Arama sonuçları

Öğrenci ve veliler değil, yöneticiler seçiyor

Öğrenci ve veliler değil, yöneticiler seçiyor

Öğrenci ve veliler değil, yöneticiler seçiyor. Seçmeli dersler ile ilgili kararı öğrenciler ile velilerin vermesi gerekirken tam tersi oluyor ve yöneticiler hangi dersi seçecekleri konusunda baskı uyguluyor. Bolu’da bir imam hatip ortaokulunun idaresi tarafından velilere seçmeli derslerle ilgili enteresan bir mesaj atıldı. Seçmeli derslerin veliler tarafından seçilmesi gerekirken okul idaresi tarafından gönderilen mesajda bu yıl Kuranı Kerim dersinin seçmeli ders olarak belirlendiği aktarıldı.

Mesajda şu ifadeler kullanıldı: “Önümüzdeki sene için seçmeli ders seçimi toplantıda alınan karar doğrultusunda Kuranı Kerim dersi seçildi. Siz de isim soyisim muhakkak yazarak Kuran-ı Kerim’i seçiniz.”

ÖĞRENCİ VE VELİLER DEĞİL, YÖNETİCİLER SEÇİYOR

BirGün’den Mustafa M. Bildircin’in haberine göre Bolu Eğitim Sen Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici şu ifadeleri kullandı:

“Maalesef bunlar yeni yaşanmıyor. Geçtiğimiz yıllarda da seçmeli derslerle ilgili böyle bir süreç yürütüldü. Pandemiye rağmen, ulaşılamayan öğrencilere rağmen ders seçim sürecini önceye almış oldular. Yüz yüze eğitim yaşarken zaten bu formlar seçilmiş bir şekilde veliye imzalatılıyordu. Benim kendi okulum da dahil, Bolu Fen Lisesi de dahil, özellikle dokuzuncu sınıflarda sınıf öğretmeni ve rehber öğretmenin bilgilendirme sürecinin olmadığı, yazın kayda geldiğinde derslerin de seçildiği bir dönemde, okul idarecileri velilere 6 saat din dersi seçtirmişti. Gerekçe olarak ise, yönetmelikte ‘okulun norm kadrosu ve durumuna göre seçer’ diyorlar.”

“Seçmeli dersler bittiğinde MEB okullara yazı gönderir. Sayısız seçmeli ders varken, ‘üç tane din dersi alanındaki seçen öğrenci sayısı ve diğer dersler’ der. Hangi okul kaç tane din dersi seçtirmiş, kaç saat seçtirmiş, bunun geriye dönük bilgisini alırlar. Uzaktan eğitime tabii uyarladılar. Sınıf gruplarına mesaj atıyorlar, formlar gönderiyorlar.”

PAKET PROGRAMLAR

Okul idarecilerinin öğrencilerin ders seçim sürecine müdahalesi İstanbul’daki bir lisede de yaşananlar ile net şekilde ortaya konuldu.

Okul yönetiminin, “Seçmeli derslerin belirlenmesine yönelik toplantı” yaptığı, toplantının ardından öğrenciler adına dört seçmeli dersin okutulmak üzere belirlendiği öğrenildi. Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şubesi de öğrencilerin din derslerini seçmeye zorlandığı yönünde çok sayıda bilginin kendilerine ulaştığını bildirdi.

Hemen her öğretim yılında olduğu gibi 2021-2022 öğretim yılının ders seçim takviminde de benzer manzaralarla karşılaşıldı. Seçmeli ders seçim sürecinde öğrenciler üzerindeki dini vakıf ve cemaat baskısına şimdi de okul yönetimlerinin baskısı eklendi.

Okul yönetiminin yaptığı toplantının ardından 9’uncu sınıflar için belirlenen dört seçmeli dersin ikisini, “Temel Dini Bilgiler” ve “Peygamberimizin Hayatı” dersleri oluşturdu. Aynı dersler 10’uncu sınıf için de belirlendi.

Seçmeli derslerin, uzun yıllardır okul idaresinin tasarrufu ile seçildiğini anımsatan Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, şöyle dedi:

“Okul idarecileri, bu sene de uzaktan eğitimden yararlanarak bazı paket programlar hazırladılar. Din derslerinin ağırlıkta olduğu bir ders seçim paketini öğrencilerin önüne koyuyorlar.”

09-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş