Arama sonuçları

Eğitimi savunan öğretmene şiddet

Eğitimi savunan öğretmene şiddet

Öğretmen Meslek Kanun Teklifi’ni protesto etmek amacıyla TBMM önünde bir araya gelen öğretmenler polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Eğitim İş Genel Başkanı Özbay, “Teklifle yurttaşlar bölünecek” dedi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam edilen AKP’nin hazırladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu protesto etmek için Meclis önüne gelen öğretmenler polis tarafından engellendi.

Eğitim Sen ve Eğitim İş üyesi öğretmenler, mevcut sorunlara değinmediği gerekçesiyle eleştirilen Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi’nin kabul edilmemesine yönelik çağrıda bulunmak için Meclis önünde toplandı. Sendika üyelerinin teklifin geri çekilmesini talep etmek için açıklama yapması, polis tarafından engellendi. Milyonlarca eğitimciyi ilgilendiren tasarıyı protesto ederken polisin sert müdahalesiyle karşılaşan ve mesleki gelecekleri açısından kritik önemdeki kanun hakkında konuşmak isteyen eğitim sendikalarının temsilcileri Meclis’e sokulmadı. Öğretmenlerin, teklifin geri çekilmesi talebiyle toplanan imzaları Meclis’e sunmasına da izin verilmedi. Öğretmenlerin açıklama yapması polisin, “Yapılan eylem kanuna aykırıdır” anonslarıyla bölündü. Çevik kuvvet ekipleri, öğretmenlerin önünde barikat oluşturunca gerilim yaşandı. Polisin öğretmenlere yönelik orantısız müdahalesine CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

SON KEZ UYARMAK İSTEDİK

Yaşananları BirGün’e değerlendiren Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Bu karanlık zihniyet, tarihin karanlık sayfalarına yazılacak” dedi. Meclis’e gelme amaçlarını, “Birinci dereceden muhatabı oldukları metin konusunda vekilleri son kez uyarmak” olarak açıklayan Özbay, “Bu teklif yasalaşırsa yalnızca öğretmenler değil, tüm yurttaşlar bölünecek” diye konuştu.

Polisin kendilerine, “Orantısız güç kullanarak müdahale ettiğini” söyleyen Özbay, “Zorbaca bir tutumun içinde kaldık. Öğretmenler büyük bir direniş gösterdiler ve orada eğitimcilerin sesini güçlü şekilde dillendirmeye çalıştık” ifadesini kullandı. Polisin bazı öğretmenleri gözaltına almak istediğini anlatan Özbay, şunları söyledi: “Türkiye’nin dört bir tarafından meslek kanunun geri çekilmesiyle topladığımız imzalarımızla Meclis’in önüne gelmiştik. Müdahale ile imzalar yola savruldu. Emniyet yetkililerine sesleniyoruz, biz sizin çocuklarınızın geleceği için de mücadele ediyoruz. Tarih, bu süreçte kimin nasıl tavır aldığını yazacaktır. Bugün öğretmenlerin Meclis’e girmesini engelleyen karanlık zihniyet, tarihin karanlık sayfalarında yerini alacaktır. Gücünü orantısız şekilde öğretmenlere karşı kullanan ve zorbaca tavır takınan kişileri kınıyoruz.”

Öte yandan İstanbul, Adana, İzmir, Denizli ve diğer pek çok kentte de sokağa çıkan öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’nın geri çekilmesini istedi. Öğretmenler tasarının biçimi ve sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğuna dikkat çekti.

Öğrenci Veli Derneği’nden yapılan açıklamada da öğretmenlerin çocukların nitelikli eğitim hakkının güvencesi olduğu vurgulandı ve “Öğretmen kaybederse çocuklarımız kaybeder, geleceğimiz kaybolur” denildi.

GAZETECİLERE DE MÜDAHALE

Eylem sırasında öğretmenler kadar gazeteciler de müdahaleye maruz bırakıldı. Meclis önünde yapılan eylemi takip eden KRT ekibine polis müdahale etti. Canlı yayına da yansıyan müdahale sırasında polislerin KRT ekibini Meclis Dikmen Kapısı önünden uzaklaştırmaya çalıştığı görüldü.

02-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş