Arama sonuçları

Öğrenmede usta çırak ilişkisi etkili

Öğrenmede usta çırak ilişkisi etkili

Öğrenmede usta çırak ilişkisi etkili. Öğrenmenin nasıl gerçekleşleştiği tartışılır. Genetik miras mı yoksa sosyal çevre mi öğrenme üzerinde etkili oluyor?  Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a göre öğrenmede usta-çırak ilişkisi önemli. Nörobilimde yapılan son çalışmaların öğrenmenin modellemeyle olduğunu ortaya koyduğunu belirten Tarhan, şöyle diyor: 

ÖĞRENMEDE USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ ÖNEMLİ 

“Aslında insan boş bir tablo gibi doğmuyor. Ciddi bir yetenek potansiyelinde doğuyor ama hangi ortamda yetişirse onun özelliklerini alıyor. İnsan beyni öğrenmeye son derece açık. Öğrenme sosyal olarak alktarılıyor. Öğrenmede genetik mirastan çok insanoğlu modellemeyle öğreniyor. Bu nedenle öğrenmede usta-çırak ilişkisi çok dikkat çeken bir ilişki.” 

Üsküdar Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle gerçekleştirilen Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı Projesi tamamlandı. Programda projeye katılan mentiler sertifikalarını aldı. Başarılı olan üç proje de ödüllendirildi. 

Üstün yetenekli gençlerin ve çocukların yeteneklerinin bire bir eğitim modeliyle ortaya çıkacağını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan şöyle dedi: “Bu çocuklar bire bir öğrenemezse harcanıyorlar. Düşünce stili farklı olduğu için aykırı olarak nitelendiriliyorlar. Özel yetenekli çocuklara birebir öğretmenin yolu da bu mentorlük sistemi. Usta-çırak sistemi içerisinde öğretmek etkili oluyor” dedi.

HERKESE AYNI AYAKKABI GİYDİRİLEMEZ

Tarhan, IQ’su çok düşük ya da çok yüksek çocukların akademik ve sosyal uyum zorlukları yaşadıklarını ve bu nedenle özel eğitime ihtiyaçlarının olduğınu belirtti. Tarhan, “Bütün insanlara 41 numara ayakkabı giydiremediğimiz gibi bu çocuklara da aynı eğitimi verirseniz farklı yeteneği olan çocuklar harcanırlar” dedi. 

 

Normal ortalama çocukların grup içerisinde öğrenmelerine rağmen özel yetenekli çocukların bire bir öğrendiklerine dikkat çeken Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu çocuklar bire bir öğrenemezse harcanıyorlar. Düşünce stili farklı olduğu için aykırı olarak nitelendiriliyorlar. Özel yetenekli çocuklara birebir öğretmenin yolu da bu mentorlük sistemi. Usta-çırak sistemi içerisinde öğretmek. Bunu atalarımız Enderun Mekteplerinde gerçekleştirmiş. Burada tek kişilik sınıflar var. Bu çocuklara bire bir eğitim verecek bir altyapı oluşturulması gerekiyor. Bu çocuklara birebir eğitim vermemek kaynak ısrafı.” 

 

ÜNİVERSİTELER BİLGİ ÇAĞININ FABRİKALARI

 

Bilgi çağının fabrikalarının üniversiteler olduğunu ifade eden Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversiteler fikir üretiyorlar. Ürettiği fikri tasarlayıp satıyorlar. İleri teknoloji oluşturuyorlar ve dünyaya bu şekilde hükmediyorlar. Bu da projelerle olacak bir durum o nedenle biz de bilim çağını kaçırmak istemiyorsak yeni fikirler üretmeliyiz. Yeni ve farklı bakış açısı getiren yeni açılımlar sağlayan girişimci gençlerin önünü açmamız gerekiyor. Onlara nitelikli ortam sağlamamız gerekiyor. Bunu yapabilirsek bu çocuklar yol alırlar.” 

 

 

17-01-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş