Arama sonuçları

Öğretmen açığı 100 bin, derslik açığı 58 bin

Öğretmen açığı 100 bin, derslik açığı 58 bin

Öğretmen açığı 100 bin, derslik açığı 58 bin. Öğretmene "3600 ek gösterge" düzenlemesi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları cevapladı. 

ÖĞRETMEN AÇIĞI 100 BİN, DERSLİK AÇIĞI 58 BİN

Öğretmenlere "3600 ek gösterge" verilmesi  konusunda bakanlığın çalışma yürüttüğünü emekli öğretmenlerin bu haktan yararlanacağını ifade etti. Bu yıl 25 bin öğretmen ataması yapılacağını ifade eden Yılmaz, öğretmen ihtiyacını 100 bin olarak açıkladı.  

İHTİYACI ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİKLE KARŞILIYORUZ

Yaklaşık 100 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bu yıl 25 bin öğretmen ataması gerçekleştireceğiz. Ancak aradaki farklar, öğrencilerimizin öğretmensiz kaldığı anlamına gelmiyor. Ücretli öğretmenlikle istihdam ederek her bir öğrencimizin hangi alanda öğretmen ihtiyacı varsa karşılayabiliyoruz. Sözleşmeli öğretmen sistemi ihtiyaçtan doğdu. 

DOĞU'YA ATAN ÖĞRETMEN AYRILIYOR

Fiziki eksikliklerin önüne geçmek için yeni okullar yaptık. Beşeri eşitsizliklerin giderilmesi için de doğu bölgelerindeki öğretmen sayılarının artırılması gerekli. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine atanan yaklaşık 170 bin öğretmenden 120 bine yakınının bir yıl sonra o bölgeden ayrılıyor. Hakkari'ye yaptığım ziyarette bir okul müdürünün bana "iki öğretmenler toplantısını aynı öğretmenlerle yapmadım" dedi, öğretmenler aile bütünlüğü gibi mazeretler nedeniyle bu bölgelerde kalmıyor. 

Öğretmenlerin, tüm öğrencilerini bir yıl içinde yeterince tanıyamaz. Öğretmenlerin, öğrencilerinin ailelerini, ev ortamlarını ve yaşamlarını bilmeleri önemli. Sözleşmeli öğretmenliği kaldırmamız halinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde öğretmen tutamayız. Uygulamayı ihtiyaç sebebiyle sürdürüyoruz.

MÜLAKAT KALKACAK MI?

En az bir yıl fiilen çalışan ve performans değerlendirmesine göre başarılı olan öğretmenler yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanıyor.  Öğretmenlerin bir konuyu kavrama, özetleme, ifade etme ve muhakeme gibi becerileri sözlü sınavla ölçülüyor. Mülakatın kaldırılması durumunda, öğretmenlerin bu yetenekleri ölçülemeyecek.

Öğretmenlik, hem öğretme hem de ömür boyu öğrenme mesleğidir. Dolayısıyla yeni gelen çağdaş gelişmeler, bilgiler ne ise onu bilecek ki öğrencisinden daha çok bildiğini gösterecek ki öğrencisinin güvenini, saygısını kazanabilsin. 

Bir bilgiyi bilmek, her zaman ifade edebilmeyi sağlamıyor. Öğretmen ifade edebilmeli, özgüvenli olabilmeli, beden dilini kullanabilmeli, çağdaş, teknolojik, bilimsel gelişmeleri takip edebilmeli. Bunları mülakat yapmadan nasıl anlayacaksın?

3600 EK GÖSTERGE 

Ek gösterge sadece öğretmenlere değil, polis, din görevlisi ve sağlık çalışanlarına da verilecek. Bir milyon öğretmen var. Şu anda emekli olmuş öğretmenlerimiz de bu haktan faydalanacaklar. Çok büyük bir imkandı, hayaldi çünkü herkesi genel müdür yardımcısı seviyesinden emekli ediyorsunuz. Türkiye'nin bu ekonomik birikimi, seviyesi olmasa mümkünatı yok. Öğretmenlerin 3600 ek göstergeden faydalanması verilmiş büyük bir hak. Bakanlığımızda bir çalışma yapılıyor. Her bir emekli öğretmenimiz 500 liranın üzerinde sadece bu yasa kapsamında bir ilave kazanım elde edecekler.

100 BİN ÖĞRETMEN İHTİYACI VAR

2002'den önce eğitime ayrılan kaynak bakımından Türkiye, AB ülkeleri arasında sonuncu sıradaydı. Şimdi ise eğitime Almanya'dan daha fazla kaynak aktarıyoruz. Yaklaşık 100 bin öğretmen ihtiyacımız var. Bu yıl, 25 bin öğretmen ataması gerçekleştireceğiz. Biz 584 binin üzerinde öğretmen ataması yaptık. Şimdi 25 bin öğretmeni de Eylül ayına kadar eğitim ailemizle buluşturacağız.

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı biz geldiğimizde 28'di, biz bu rakamı 17'ye düşürdük. Çağdaş ülkelerdeki kriterleriyakaladık. Fransa ve İtalya'da ise öğretmen başına düşen öğrenci sayısı bizden yüksek.

PERFORMANS SİSTEMİ BAŞARIYI TEŞVİK İÇİN UYGULANIYOR

(Performans sistemi) Eğitim yöneticilerinin ve öğretmenlerin katılımının olacağı ortak bir çalıştay sonucunda bu çalışmayı nihayete erdireceğiz. Çalışmayı, Yükseköğretim Kuruluna, eğitim fakültesi olan üniversitelere, en fazla üyesi olan sendikalara gönderdik ve buralardan görüşler geldi. Taslak üzerinde çalışılıyor.

ÖĞRETMENLERİ KİMLER DEĞERLENDİRİYOR?

Okul müdürleri her öğretmen hakkında değerlendirme yapıyor. Milli Eğitim Temel Kanunu'nda var. Öğretmen yeterlilikleri de yayınlandı. Öğretmen yeterliliklerinin ayrılmaz bir parçası öğretmen performansı. Öğretmenin neyi bilmesi gerekir ve neyi yapabilmesi beklenir, bunu bilmek lazım. Bu da performansla yapılır. Bu, cezalandırma amacıyla değil, hangi alanda öğretmene hizmet içi eğitim vereceksiniz, eğer öğretmen hizmet içi eğitimde başarı sağlarsa bunlardan hangilerini yurt dışına gönderelim, bunlardan hangilerini fen lisesine öğretmen yapalım, hangisini proje liselerine yapalım, hangisine ilave puan verelim diye. Başarıyı teşvik etmek için yapılmakta olan bir uygulama.

 

ENGELLİ ÖĞRETMEN ATAMASI  

 Engelli öğretmenlere 2002 yılına kadar kamuda istihdam edilen engelli sayısı 5 bin, şimdi bizim dönemimizde 50 bin. Bakın 80 yılda yapılanın bir, iki, üç, dört katı değil, 80 yılda yapılan kadar da demiyoruz. 80 yılda yapılanın yaklaşık on katı kadar biz engelli atadık. Şimdi 500 öğretmen, geçen yıl da bin 500 öğretmen ataması yaptık. Dolayısıyla her yıl mutlaka engelliyi atıyoruz ama geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak kadar bir atama.

ÖĞRETMENLERE DÖRT YILDA BİR YENİ BİLGİSAYAR

Fatih Projesi kapsamında sınıflarımızı 430 binin üzerinde akıllı tahta ile donattık. Öğretmenlerimize her 4 yılda bir, öğrencilere de 5. ve 9. sınıflarda yeni bilgisayar vereceğiz. 

58 BİN DERSLİK İHTİYACIMIZ VAR

2019 yılı sonunda eğitimin kalitesinin artırılması adına ikili eğitime Türkiye'de son vereceğiz. 58 bin derslik ihtiyacımız var. 47 bin dersliği şu anda planlıyoruz, yapıyoruz. 

Biz geldiğimizde 688 bin öğrenci birleştirilmiş sınıflarda eğitim alırken biz bunu 165 bin 870'e düşürdük.

Köy okullarını açacağız, birleştirilmiş sınıfları kaldıracağız' diyorlar. Köy okullarında eğer siz 4-6-8 öğrenciyle eğitim yaparsanız, öğrencilerin eğitimini, sosyal gelişimini eksik bırakmış olursunuz. Birleştirilmiş sınıflarda eğitim, sadece Türkiye'de yapılmıyor. Fransa'da da Amerika'da da Avustralya'da da var. 

Türkiye bugün eğitim alanında da diğer alanlarda da kat katdaha iyi. Yeni yetişen neslimizle, evlatlarımızla çok daya iyi noktalara ulaşacağız.

 

19-06-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş