Arama sonuçları

Öğretmenden 'Nefes Almak İstiyoruz' kampanyası

Öğretmenden 'Nefes Almak İstiyoruz' kampanyası

Okul öncesi öğretmenleri "Nefes Almak İstiyoruz" başlığı ile başlattıkları kampanyada "40 dakika ders, teneffüs hakkı, kadrolu yardımcı personel ve nöbet ücret" taleplerinin gerçekleşmesini istiyor. Kampanya kapsamında toplanan 10 bin imza Eğitim Sen tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) teslim edildi. İmzaların tesliminden önce KESK Eğitim, Örgütlenme ve Basın Yayın Sekreteri İlhan Yiğit, KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fevzi Yılmaz, Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar, Merkez Kadın Sekreteri Ebru Yiğit ile sendika yöneticileri basın açıklaması yaptı. 

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, okul öncesi öğretmenlerinin taleplerinin karşılanmasını, okul öncesi eğitimin zorunlu ve parasız olması gerektiğini söyledi. İşte Karaca'nın açıklamaları: 

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖNEMSENMİYOR: Türkiye’de eğitimin temeli sayılan okul öncesi eğitim konusu yıllardır hak ettiği değeri görmemekte, özellikle okul öncesi öğretmenlerin yaşadığı sorunlar görmezden gelinmektedir. Bu nedenle Türkiye’de okul öncesi eğitimde okullaşma oranı, OECD ülkeleri içinde son sıradadır.

ÇOCUĞUN GELİŞİMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ: Her çocuğun 4-6 yaş arasında okul öncesi bir kurumda eğitim görmesi, çocuğun gelişimi açısından son derece önemlidir. Çünkü çocukların zekâ gelişiminin yüzde 70’lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanmaktadır. Öğrenme becerileri de okul öncesi çağda gelişir. Bu dönemde sağlanan eğitim, çocuğun doğru alışkanlıklar ile öğrendiklerini uygulamada özgüven ve cesaret kazanmasına olanak sağlamaktadır.

4+4+4 RAFA KALDIRDI: Türkiye’de okul öncesi çağdaki çocukların büyük bir bölümü okul öncesi eğitimden mahrumdur. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2009’da başlatılan okul öncesi eğitimin zorunlu olma projesi, 2012’de 4+4+4 ile başlatılan “dindar nesil yetiştirme” hedefi ile rafa kaldırılmıştır. İktidarın okul öncesi eğitimin zorunlu yapılmasına yönelik herhangi bir adım atmamasının temelinde çocukların sıbyan mekteplerine gönderilmesi, eğitim ve pedagojik ilkelerle uzaktan yakından alakası olmayan çeşitli dini dernek ve vakıfların eline teslim edilmek istenmesi yatmaktadır. 

DEVLET OKULUNDA BİLE ÜCRET İSTENİYOR: Devlet okullarındaki ana sınıflarında ise durum hiç parlak değildir. Bütün okul öncesi eğitim kurumları çok yüksek ücretler istemekte, bütün giderler velilerden karşılanmaktadır. Bu alanda tam bir ticarileşme ve keyfiyet söz konusudur. Bu kurumların denetimlerine yönelik birçok sorun yaşanmakta, sadece yılda bir kez ilköğretim müfettişlerinin teftiş yaptığı anaokullarında denetim işi göstermelik olmaktan öteye geçmemektedir. Anaokullarında ya da ana sınıflarında yeterli öğretmen, personel, pedagog ve sosyal hizmet uzmanı bulunmamaktadır.

300 DAKİKA ARALIKSIZ DERS YAPIYORLAR: Okul öncesi eğitim veren tüm kurumlarda (bağımsız anaokulları ve ilkokul ana sınıflarında) günlük kesintisiz 6 etkinlik saati (günlük toplam 300 dakika) eğitim yapılmaktadır. 300 dakika aralıksız olarak ders yapan ve dinlenme süreleri olmayan okul öncesi öğretmenlerinin en temel insani ihtiyaçlarını bile karşılamalarına izin vermeyen bir sistemin sağlıklı sonuçlar vermesi mümkün değildir. 

TENEFFÜS HAKKI BİLE YOK: Okul öncesi öğretmenlerinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve dinlenebileceği yasal bir teneffüs hakları dahi bulunmamaktadır. Sınıfını yardımcı personele emanet edip, ihtiyacını gidermek için çıktığı durumlarda bile çocukların bütün sorumluluğu yine okul öncesi öğretmenlerinin omuzlarındadır. Birçok kurumda yardımcı görevli olmadığından okul öncesi öğretmeni, ders araç gereçlerinin tamamlanması, fotokopi vb. hazırlıkların yapılması için, mesai saatlerinin dışında okulda bulunmak zorunda bırakılmaktadır. 

PARASIZ VE ZORUNLU OLMALI: Okul öncesi eğitimin tamamen parasız ve zorunlu hale getirilmesini, okul öncesi öğretmenlerin taleplerinin eksiksiz karşılanmasını istiyoruz. Bununla bağlantılı olarak haftada en az 30 saat derse giren okul öncesi öğretmenleri için; 
Teneffüs hakkının tanınmasını,
Nöbet ücreti verilmesini,
Her okul öncesi sınıfına kadrolu yardımcı personel istihdam edilmesini,
Okul öncesi eğitim kurumlarındaki fiziki koşulların iyileştirilmesini ve her kuruma yeterli büyüklükte ve donanımda oyun bahçesi açılmasını talep ediyoruz. 

 

17-05-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş