Arama sonuçları

Öğrencilerin yarısı siber zorbalığa maruz kalıyor, zorba ise gizleniyor

Öğrencilerin yarısı siber zorbalığa maruz kalıyor, zorba ise gizleniyor

Öğrencilerin yarısı siber zorbalığa maruz kalıyor, zorba ise gizleniyor. Siber zorbalık giderek artıyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) ortaokul öğrencilerine yönelik araştırmasında, çocukların yarısına yakınının siber zorbalığa maruz kaldığı tespit edildi. Öğrencilerin yüzde 31’inin yaşadıkları olumsuzlukları hiç kimse ile paylaşmaması da dikkat çekti.

ÖĞRENCİLERİN YARISI SİBER ZORBALIĞA MARUZ KALIYOR, ZORBA İSE GİZLENİYOR

RTÜK’ün 5, 6, 7 ve 8. sınıf ortaokul öğrencilerine yönelik “Yeni Medya Kullanımı ve Siber Zorbalık” başlıklı araştırmasında çarpıcı sonuçlar yer aldı. RTÜK’ün 26 ilde, 99 ortaokulda, 3 bin 29 öğrencinin katılımı ile yaptığı araştırmadan dikkat çeken başlıklar şöyle: 

ÖĞRENCİLERİN TAMAMINDA TELEFON VAR

Öğrencilerin yüzde 98.4’ünün klasik veya akıllı televizyonun evlerinde veya odalarında bulunduğunu, yüzde 41.6’sı ise kendi odalarında bilgisayar, yüzde 38.3’ü ise tablet bilgisayar olduğunu belirtti. Cihaz kullanım sıklıklarına bakıldığında ise yüzde 16.2’sinin bilgisayarı, yüzde 12.5’inin tableti, yüzde 3.7’sinin oyun konsolunu ve yüzde 56.6’sının da cep telefonunu her gün kullandığı belirlendi.

ÖĞRENCİLERİN YARISI ZORBALIK MAĞDURU

Öğrencilerin yüzde 42.4’ü, internet kullanırken hoşlanmadıkları kişi veya içerikle karşılaşıp karşılaşmadıkları yönündeki soruya “evet” yanıtı verdi. Çocukların yüzde 42.4’ü hoşlanmadıkları bir kişi veya içerikle karşılaştıklarında aileleriyle, yüzde 38.2’si arkadaşlarıyla, yüzde 3.8’i öğretmenleriyle ve yüzde 2.4’ü polisle paylaştıklarını bildirdi. Buna karşın çocukların yüzde 31.4’ünün bu durumu hiç kimseyle paylaşmadığı ortaya çıktı. 

İnternette rahatsız olunan konuların başında yüzde 34.8 ile siber zorbalık geldi. Öğrencilerin sürekli olarak cinsel içerikli fotoğraf ve video görüntülerle karşılaştıkları, tanımadıkları insanlardan rahatsız edici mesajlar aldıkları ve hesabın ele geçirilmesi/dolandırıcılık gibi durumlara maruz kaldıkları ortaya çıktı.

4 ÖĞRENCİDEN BİRİSİ SÖYLEMİYOR

Öğrencilerin yüzde 16.7’sinin “Cinsel içerikli fotoğraf video veya mesajlar alıyorum” ifadesine farklı sıklıklarda maruz kaldığı, fotoğraf veya videoları kendisinden izinsiz olarak paylaşılmış olanların oranının ise yüzde 16.2 olduğu belirlendi. Araştırmada, siber zorbalık olarak değerlendirilen üç kategorideki durumlara (incitici yorum alma/izinsiz fotoğraf video paylaşımı/cinsel içerikli mesajlar alma) düzenli olarak uğrayan çocukların oranının yüzde 4 civarında olduğu görüldü.

Araştırmada, her  4 öğrenciden birinin siber zorbalıkla karşı karşıya kaldığında bunu kimseyle paylaşmadığına da dikkat çekildi. Erkeklerin kızlara oranla siber zorbalığa daha fazla maruz kaldığı ve kızlardan daha fazla siber zorbalık yaptıklarının da altı çizildi.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 84’Ü İÇİN İNTERNET ÖNEMLİ

“İnternetin sizin için önem derecesini belirtiniz” sorusuna, çocukların yüzde 84’ü “önemli” yanıtı verdi.

Çocukların Medya Kullanım Alışkanlıkları ve Siber Zorbalık Araştırması'na göre, öğrencilerin yüzde 63.3'ünün cep telefonu bulunuyor. Cep telefonu olduğunu belirtenlerin yüzde 90.7'sinin cep telefonunda internet bağlantısı yer alıyor.

Öğrencilerin yüzde 75'i tek bir iletişim aracı seçmek zorunda kalsa cep telefonunu tercih edeceklerini belirtiyor ve bunun nedeni olarak yüzde 44 oranında iletişim kolaylığı/iletişim sağlamasını gösteriyor.

Bilgisayar/tablet ise öğrenciler için en çok oyun oynayabilmek için tercih ediliyor.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yaklaşık yarısından fazlası "her gün" ve "neredeyse haftanın her günü" televizyon izlediklerini belirtirken, izleme yoğunluğu 18-21 ve 21-24 saatleri arasında görülüyor.  

Öğrenciler en çok gündüz kuşağında yayınlanan programlardan rahatsızlık duyduklarını ifade ediyor. Bu programlardan rahatsızlık oranı yüzde 28.3 olarak gerçekleşiyor.

Araştırma, ortaokul öğrencilerinin yüzde 48.6'sının her gün, yüzde 17.8'inin neredeyse haftanın her günü, yüzde 23.8'inin haftada birkaç gün ve yüzde 4.9'unun ise ayda birkaç gün internet kullandığını ortaya koyuyor.

İnternete yüzde 81 oranında cep telefonuyla ulaşan öğrenciler, yüzde 37.8 oranında film/video/müzik vb. izlemek, yüklemek, indirmek ve paylaşmak, yüzde 36 oranında internette gezinmek ve yüzde 35.7 oranında merak edilen konuları araştırmak için internete bağlanıyor.

20-12-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş