Arama sonuçları

Öğretmen başına öğrenci devlette iki kat daha fazla

Öğretmen başına öğrenci devlette iki kat daha fazla

Öğretmen başına öğrenci devlette iki kat daha fazla. Eğitim Reformu Girişimi’nce hazırlanan, “Eğitim İzleme Raporu 2020-Öğretmenler” isimli çalışma, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin giderek büyüdüğünü gösterdi. BirGün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, devlet okullarının lise kademesinde bir öğretmene 16 öğrenci düşerken özel okullarda bu sayının 7 olduğu belirlendi.

Eğitim Reformu Girişimi (ERG), son bir yılda eğitim alanında yaşananları raporlaştırdı. Raporda, özel ve devlet okullarında okuyan öğrenciler arasındaki makasın giderek açıldığına vurgu yapıldı.

ÖĞRETMEN BAŞINA ÖĞRENCİ DEVLETTE İKİ KAT DAHA FAZLA

Rapora göre, Türkiye’de kademeler ve kamuya bağlı okullar ile özel okullar arasında öğretmen başına düşen öğrenci sayıları arasındaki farklar dikkati çekici düzeye ulaştı. Mesleki ve teknik eğitim veren liseler dışındaki tüm kademelerde devlet okullarında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, özel okullara oranla oldukça yüksek oluyor. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında en belirgin fark ilkokul kademesinde yaşanıyor. Buna göre, devlet ilkokullarında öğretmen başına 18 öğrenci düşerken bu sayı özel okullarda sekiz olarak kayıtlara geçti. Devlet liselerinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 16, özel liselerde ise yedi oldu.

Eğitimde özel okul ağırlığı, “Kademelere göre resmi ve özel kurumlardaki öğretmen sayıları” verileriyle de gözler önüne serildi. Kurum sayısında büyük fark bulunmasına karşın okulöncesi kademesinde görev yapan toplam 56 bin 218 öğretmenin 22 bin 716’sının özel kurumlarda çalıştığı bildirildi. Lise kademesinde bulunan 186 bin 914 öğretmenin de yüzde 35’inin özel liselerde çalıştığı belirlendi.

DİN ÖĞRETİMİ YAPANLARDA DA YÜKSEK

Raporda bir diğer dikkati çeken veri ise din öğretimi yapan okullarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısına ilişkin veri oldu. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulların tamamında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, diğer kademelerdeki devlet okullarından düşük gerçekleşti. Din öğretimindeki liselerde öğretmen başına 10 öğrenci düşerken devlet liseleri ve ortaokullarında bu sayı 16'ya çıkıyor.

26-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş