1’inin şişmanlığı çocukluk çağında başlıyor. Çocuklarda sosyal izolasyona da neden olan bu sorun,  kızlarda ergenliği tetiklerken, erkeklerde ise geciktiriyor. 

OBEZİTE KIZLARDA NASIL ETKİ YAPIYOR?

Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı  Deniz Şafak,  aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite eksikliğinin obeziteyi tetiklediğinin altını çizerek, çocukluk döneminde edinilen beslenme alışkanlıklarının kalıcı olduğunu vurguladı. Şafak obezite ile ilgili ailelere şu uyarı ve önerilerde bulundu:

BATILI BESLENME ALIŞKANLIĞI: Batılı beslenme alışkanlıklarının kazanılmaya başlanmasıyla birlikte,  çocuklarda kilo alımının arttığı gözlemleniyor. Çocukların bilgisayar veya televizyon başında geçirdiği saatlerin artışı ve okulda geçirilen sürenin uzamasıyla birlikte azalan hareketlilik, kilo alımını kolaylaştırıyor. Çocuklarda obezitenin devam etmesi; tip 2 diyabet, hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik, uyku apnesi, ortopedik problemler ve insülin direnci gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. 

SOSYAL İZOLASYONA YOL AÇIYOR: Obezite, çocuklarda sosyal izolasyona sebep oluyor.  Fiziki görünüm ve performans gerektiren toplu faaliyetlere uyum sorunu açısından obezite, çocuklarda sosyal izolasyona sebep olabiliyor. Bu nedenle obez çocuklar, arkadaşları tarafından dışlanabiliyor. 

OBİZETE ERGENLİĞİ NASIL ETKİLİYOR? Obezite, kız çocuklarda ergenliği tetiklerken, erkeklerde geciktiriyor. Kız çocuklarında vücut yağlanmasının artışı, leptin hormonunun artmasına ve ergenliğin tetiklenmesine neden olurken, erkek çocuklarında ergenliği geciktirebilir. Obezite sorunu kız çocuklarında 8 yaşından önce meme gelişimini başlatarak, 10 yaşından önce adet görülmesine sebep olabiliyor.

ARA ÖĞÜNLER YETERSİZ, SU YETERİNCE TÜKETİLMİYOR: Genel beslenme alışkanlıklarımıza bakıldığında iki önemli eksik ortaya çıkıyor. Ara öğünlerin yetersizliği vesuyun yeterince tüketilmemesi. Çocuklar günlük yemek alışkanlıkları içerisinde, öğünler arasında genelde yiyecek tüketmez. Tüketilenler de olması gereken yiyecekler değildir. Ara öğünler için çoğunlukla  abur-cuburlar tercih edilir. Bunların yerine çocuğun beslenme düzenine, taze meyveler ve meyve suları koymak gerekir. Her çocuğun günlük aldığı her 1 kalori için bir 1 ml suya ihtiyacı vardır. Öğün içeriği önemli.  Bu nedenle sebze, et, süt-yoğurt ürünleri ve tahıllar bir öğünde bir arada bulundurulmalıdır. Bu besin grupları bir arada bulunduğunda miktar ayarlamasını da yapmak kolay olacaktır

UYGULANAN DİYET PROGRAMINA DİKKAT: Çok obez olmayan çocuklarda diyet uygulanmaz. Yaşam şekli ve beslenme alışkanlıkları doğru yönde arttırılarak, uzun vadede boyun da uzamasıyla birlikte boy-kilo dengesi sağlanır. İleri derecede obez çocuklarda ise uzun vadede kilo verme planlanır. Beslenme alışkanlıkları doğru yöne yavaş yavaş çevrilerek, çocuğa bunun gerekçesi anlatılmalıdır. Tüm aile bireylerinin de bu beslenme kurallarına uyması gerekir. Diğer yandan çocuk daha hareketli bir yaşama teşvik edilerek, bir spor dalına yönlendirilmelidir. Ailece çıkılacak yürüyüşler de bu dönemde çocuğa yardımcı olacaktır.

Şule YILMAZ

pervinkaplanblog@gmail.com

 

20-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş