Arama sonuçları

Öğrencinin başarısını en fazla kim artırıyor?

Öğrencinin başarısını en fazla kim artırıyor?

Öğrenci başarısı en çok tartıştığımız konulardan birini oluşturuyor. Başarıda öğretmenin katkısının ne kadar büyük olduğu tartışılmaz. McKinsey tarafından yapılan araştırma bu katkıyı da ölçüyor. Bu çalışma okul ortamının ve öğretmenin niteliğinin öğrencinin yüzde 50'lik başarı dilime girmesi üzerindeki etkisini ölçmek için yapılıyor. Sonuçlar şöyle:

OKUL MU ÖОRETMEN Mİ?
Eğer okul da öğretmen de ortalama ise öğrencinin başarısı yüzde 50'lerde kalıyor. Öğretmenin ve okulun niteliği de kötüyse başarı yüzde 3'e düşüyor. 

Okul çok başarılı öğretmen niteliksizse bu kez öğrenci başarı yüzdesi 37'lerde kalıyor. Eğer okul ortamı çok başarılı öğretmen de çok nitelikliyse bu kez çocuğun başarısı yüzde 96'lara çıkıyor. 

Okulun imkanları kötü ama öğretmenler başarılıysa çocuğun başarısı yüzde 63 oluyor.

ÖОRENCİ ALT GELİR GRUBUNDAN GELİYOR

Başta bu çalışma olmak üzere eğitimin kalitesini artırmak için yapılan araştırmalar öğretmenin öğrenci başarısında büyük etkisi olduğunu gösteriyor.

Uluslararası verilere göre Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 69'u alt sosyo ekonomik gruptan geliyor. Başarıyla çocuğun içinde bulunduğu aile ve okul iklimi gibi koşullar arasında bir paralellik olduğu bir gerçek. Ancak tüm bu olumsuz koşulları telafi edebilecek tek şey nitelikli öğretmen.

Yukarıdaki araştırma da okul ortamı ne kadar kötü olursa olsun, nitelikli bir öğretmenin çocuğun başarısını yüzde 63'lere kadar çıkarabildiğini gösteriyor.

Türkiye'de sorunların en büyüklerinden birini öğretmenin niteliği oluşturuyor. Açığın olduğu yerlerde boşluk ücretli öğretmenlerle dolduruluyor. Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir toplantıda ޞırnak'taki öğretmenlerin ancak yüzde 16'sının kendi branşlarındaki derslere girdikleri dile getirildi. Geri kalan yüzde 84'ü branşı olmadığı halde başta İngilizce, matematik, fen olmak üzere çeşitli dersleri veriyor ya da dersler boş geçiyor.

Böyle bir ortamda yetişen öğrenciden başarı beklemek de hayal oluyor. Başarı yükselsin istiyorsak başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olmak üzere öğretmenlerin niteliğini artıracak ve onların iyi yetişmesini sağlayacak yatırım yapmak zorundayız. Ücretli öğretmenlerin de branşı dışında derse girmesini önlemek gerek.

Fotoğraf: Doğa Koleji

02-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş