Arama sonuçları

Okul alışverişinde nelere dikkat edilmeli?

Okul alışverişinde nelere dikkat edilmeli?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okulların 19 Eylül'de açılacağını açıklarken velileri de okul alışverişi heyecanı sardı. Uzmanlar ise aileleri okul araç gereçlerini satın alırken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Bu uyarılardan biri de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz'dan geldi. Aileleri markasız ve kaynağı belirsiz ürün almaları konusunda uyaran Korkmaz'ın okul alışverişine çıkacak ailelere önerileri şöyle: 

SAĞLIK SORUNUNA DAVETİYE ÇIKARIR: Okul araç gereçlerinde çocuklarınız için seçtiğiniz markasız ve kaynağı belirsiz ürünler, başta kanser olmak üzere obezite, hiperaktivite, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi gibi pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarmak anlamına gelecektir. 

EN GÜVENLİ YOL: Velilerimizin bu risklere karşı çocuklarımızı korumak için okul alışverişi yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler vardır. Bir ürünün ilgili standarda uygun üretilip üretilmediği, dolayısıyla sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak laboratuvar ortamında yapılan testlerle tespit edilebilir. Bu testlerin sonucunda ürünün standarda uygun olduğu, üzerinde taşıdığı işaret ve markalarla tescillenir

TSE VE CE MARKALI ÜRÜNLER: Çocuklarımızı kırtasiye malzemelerindeki olası risklerden korumanın en güvenilir yolu, alışverişlerde markalı ürünleri tercih etmektir. Dikkat edilmesi gereken markalar TSE ve CA işaretleri olanlar. TSE markası ürünlerin ilgili standartauygunluğunun sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunu, CE işareti ise ürünlerin standartlarda öngörülen güvenlik şartlarına, performans ve kalite kriterlerine uygunluğunu belgeler. 

OYUNCAKLARA DİKKAT EDİN: Oyuncak ve kırtasiye ürünleri satın alınırken, ürünün fiyatı değil, geçtiği testler ve sahip olduğu belgeler alıcı için kriter olmalıdır. Kokulu ürünler çocuklara verilmemelidir. Oyuncaklarda, Bazı Elementlerin Göçü standardında verilen limitlerin üzerinde ağır metal olmamalıdır. Yumuşatılmış oyuncaklarda ftalat gibi sağlığa zararlı maddeler limitlerin üzerinde olmamalıdır. Yüz boyası, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markalar tercih edilmelidir. Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha küçük yaş gruplarının kullandığı, ağza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalıdır."

Bu blog AA abonesidir

Fotoğraf: Bilfen Okulları

 

02-09-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş