Arama sonuçları

Öğrenciler çareyi belediyede arıyor

Öğrenciler çareyi belediyede arıyor

Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu katlanarak büyüyor. Kendilerini çaresiz hisseden öğrenciler, çareyi yerel yönetimlerde ararken üç büyükşehir belediyesi 10 binden fazla öğrenciden yurt başvurusu aldı.

Mustafa Bildircin'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Abartılıyor” ve “Yalan söylüyorsunuz” sözleriyle hedef aldığı barınma sorunu yaşayan öğrenciler, çareyi yerel yönetimlere başvurmakta buldu.

YEREL YÖNETİMLER ÇÖZÜM OLUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 26 Eylül itibarıyla toplam 6 bin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 4 bin 500, İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bin 250 başvuru aldı.

İktidarın, “Her kentte bir üniversite olsun” yaklaşımıyla hayata geçirdiği politikalar, katlanarak artan genç işsizliğinin yanı sıra üniversite öğrencilerinin barınma sorunun da beraberinde getirdi. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite öğrencileri, “Barınamıyoruz” diyerek devlet yurtlarının yetersizliğine dikkati çekti. Fahiş kiralar ve özel yurtların ücretleri, öğrencileri adeta çaresiz bıraktı.

RAPORLARA YANSIDI

İktidar, öğrencilerin çığlığına kulak tıkadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt sorununu gündeme getiren muhalefeti, “Yalan söylüyorsunuz, hayatınız yalan. Bizim yurtlarımız ortada. Bu yurtlarla birlikte kapasite ortada. Bu yurtlarımızla 2, 3 kişilik kapasiteyle öğrencilerimizi ağırlıyoruz" sözleriyle hedef aldı. Erdoğan’ın iddiasına karşın Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verileri, mevcut yurt sorununu ortaya koydu. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’nun, “Milletimizi kandırmaya çalışıyorlar” diyerek 2018’de yüzde 88, 2019’da ise yüzde 89 olduğunu açıkladığı yurtların başvuru karşılama oranının daha düşük olduğu öğrenildi.

Bakanlığın verilerine göre, devlet yurtları 2018 yılında başvuruların yüzde 82’sini, 2019 yılında ise yüzde 81’ini karşılayabildi. Artan yurt ihtiyacına karşın 2020’de 698 bin olan KYK yurtlarının yatak kapasitesinin 2021’de 696 bine gerilediği de bakanlığın verileriyle gözler önüne serildi.

BAŞVURU YAĞDI

Barınma sorunu yaşayan ve KYK yurtlarından ümidini kesen öğrenciler, sonunun çözümünü büyükşehir belediyelerinde aradı. CHP’li Ankara, İstanbul ve İzmir büyükşehir belediyeleri, sayıları 10 bini aşan öğrencilerin yurt başvurusunu topladı. Edinilen bilgiye göre, 26 Eylül itibarıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne toplam 6 bin öğrenci yurt başvurusunda bulundu. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Hiçbir öğrenciyi açıkta bırakmayacağız” sözleriyle başlattığı çalışmalar ile öğrencilerin 750’si yurtlara yerleştirildi. Yerleştirmelerin devam ettiği bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de toplam 4 bin 500 yurt başvurusu aldığı öğrenildi. Başvuran öğrencilerin 623’ünü yurtlara yerleştiren idare, yerleştirmelerin devam ettiğini duyurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kapısını ise bin 250 öğrenci çaldı. Öğrencilerin büyük bölümünün talebini karşılayan idare, yerleştirmelerin devam ettiğini açıkladı.

27-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş