Arama sonuçları

Öğrenci sohbetlerinin konusu kriz

Öğrenci sohbetlerinin konusu kriz

Artan pahalılık öğrencilerin en önemli harcamalarının başında gelen gıda ve ulaşım masraflarını karşılamalarını zorlaştırıyor. Üniversite öğrencilerinin en önemli gider kalemleri olan gıda, kültür sanat ile ulaşım harcamalarında yapılan zamlardan sonra gelirleri, masraflarını karşılamaya yetmiyor.

BirGün'den Tolga Uğur'un haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre gıda fiyatlarındaki yılık artış yüzde 43,80’i buldu. Üniversite öğrencilerini yakından ilgilendiren ulaştırma harcamaları ise yüzde 53,66 ile en çok fiyatı artan kalem oldu. KYK burs ve kredileri ise yüzde 41,6’lık artışla 850 TL’ye çıkarıldı.

Marmara Üniversitesi öğrencisi Fatma Meral, fiyatlardaki artış nedeniyle, ihtiyaçları arasında seçim yapmak zorunda kaldığını belirtirken, Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Taha Nebi Özkurt ‘’En güzel yıllarını kaygı içerisinde geçiriyorum.’’ dedi.

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü ve İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü etrafında bulunan restoranlardan online sipariş uygulaması üzerinden alınan veriler gıda enflasyonunun boyutlarını ortaya koyuyor.

Kampüsler etrafında yenebilecek en ucuz yiyecekler arasında gösterilen lahmacunun ortalama fiyatı 15 lirayı aşmış durumda.

Öğrenci dostu yiyecekler arasında gösterilen tavuk döner yemek isteyen bir Göztepe ya da Beyazıt Kampüsü öğrencisi ortalama 26 lira ödemek zorunda. Et döner ortalaması ise Göztepe ve Ayazağa’da 40 lirayı geçerken, Beyazıt’ta 38 lira olarak görülüyor.

Birkaç yıl öncesine kadar herkesin rahatlıkla yiyebileceği hamburger ve pizza ise lüks oldu. Hamburger, Göztepe ve Ayazağa’da ortalama 50 lirayken, Beyazıt Kampüsü çevresinde 43,54 olarak belirlendi. Pizza yemek isteyen bir öğrenci ise ortalama 60 lira ödemek zorunda.

"TEMEL MASRAFLARA YETİŞEMİYORUZ"

Marmara Üniversitesi öğrencisi Alperan Işılak, fiyat artışları nedeniyle sosyal hayatının neredeyse bittiğini ifade etti. Yemek gibi temel ihtiyaçlarımızı bile karşılamakta zorlanıyoruz diyen Işılak, ‘’Kasım ayında 37,5 liraya aldığım 1 buçuk porsiyon Adana dürümü yakın zamanda aynı restorandan 52 buçuk liraya aldım. En temel ihtiyaçlardan eğlence harcamalarına kadar her alanda sürekli fiyatlar artıyor. Arkadaş sohbetlerinde ekonomik kriz dışında bir konu konuşamaz olduk’’ dedi.

Işılak ile aynı üniversitede okuyan Fatma Meral ise “Geçen sene satın alma gücüm daha yüksekti. Yurtta kalmama rağmen ailemden para almasam geçinemem. Bu yıl burs arttı ama geçen sene ihtiyaçlarımı bu yıla göre daha rahat karşılıyordum” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin hobileri arasında yer alan kültür sanat aktiviteleri de zamlardan payını aldı. Doğruluk Payı’nın TÜİK’ten derlediği verilerde, 2018’e göre, sinemaya gitmek yüzde 69,67; tiyatro izlemek yüzde 135,06 daha pahalı. Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Taha Nebi Özkurt, ‘’Kazandığım para yalnızca temel masrafları karşılamaya yetiyor. Ekonomik kriz nedeniyle konsere ya da sinemaya gidip eğlenmek bile hayal oldu’’ ifadelerini kullandı.

Ulaşım ücretlerinde de önemli zamlar yapıldı. Türkiye’nin en önemli üniversite kenti İstanbul’da aylık öğrenci kartı yüzde 36’lık artışla 78 lira oldu. Öğrenci bileti ise 1,96’dan 2,66 TL’ye yükseltildi. Servis ücretleri ise yüzde 27 arttı. Türkiye geneline baktığımızda da tablo farklı değil. Son dört yılda dolmuş ücretleri yüzde 30,71, metro ücretleri yüzde 33,74, şehirlerarası otobüs ücretleri ise yüzde 91,08 arttı.

31-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş