Arama sonuçları

Öğretmenler dinlenmedi teklif yasalaştı

Öğretmenler dinlenmedi teklif yasalaştı

12 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi, milyonlarca öğretmenin itirazına karşın AKP ve MHP milletvekilinin kabul oyuyla üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan kabul edildi. Eğitimciler, 15 Ocak 2023 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanacak teklifin eğitimi böleceğini belirtti.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, eğitim sendikalarının karşı çıktığı Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek kanuna karşı milyonlarca eğitimcinin itirazı görmezden gelindi.

Yalnızca 12 maddeden oluşan ve mevcut sorunlara yönelik çözüm içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi, önceki gün TBMM Genel Kurul’da kabul edildi. Öğretmenleri ayrıştıracak maddeler içeren teklif, üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan AKP’nin Meclis’e getirdiği yasalaşırken teklife AKP ve MHP’liler kabul oyu verdi.

ÖĞRETMENLER BÖLÜNECEK

AKP’nin teklifi ile alelacele Meclis’ten geçirilen teklif kapsamında öğretmenler, “Aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik” ve “Başöğretmenlik” kadroları altında sınıflandırılacak. Toplamda 10 yıl kıdemi olan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşlarında bin lira artış olacak. Kıdemi 10 yıl olan uzman öğretmenler, başöğretmen unvanı alabilecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na tabi tutulacak. Kanun kapsamında öğretmenlik mesleği, “Eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlanacak.

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye yükseltilecek. Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkarılacak.

ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARIN ÖNÜ AÇILACAK

Kanunun, “Öğretmenlerin nitelikleri ve seçimi” bölümüne göre öğretmenler, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilecek. Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan, “Öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nca seçilir’ ibaresi ise kanunda yer almayacak. Eğitimcilere göre, bu ifadenin çıkarılmasıyla öğretmen seçiminin başka kurumlara devrinin önü açılacak.

DENETİMSİZLİĞE DAVET

Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmenlik mesleği, "Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir" diye tanımlanırken yeni kanunda, “Devlet” ibaresi olmayacak. Değişiklik, öğretmenlik mesleğinin devlet denetiminden uzaklaştırılmasının önünü açacak.

LİBERAL DÜSTURUN TERCÜMESİ

Milyonlarca öğretmenin kaderi, AKP ve MHP milletvekilinin oyu ile belirlenirken öğretmenler, kanuna karşı bir kez daha seslerini yükseltti. Öğretmen Özgür Bozdoğan, içeriği itibarıyla bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğunu belirttiği kanunu, “Seçime yönelik yatırım” olarak değerlendirdi. Kanun ile öğretmenlerin, “Hiyerarşik bir akılla düzenlemeye tabi tutulduğunu” belirten Bozdoğan, “Liberal bir düsturun eğitim alanına tercümesinden başka bir şey değil” dedi. Bozdoğan, farklı meslek gruplarında yer alan statülerinin farklı görev ve yetki alanlarını tarif ettiğinin altını çizerek, “Ancak öğretmenlerde böyle bir ayrım yoktur. Öğretmenleri sınıflandıran düzenleme tamamen yapay, alanda bir karşılığı olmayan düzenlemedir” diye konuştu.

SORUNLAR DAHA DA ARTACAK

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici ise öğretmenlerin ve eğitim sendikalarının görüşü alınmadan hazırlanan kanunun, “Usul olarak demokratik ve meşru olmadığını” söyledi. İktidara yakınlığı ile bilinen eğitim sendikasının dahi kanun teklifini onaylamadığına dikkati çeken Gezici, “Bu kanunun içeriği ve kapsamı itibarıyla kapsayıcı olduğunu söylemek mümkün değildir” dedi. Gezici, kanunun öğretmenlik mesleğinde var olan sorunların daha da artıracağının altını çizerek, “Sorumlulukları aynı olan öğretmenlerin ayrıştırılması, beraberinde yönetsel sorunlar getirecektir” ifadesini kullandı.

05-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş