Arama sonuçları

Okul servis araçlarının yaşı 12’den 15’e çıktı

Okul servis araçlarının yaşı 12’den 15’e çıktı

Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de dün yayımlandı. Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınmak şartıyla 12 yaşından küçük olması zorunluluğu, Kovid-19 salgını gerekçe gösterilerek yönetmelikle yeniden düzenlendi. Buna göre, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1 Temmuz 2023’e kadar 15 yaşından küçük okul servis araçları kullanılabilecek.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre, araçlarda iç mekânı gösteren, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yayımlanan tip onay mevzuatına uygun şeffaf cam dışında cam kullanılamayacak. Araçta okul öncesi eğitim, ilköğretim ile kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerine devam eden çocuk/öğrenci olması durumunda rehber personel bulundurulacak.

Taşınacak öğrencinin servis aracındaki azami seyahat süresi okul yönetimince belirlenecek ve servis araçları belirlenen bu süreye uymak zorunda olacak.

Okul servis araçlarındaki rehber personel, 22 yaşını doldurmuş ve 61 yaşından gün almamış olması kaydıyla, en az lise mezunu veya MEB onaylı kursu başarıyla tamamlamak şartıyla en az ilkokul mezunu olacak.Okul servis araçlarında yaşanan ölüm olayları ve kazalardan sonra artan şikâyetler üzerine araç takip sistemi, kamera, üç nokta emniyet kemeri ve oturmaya duyarlı sensör zorunluluğu getirilmişti. Mali nedenlerden dolayı emniyet kemeri, koltuk sensörü ve kamera zorunluluğu 3 Eylül 2020’ye ertelenmişti. Sürücüler, 2018 öncesi üretilen araçlara sensörlü koltuğu monte etmenin zor ve maliyet gerektirdiği için 3 yıl ertelenmesini istemişti. Emniyet kemeri, koltuk sensörü ve kamera zorunluluğu 3 Eylül 2021’e ertelendi.

26-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş