Arama sonuçları

‘Öğrenci koçluğu’ uygulaması sonlanmalı: Tüm öğrencilere eşit eğitim verin

‘Öğrenci koçluğu’ uygulaması sonlanmalı: Tüm öğrencilere eşit eğitim verin

Öğrenci koçluğu’ uygulaması sonlanmalı: Tüm öğrencilere eşit eğitim verin. Hukuki alt yapısı olmadığı belirtilen ‘öğrenci koçluğu’ Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda hâlâ faaliyetini sürdürmeye devam ediyor. Okullarda yalnızca başarılı görülen öğrencilere verilen koçluk sistemiyle, öğrencilerin günde kaç saat ders çalışması gerektiği, hangi derslerden kaç soru çözmesi gerektiği gibi konular takip ediliyor. Bu yöntemle okullardaki başarının artırılması amaçlanıyor.

BirGün'de yer alan habere göre, bu uygulamanın öğrenciler arasında eşitsizlik yaratacağına dikkat çeken Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Oğuz Özat, bu uygulamanın dershanelerin açık olduğu dönemde yurtdışından getirildiğini söyledi.

'ÖĞRENCİ KOÇLUĞU' UYGULAMASI SONLANMALI: 'TÜM ÖĞRENCİLERE EŞİT EĞİTİM VERİN'

 “Ticari zihniyetin bulduğu bu çalışmayla öğrencilere koçluk yapılıyor. Bu uygulama MEB’e proje gibi sunularak sokuldu. Sonra MEB bundan geri çekildi. Ancak bir kere okullara yazılar gitti.’’

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nda da (MYK) öğrenci koçluğunun meslek olarak yayımlandığını hatırlatan Özat, ‘’Yaşam koçluğunun alt tanımı bu değil. MYK’de mesleki yeterlilik konusunda, koçluk tanımının içerisinde eğitim ya da öğrenci koçluğu diye bir alt tanım yok. Bu konuda çalışamazlar” dedi.

SEÇKİN GRUPLARA HİZMET

İlkokul veya ortaokul mezunlarının bile bu eğitimleri verebildiğini aktaran Özat, bazı üniversitelerin sürekli koçluk eğitimi verdiğine belirtti. Özat, şunları dile getirdi: “Sadece bu yıl 20 bin kişiye koçluk eğitimi veriliyor. Bunun diploma şartı yok. İlkokul mezunu da olabiliyor, ortaöğretim mezunu da olabiliyor. Aldıkları bu sertifikayla işyerleri kuruyorlar, kendileri eğitimde başarılı olamadıkları halde öğretmenlik eğitimi olmayan bu kişiler aileleri istismar ediyor. Öğrenci koçluğu o sınıftaki kırk kişiye yapılamaz. Üç dört öğrenciye yapılıyor. Okullar ‘Tıp fakültesine şu kadar öğrenci yerleştirdik’ diyebilmek için seçkin öğrenci gruplarına, öğrenci koçluğu adı altında hizmet veriyor. Ancak MEB tüm öğrencilere eşit eğitim vermek zorunda.”

ÖĞRETMENİN GÖREV ALANI

“Eğitim sisteminde öğretmen diye bir uzman vardır’’ diyen Özat, sözlerini şöyle noktaladı: ‘’Eğitim koçluğu veya öğrenci koçluğu öğretmen unvanını yok sayıyor, öğretmenin profesyonelliğini hiçe sayıyor. Öğretmen ve okullardaki psikolojik danışmanların görev alanlarına giriyor. Psikolojik desteğe kadar vermeye çalışıyorlar.”

12-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş