Arama sonuçları

Okul Tabanlı Afet Eğitimi Programı geliştiriliyor

Okul Tabanlı Afet Eğitimi Programı geliştiriliyor

Millî Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz hafta yaşanan İstanbul Silivri merkezli deprem sırasında okullarda yaşananların kayıt alındığı “o anları”, Okul Tabanlı Afet Eğitimi Programı’nı geliştirmek üzere mercek altına aldı. Yaşanan bu tecrübenin her saniyesinin, gelecekte yaşanacak olası afetler için  kıymetli bir yol gösterici olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, oluşturdukları ekiple o günün tüm kayıtlarını bütün parametreleriyle detaylı bir şekilde incelediklerini söyledi. Bakan Selçuk ayrıca, güncellenecek öğretmen eğitimi programlarında okullardaki görüntü kayıtlarının da ders materyali olarak değerlendirileceğini belirtti.

İstanbul Silivri merkezli deprem, öğretmen ve okul yöneticilerinin bu konudaki hareket ve kabiliyetlerinin değerlendirilmesi açısından önemli bir veri oldu. Öğrencilerin okullardan büyük bir hassasiyet ve soğukkanlılık içinde tahliye edilerek sakinleştirilmesi, velilerin sağduyulu bir şekilde bilgilendirilmesi kamuoyunun takdirini topladı. Afet eğitimi programlarıyla kazanılan teknik bilgilerin, öğretmenlik mesleğinin fedakârlığı ve vicdani sorumluluğuyla bütünleşmesinin, karar süreçlerindeki doğru adımları beraberinde getirdiğine işaret eden Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2018 yılı sonunda ikinci aşamasını başlattıkları Okul Tabanlı Afet Eğitimi Programları’nı kazanılan pratik tecrübeler ışığında daha da geliştireceklerini söyledi. 

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile 2010 yılında imzalanan iş birliği protokolüyle başlatılan Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesi’ni AFAD ve Türk Kızılayı’nı da sürece dâhil ederek genişletmişti. 2018 yılının sonunda başlatılan ikinci aşamada, 
öğretmenlere online ve yüz yüze okul tabanlı afet eğitimleri verilmeye başlandı. 

EĞİTİM İÇERİKLERİ GELİŞTİRİLDİ

Projenin 2. aşamasında eğitim içeriklerinin geliştirilerek yenilendiğine dikkat çeken Bakan Selçuk, öğretmen eğitimlerinde ilk kez dijital materyaller hazırlandığını belirterek animasyon, video ve grafiklerden oluşan bu zenginleştirilmiş öğrenme materyallerinin, “Okul Tabanlı Afet Eğitimi ve Etkinlik” kitaplarının da Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden de tüm öğretmenlerin erişimine açıldığını söyledi.  

Bu kapsamda, 2019 yılında düzenlenen 10 bin 85 yüz yüze hizmet içi eğitim faaliyetine 63 bin 476 öğretmen; uzaktan eğitim faaliyeti olarak düzenlenen 6 hizmet içi eğitim faaliyetine ise 11 bin 514 öğretmen katıldı. Afet eğitimi konusunda 2019 yılında düzenlenen hizmet içi eğitim faaliyetlerine toplam 74 bin 990 öğretmen katıldı. 

“HER SANİYESİ ÇOK KIYMETLİ BİR YOL GÖSTERİCİ”

Bakan Selçuk, 26 Eylül Perşembe günü yaşanan depremde öğretmeninden hizmet personeline, okul yöneticisinden kantin sorumlusuna kadar sımsıkı kenetlenerek öğrencilere kol kanat geren tüm eğitim ailesine teşekkür etti. Yaşanan bu tecrübenin her saniyesinin gelecekte yaşanacak olası afetler için  çok kıymetli bir yol gösterici olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, oluşturdukları ekiple o günün tüm kayıtlarını bütün parametreleriyle detaylı bir şekilde mercek altına aldıklarını, Okul Tabanlı Afet Eğitimi Programları’nı bu çalışmadan elde edilecek sonuçlarla güncelleyeceklerini söyledi. Bakan Selçuk ayrıca, güncellenecek öğretmen eğitimi programlarında okullardaki görüntü kayıtlarının da ders materyali olarak değerlendirileceğini belirtti. Afet Eğitimi Programları’nı pratik tecrübeler ışığında güncelleyerek geliştireceklerini ekleyen Bakan Selçuk, süreç yönetimini başarıyla tamamlayan öğretmen ve yöneticilerin tecrübelerinden istifade ederek okulların bu konudaki birikimlerini daha da güçlendirmek istediklerini söyledi.

01-10-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş